UBS е близо до сделка за поглъщане на Credit Suisse

967
UBS е близо до сделка за поглъщане на Credit Suisse

© Getty Images

UBS Group е близо до сделка за поглъщането на Credit Suisse Group като част от спешните усилия на швейцарските и глобалните власти за възстановяване на доверието в банковата система, казват източници на The Wall Street Journal и други световни медии.
 
Сделката може да бъде сключена в неделя, отбелязва WSJ. 
 
Регулаторите са предложили да премахнат изискването за съгласие от страна на акционерите, за да ускорят продажбата, казва източник на изданието. 
 
Credit Suisse получи спасителен пояс за ликвидност от Швейцарската национална банка на стойност над 50 милиарда долара тази седмица, след като опасенията относно перспективите ѝ се задълбочиха. Това обаче не беше достатъчно, за да спре спада на акциите на Credit Suisse или да ограничи бягството на банкови депозити, принуждавайки централната банка и висшия финансов регулатор на Швейцария да организират преговори с по-големия конкурент на Credit Suisse - UBS.
 
Неотложността от страна на регулаторите е предизвикана от все по-лошите перспективи пред Credit Suisse, отбелязва WSJ, цитирайки източни, според които клиентите на Credit Suisse са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица.
 
Регулаторите се страхуват, че банката ще стане неплатежоспособна следващата седмица и че разпадащото се доверие може да се разпространи и в други банки.
 
Обсъждани са редица сценарии, сред които такива, които завършват с поглъщане на цялата Credit Suisse от UBS, или части от нея, според запознати с преговорите хора. 

Уолстрийт хвърля предпазливо око на Credit SuisseФинансовите играчи, които правят бизнес с Credit Suisse, продължават да са нервни относно перспективите на банката въпреки над 50 милиарда долара спасителен пояс

Краят на почти 167-годишната история на Credit Suisse ще отбележи един от най-значимите моменти в банковия свят след финансовата криза от 2008 г. Това също би представлявало ново глобално измерение на щетите от банковата буря, започнала с внезапния колапс на Silicon Valley Bank по-рано този месец.
 
UBS отдавна се разглежда като част от всяко подкрепяно от държавата решение за Credit Suisse, чийто баланс е приблизително наполовина по-малък от общите активи на UBS от 1,1 трилиона долара.

Всяко пълномащабно поглъщане би дало на UBS ценени бизнеси в рамките на Credit Suisse, но идва и с по-малко успешни звена като закъсалата инвестиционна банка на швейцарския гигант, коментира WSJ. 
 
UBS има пазарна капитализация от приблизително 65 милиарда долара, докато тази на Credit Suisse е 8 милиарда долара, според FactSet. UBS реализира нетна печалба от 7,6 милиарда долара през 2022 г., докато Credit Suisse отчете нетна загуба от 7,9 милиарда долара.
 
Местната търговска банка на Credit Suisse, която е пречка в преговорите, може сама по себе си да струва 10 милиарда долара, според анализатори. Комбинирането ѝ директно с UBS би създало вътрешен банков гигант с около 30% от вътрешните кредити и депозити в страната.

И двете банки се смятат за системно важни в Швейцария и в световен мащаб и комбинацията може да бъде обект на допълнителен надзор и капиталови такси.

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVBАкциите на Credit Suisse паднаха с 30%

Credit Suisse има около 50 000 служители в края на 2022 г., от които повече от 16 000 в Швейцария. Групата има звена за инвестиционно банкиране в Ню Йорк, Лондон и Сингапур, оперативен център близо до Роли, Северна Каролина, и наема хиляди в областта на технологиите в Индия и Полша. UBS има около 74 000 служители по целия свят.
 
Всяка комбинация вероятно ще доведе до значителни загуби на работни места извън вече обявеното от Credit Suisse съкращаване на над 9000 позиции.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

UBS също така може да не е единственият играч в микса, като други финансови институции също проучват ситуацията, за да видят дали могат да купят части от Credit Suisse, но хора, запознати с въпроса, казват, че швейцарските регулатори предпочитат да намерят локално решение. 
 
Големите мениджъри на активи отдавна копнеят за някои от инвестиционните бизнеси на банката, включително европейските ѝ подразделения за управление на недвижими имоти и САЩ. Ръководителите на Credit Suisse многократно са отхвърляли тези оферти с аргумента, че управлението на активи е основна част от нейните операции.
 
Въздействието на сделката върху по-широките финансови пазари ще зависи от детайлите и от това колко подкрепа, ако има такава, ще предоставят регулаторите, отбелязва WSJ.

Основен акционер се отдръпва от изпадналата в криза Credit Suisse Втората по големина банка в Швейцария има както финансови, така и регулаторни проблеми през последните години

Credit Suisse има над 160 милиарда долара дългосрочен дълг, някои от които са класифицирани като инструменти за спасяване и могат да бъдат заличени, в случай че регулаторите принудят банката да се преструктурира.
 
Използването на UBS за спасяване на Credit Suisse също така бележи обрат отпреди почти 15 години, когато Швейцария спаси UBS, след като закъса с милиарди токсични активи в бизнеса си в САЩ.

Тогава Credit Suisse отказа държавна помощ и излезе от кризата в по-силна форма.
 
Впоследствие беше засегната от по-строги финансови регулации и скъпи споразумения с регулаторите. Банката претърпя серия от преструктурирания.

Последният мениджърски екип на Credit Suisse, част от който преди това е бил в UBS, апелира за повече време, за да докаже, че може да промени нещата.

Компанията майка на SVB подаде заявление за защита от кредитори Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи

Междувременно коалиция от средноголеми американски банки призова федералните регулатори в САЩ да гарантират в продължение на две години всички депозити на техните клиенти, дори и да са над обичайния лимит за гарантирани влогове, който е до 250 000 долара, за да избегнат "феномена на заразата" след фалита на Silicon Valley Bank, съобщи Bloomberg.

"Тази мярка  ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити", се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка.

"Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите", пише още в писмото коалицията от средноголеми банки. Тя призовава банковия регулатор, Федералният резерв и министъра на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира мярката, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg