Притежателите на облигации от допълнителния капитал от първи ред (AT1) на Credit Suisse Group започнаха съдебно дело в Швейцария срещу решението на регулаторите да отпишат ценни книжа на стойност 17 милиарда долара като част от спасяването на закъсалата банка от UBS Group, съобщава Reuters.

Става дума за създадените след финасовата криза от 2008 г. клас облигации, известни също като условни конвертируеми ценни книжа или CoCos, които бяха отписани до нула като част от придобиването на Credit Suisse от UBS за 3,25 милиарда долара през март. Това разгневи облигационерите, които смятаха, че ще бъдат по-добре защитени от акционерите, посочва Reuters.

Притежателите на AT1 облигации, на стойност около 4,5 милиарда швейцарски франка (5 милиарда долара) от анулирания дълг на Credit Suisse, искат решението за отписване да бъде отменено или променено, според жалбата до швейцарски административен съд, пише The Wall Street Journal, който е получил достъп до съдържанието на иска. Те твърдят, че отписването на облигациите не е послужило за целта за възстановяване на финансовото състояние на Credit Suisse и е накърнило доверието на международните инвеститори в Швейцария, посочва още WSJ.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Делото, заведено на 18 април от Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, оспорва решението на финансовият регулатор на Швейцария, Finma, довело до отписването на облигациите, казва адвокатската кантора, представляваща притежателите на облигации, цитирана от Reuters.

„Решението на Finma подкопава международното доверие в правната сигурност и надеждността на швейцарския финансов център“, коментира в изявление Томас Верлен, управляващ партньор кантората в Швейцария.

Ричард Ийст, базиран в Лондон партньор в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan казва, че това е първата от поредица от стъпки, които кантората ще предприеме, за да спечели обезщетение за клиентите си, които, по думите му, са били "незаконно лишени от правата си на собственост".

Регулаторът в ЕС се дистанцира от заличаването на облигации в Credit SuisseТова заяви Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС

Регулаторите създадоха класа облигации AT1 след финансовата криза от 2008 г. като вид банков капитал, предназначен да помогне на финансовите институции да поемат загуби при спад. Облигациите AT1 могат да бъдат конвертирани в обикновен капитал или отписани в случаи на изключителен стрес, в зависимост от техните условия. Ценните книжа набраха популярност в Европа през последното десетилетие като одобрен от регулатора начин за изграждане на буфери, които биха могли да защитят банките във времена на проблеми, без да се налага да извличат средства от данъкоплатците. За инвеститорите облигациите AT1 предлагаха висока доходност по време на десетилетие на ниски и понякога отрицателни лихвени проценти.
Отписването им от страна на швейцарските регулатори ограничи апетита към AT1 в Европа и Азия, но напоследък пазарът показва признаци на съживяване. Тази седмица японската Sumitomo Mitsui Financial Group беше първата голяма банка, която емитира този тип книжа (за 1 милиард долара) след отписването на AT1 облигациите на Credit Suisse.