UBS предлага 1 милиард долара в сделката за купуване на Credit Suisse

1510
UBS предлага 1 милиард долара в сделката за купуване на Credit Suisse

© Getty Images

UBS Group е предложила да купи конкурента си Credit Suisse за около $1 милиард в сделка, проектирана от швейцарските регулатори с цел възстановяване на доверието в банковата система, според хора, запознати с въпроса, съобщават няколко световни финансови медии, цитирайки информация на Financial Times.
 
Единият вариант би включвал придобиване на цялата Credit Suisse и след това отделяне на нейните местни операции в Швейцария в независима организация, посочва The Wall Street Journal.

Съгласно обсъжданата сделка UBS ще запази само части от инвестиционната банка на Credit Suisse, запълващи географски или определени продуктови области, в които UBS няма присъствие, посочва още WSJ.
 
UBS ще запази ценния бизнес на Credit Suisse за управление на лично богатство.
 
Преговорите продължават и параметрите на сделката могат да се променят, тъй като UBS и швейцарските регулатори обмислят детайлите за плана и до каква степен швейцарските власти ще предоставят гаранции или предпазни мерки.
 
Заинтересованите страни се опитват да осъществят сделката преди отварянето на пазарите в Азия, посочва още WSJ. По-рано изданието съобщи, че регулаторите са предложили да се премахне изискването за гласуване от страна на акционерите, за да ускорят продажбата.
 
UBS е близо до сделка за поглъщане на Credit SuisseПреговорите са част от спешните усилия на швейцарските и световните власти за възстановяване на доверието в банковата система

Основен въпрос в преговорите е какви мерки за спестяване на разходи швейцарските власти ще позволят на UBS - като например съкращения на работни места, което е ключов фактор за това доколко UBS може да си позволи да плати цената на сделката.
 
Сумата би била значителна отстъпка от пазарната стойност на Credit Suisse, която затвори в петък при пазарна оценка от около 8 млрд. долара. UBS обаче ще поеме големи разходи заради сложността на интеграцията. Някои богати клиенти държат пари и в двете банки и след сливане може да решат да насочат част от парите си към трети страни с цел диверсификация, коментира WSJ.
 
Очаква се така наречените облигации за спасяване на Credit Suisse да бъдат значително намалени, облекчавайки част от дълговата тежест, която UBS ще поеме, според някои от хората, запознати с въпроса.


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg