UBS Group е близо до сделка за купуването на конкурента си Credit Suisse за повече от 2 милиарда долара в споразумение, поведено от швейцарските регулатори с цел да се предотврати по-широкото разпространение на разпадането на доверието в банковия сектор, пише The Wall Street Journal.

Швейцарските власти се опитаха да завършат сделката в неделя, преди отварянето на азиатските пазари, балансирайки по тънко въже в опит да накарат бордовете на двете банки да се съгласят със споразумението и да избегнат алтернативата – водена от регулатора ликвидация на Credit Suisse, която може да се окаже по-продължителна и болезнена за финансовата система, отбелязва WSJ.

По-рано днес Financial Times съобщи, че UBS Group е предложила да купи конкурента си за около $1 милиард. Последната цена, която се споменава от световните финансови медии - 2 милиарда долара - също би била значителна отстъпка от пазарната стойност на Credit Suisse, която затвори в петък при пазарна оценка от около $8 млрд.

UBS обаче ще поеме големи разходи, включително заради сложността на интеграцията. Някои богати клиенти държат пари и в двете банки и след сливане може да решат да насочат част от парите си към трети страни с цел диверсификация, коментира WSJ.

UBS предлага 1 милиард долара в сделката за купуване на Credit SuisseПреговорите са част от спешните усилия на швейцарските и световните власти за възстановяване на доверието в банковата система

Всяка сделка между двете банки по същество ще бъде принудителен брак, който вероятно ще остави акционерите и от двете страни недоволни, казват източници на медията.

За да бъде осъществена сделката, Швейцарската национална банка е предложила на UBS около 100 милиарда долара ликвидност с цел да ѝ помогне да поеме операциите на Credit Suisse, посочва още изданието.

Единият вариант на сделката би бил UBS да купи цялата Credit Suisse и след това да отдели местните си операции в Швейцария в независима организация.

Възможно е обаче UBS да задържи местната швейцарска банка. UBS ще запази ценните бизнеси на Credit Suisse, свързани с управлението на активи и на лично богатство.

UBS е близо до сделка за поглъщане на Credit SuisseПреговорите са част от спешните усилия на швейцарските и световните власти за възстановяване на доверието в банковата система

Преговорите продължават и параметрите на сделката могат да се променят, тъй като UBS и швейцарските регулатори обмислят детайлите за плана и до каква степен швейцарските власти ще предоставят гаранции или предпазни мерки.

По-рано WSJ съобщи, че регулаторите са предложили да се премахне изискването за гласуване от страна на акционерите, за да ускорят продажбата.

Основен въпрос в преговорите е какви мерки за спестяване на разходи швейцарските власти ще позволят на UBS - като например съкращения на работни места, което е ключов фактор за това доколко UBS може да си позволи да плати цената на сделката.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30%

Краят на почти 167-годишната история на Credit Suisse ще отбележи един от най-значимите моменти в банковия свят след финансовата криза от 2008 г. Това също би представлявало ново глобално измерение на щетите от банковата буря, започнала с внезапния колапс на Silicon Valley Bank по-рано този месец.

Credit Suisse получи спасителен пояс за ликвидност от Швейцарската национална банка на стойност над 50 милиарда долара тази седмица, след като опасенията относно перспективите ѝ се задълбочиха. Това обаче не беше достатъчно, за да спре спада на акциите ѝ или да ограничи бягството на банкови депозити, принуждавайки централната банка и висшия финансов регулатор на Швейцария да организират преговори с по-големия конкурент на Credit Suisse - UBS.

Неотложността от страна на регулаторите е предизвикана от все по-лошите перспективи пред Credit Suisse, отбелязва WSJ, цитирайки източници, според които клиентите ѝ са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица.

Регулаторите се страхуват, че банката ще стане неплатежоспособна следващата седмица и че разпадащото се доверие може да се разпространи и в други банки.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

UBS отдавна се разглежда като част от всяко подкрепяно от държавата решение за Credit Suisse, чийто баланс е приблизително наполовина по-малък от общите активи на UBS от 1,1 трилиона долара.

Всяко пълномащабно поглъщане би дало на UBS ценени бизнеси в рамките на Credit Suisse, като клиенти в сферата на управлението на лично богатство в Азия и Близкия изток, но идва и с по-малко успешни звена като закъсалата инвестиционна банка на групата, коментира WSJ.

Съгласно обсъжданото споразумение, UBS ще запази само части от инвестиционната банка на Credit Suisse, запълващи географски или определени продуктови области, в които UBS няма присъствие, посочва още изданието. Очаква се облигациите AT1 на Credit Suisse да бъдат значително намалени, облекчавайки част от дълговата тежест, която UBS ще поеме, според някои от хората, запознати с въпроса.

Основен акционер се отдръпва от изпадналата в криза Credit Suisse Втората по големина банка в Швейцария има както финансови, така и регулаторни проблеми през последните години


UBS има пазарна капитализация от приблизително 65 милиарда долара, докато тази на Credit Suisse е 8 милиарда долара, според FactSet. UBS реализира нетна печалба от 7,6 милиарда долара през 2022 г., докато Credit Suisse отчете нетна загуба от 7,9 милиарда долара. Местната търговска банка на Credit Suisse, която е препъникамъка в преговорите, може сама по себе си да струва 10 милиарда долара, според анализатори. Комбинирането ѝ директно с UBS би създало вътрешен банков гигант с около 30% от вътрешните заеми и депозити в страната.

Credit Suisse има около 50 000 служители в края на 2022 г., от които повече от 16 000 в Швейцария. Групата има звена за инвестиционно банкиране в Ню Йорк, Лондон и Сингапур, оперативен център близо до Роли, Северна Каролина, и наема хиляди в областта на технологиите в Индия и Полша. UBS има около 74 000 служители по целия свят.

Всеки вариант на сделката вероятно ще доведе до значителни загуби на работни места извън вече обявеното от Credit Suisse съкращаване на над 9000 позиции, посочва WSJ.

Американските акции се понижиха въпреки спасяването на First Republic BankНесигурността подтиква инвеститорите да купуват държавни облигации и злато


Както Credit Suisse, така и UBS се смятат за системно важни в Швейцария и в световен мащаб и комбинацията може да бъде обект на допълнителен надзор и капиталови такси.

По-широкото въздействие на сделката върху финансовите пазари ще зависи от детайлите и от това колко подкрепа, ако има такава, ще предоставят регулаторите, отбелязва WSJ.

Credit Suisse има над 160 милиарда долара дългосрочен дълг, някои от които са класифицирани като инструменти за спасяване и могат да бъдат заличени, в случай че регулаторите принудят банката да се преструктурира.

Използването на UBS за спасяване на Credit Suisse също така бележи обрат отпреди почти 15 години, когато Швейцария спаси UBS, след като закъса с милиарди токсични активи в бизнеса си в САЩ.

Тогава Credit Suisse отказа държавна помощ и излезе от кризата в по-силна форма.

Впоследствие беше засегната от по-строги финансови регулации и скъпи споразумения с регулаторите. Банката претърпя серия от преструктурирания.

Последният мениджърски екип на Credit Suisse, част от който преди това е бил в UBS, апелира за повече време, за да докаже, че може да промени нещата.