Уолстрийт хвърля предпазливо око на Credit Suisse

2042
Уолстрийт хвърля предпазливо око на Credit Suisse

© Getty Images / Ден след спада на акциите на Credit Suisse с близo 30% тази седмица на тротоара пред централата ѝ в Цюрих се появи надпис „The Next Bank To Go; Bye Bye?“

Спасителният пояс от над 50 милиарда долара, който Credit Suisse използва тази седмица, имаше за цел да успокои притесненията за швейцарския кредитор. Уолстрийт обаче все още е предпазлив.
 
Големи инвеститори и други големи банки, които правят бизнес с Credit Suisse, търгуват акции или сключват договори, обвързани с лихвени проценти, или са се оттеглили, или са отказали да увеличат експозициите си към банката, според хора, запознати с въпроса, пише The Wall Street Journal.
 
В петък акциите на Credit Suisse паднаха с 10%, обръщайки част от скока, който банката направи в предишната търговска сесия, след като заяви, че ще вземе заем от Швейцарската национална банка.
 
Цените на суаповете за кредитно неизпълнение на Credit Suisse, договори, които защитават инвеститорите, в случай че банката не може да изпълни задълженията си, остават на изключително високи нива. Така наречените облигации за спасяване на Credit Suisse, които са структурирани така, че да бъдат отписани до нула, в случай че банката фалира, се търгуват на около 44 цента за долар в петък. Това е леко увеличение спрямо предния ден, според Tradeweb, но все пак показва, че инвеститорите все още смятат, че банката е в опасност.
 
Ръководители на банки и швейцарските власти се опитаха да успокоят инвеститорите през последните дни, като посочиха високите капиталови нива на Credit Suisse и достатъчната ликвидност, която беше усилена от заемите на Швейцарската национална банка.
 
 
Credit Suisse драстично намали операциите си през последните две години, закривайки основните си брокерски операции, които обслужват хедж фондове, и организира прехвърлянето на по-голямата част от подразделението си за обезпечени с активи ценни книжа към Apollo Global Management, отбелязва още WSJ.
 
Клиентите на Credit Suisse също намаляват експозициите си към банката от известно време, което отчасти е причината за нейните проблеми, тъй като загубените приходи в инвестиционното банкиране изостриха големите загуби от миналата година.
 
Въпреки тези съкращения, Credit Suisse запази присъствие в области като търговия с акции и облигации, финансиране с ливъридж и управление на активи. Тя управлява пари и помага на инвеститорите да търгуват с акции, облигации и деривати. Сетълмента на някои от тези сделки отнемат по няколко дни. Финансовите играчи, които обикновено приемат за сигурно сключването на подобни сделки през банка, се притесняват, че тези сделки могат да блокират, ако Credit Suisse бъде принудена да започне преструктуриране, под ръководството на централната банка, твърдят източници, запознати с въпроса, посочва още WSJ.
 
 
Мениджърите на активи са получили имейли тази седмица от своите клиенти с искане за подробна информация за всяка експозиция към затруднения кредитор, според източник на WSJ. Някои от инвеститорите са поискали от хедж фондовете да избягват поемането на нови експозиции към банката без предварително одобрение, пише още изданието, давайки пример с базиран в Европа мениджър на хедж фондове, който е получил разпореждане вчера от компанията си да спре да търгува с акции чрез Credit Suisse с аргумента, че няма нужда да се поема какъвто и да е риск, когато има много други по-сигурни банки.
 
Швейцарската PostFinancial се опита да увери клиентите си в писмо, че депозитите не са изложени на риск поради проблемите на Credit Suisse. В него се казва, че PostFinancial има средства, управлявани от Credit Suisse, но това са „специални активи“, които ще бъдат защитени от всякаква несъстоятелност и „следователно инвеститорите са защитени“.
 
 
Към края на 2022 г. Credit Suisse имаше 169 милиарда долара неизплатен дългосрочен дълг и още 25 милиарда долара краткосрочни заеми, посочва WSJ. Около 16 милиарда долара от нейния дълг са от т.нар. облигации за спасяване, които се отписват, в случай че банката бъде поета от регулаторите или капиталът ѝ падне под определено ниво.
 
По-високите задължения на банката могат да бъдат изправени пред орязване в ситуация на несъстоятелност, тъй като регулаторите често дават приоритет на вложителите. Водещите регулатори на Credit Suisse, Швейцарската национална банка и финансовият регулатор Finma, заедно с политиците в Швейцария, ще решат как точно да структурират спасителен план и кой ще излезе цял от него. При типичен фалит на банка, притежателите на акции са от губещата страна.
 
Credit Suisse има голямо присъствие в Европа, Обединеното кралство и САЩ и регулаторите във всички тези области работят директно с швейцарски колеги през последните дни.
 
Регулаторите в Европа и САЩ бяха в повишена готовност тази седмица. Те искат да попречат проблемите на банки като Credit Suisse и First Republic Bank да се разпространят към други институции, както се случи по време на финансовата криза от 2008 г.
 
 
Този път, казват те, банките са по-добре капитализирани и няма широко разпространен проблем с лошите дългове, надвиснали над системата. В четвъртък вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос нарече европейската банкова система устойчива и каза, че експозицията на банките в еврозоната към Credit Suisse е доста ограничена, без риск от концентрация в нито една банка.

Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg