Европейските регулатори се дистанцират от решението на Швейцария да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 милиарда долара след спасяването на банката.

Това заяви Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС в ексклузивно интервю за CNBC. Той отправи ясно послание към инвеститорите:

"В банкова резолюция тук, в европейския контекст, ние ще следваме йерархията и искаме да кажем много ясно на инвеститорите, за да избегнем неразбиране: нямаме друг избор, освен да спазваме йерархията".

Това се случва, след като по-рано този месец швейцарският регулаторен орган FINMA обяви, че облигациите на Credit Suisse от допълнителен капитал от първи ред (AT1), които се считат за относително рискови инвестиции, ще бъдат отписани до нула, а инвеститорите в акции ще получат над 3 млрд. долара като част от поглъщането на банката от UBS.

„Нека да горят“. Янис Варуфакис с нова визия за

В съвместно изявление с банковия надзор на ЕЦБ и Европейския банков орган на 20 март Единният съвет за преструктуриране заяви, че "притежателите на акции са първите, които трябва да понесат загуби и само след това може да се пристъпи към заличаване на допълнителните облигации от първо равнище".

Според стандартната йерархия капиталовите инвестиции се класифицират като вторични спрямо облигациите, когато се спасява банка.

Единният съвет за преструктуриране на ЕС започна да функционира през 2015 година след Световната финансова криза и кризата със суверенния дълг.

Основната му функция е да гарантира най-малкото възможно влияние върху реалната икономика в случай на фалит в еврозоната.

Швейцария обаче не е част от Европейския съюз и не попада под банковата регулация на региона.

Решението на страната накара някои притежатели на допълнителните облигации от първо равнище от Credit Suisse да обмислят правни действия и предизвика несигурност за притежателите на облигации в цял свят.

Без паника: Deutsche Bank няма да е следващата Credit SuisseАнализатори недоумяват защо банката се превърна в следващата мишена на пазара

В края на миналата седмица акциите на европейската Deutsche Bank се понижиха, което накара анализаторите да се запитат дали германската банка може да бъде следващата, въпреки че експерти подчертаха, че финансовата ѝ позиция остава стабилна.

Според регулаторните органи в еврозоната сривът на Silicon Valley Bank, а както и последвалите събития, е можело да бъдат избегнати, ако са въведени по-строги банкови правила.

Банковите сътресения започнаха в САЩ с колапса на Silvergate Capital - банка, фокусирана върху криптовалутите. Малко след това регулаторите затвориха Silicon Valley Bank, а след това и Signature Bank след значителен отлив на депозити в опит да предотвратят разпространението на проблемите в целия сектор, припомня CNBC.

Европейските законодатели вече заявиха пред медията, че американските регулатори са допуснали грешки при предотвратяването на фалита на SVB и други. Една от ключовите разлики между САЩ и Европа е, че в САЩ има по-свободни капиталови правила за по-малките банки.

Защо фалиралите американски банки не са плочки в по-голямо домино Спекулациите за “ефект на доминото” започнаха да обикалят телевизионните студия, свързвайки събитията в САЩ и Европа

Въпреки сътресенията зад Океана, европейските регулатори твърдят, че секторът е силен и устойчив, особено поради нивото на контрол, въведено след глобалната финансова криза през 2008 г.

"Ако погледнете последните събития - имам предвид пандемията, кризата във Великобритания и т.н., и т.н. - през последните три години устойчивостта на европейската банкова система остана много силна, основана на добра платежоспособност, ликвидност и рентабилност", подчерта Лабуре. "Наистина вярвам, че да, банковата ни система е устойчива. Това обаче не означава, че не трябва да бъдем бдителни.", допълни председателят на Единния съвет за преструктуриране на ЕС.