В началото на седмицата всички погледи на Уолстрийт бяха вперени с очакване в предстоящите отчети на голяма част от технологичните гиганти, които започнаха да излизат един след друг и да описват картината в сектора. В четвъртък към списъка се включиха нови три знакови за информационната ера имена - Microsoft, Google и Intel.

Изкуственият интелект е вятър в платната на Microsoft

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 5% в продължителната търговия в четвъртък, след като производителят на софтуер публикува резултатите за своето трето фискално тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт.

Софтуерният гигант отчете печалба на акция от 2,94 долара при очаквани от анализаторите 2,82 долара и приходи от 61,86 млрд. долара при очаквани 60,80 млрд. Общите приходи на Microsoft са нараснали със 17% на годишна база през тримесечието, което приключи на 31 март, а нетната печалба в размер на 21,94 млрд. долара се е увеличила спрямо 18,30 млрд. долара през предходните три месеца.

Що се отнася до прогнозите за четвъртото фискално тримесечие на компанията, финансовият директор на Microsoft Ейми Худ посочи сумата от 64 млрд. долара, което е под консенсуса на LSEG за 64,5 млрд. Прогнозата на Худ предполага оперативен марж от 42,3%, което е повече от консенсуса на StreetAccount от 41,5%.

"Понастоящем краткосрочното търсене на изкуствен интелект е малко по-високо от наличния ни капацитет", каза Худ, цитирана от CNBC.

Затова и Microsoft увеличава капиталовите си разходи, за да си осигури повече графични процесори на Nvidia за обучение и работа с модели на изкуствения интелект.

През третото фискално тримесечие сегментът Intelligent Cloud на Microsoft, включващ публичния облак Azure, Windows Server, Nuance и GitHub, генерира приходи в размер на 26,71 млрд. долара. Това е с около 21% повече от консенсусната прогноза за 26,26 млрд. долара сред анализаторите, анкетирани от StreetAccount. Приходите от Azure и други облачни услуги са нараснали с 31% в сравнение с 30% през предходното тримесечие. Анализаторите, анкетирани от CNBC, очакваха 28,8%, докато консенсусът на StreetAccount беше за 28,6%.

7% от ръста на Azure е свързан с изкуствения интелект, в сравнение с 6% влияние през предходното тримесечие. Microsoft предоставя облачни услуги за чатбота ChatGPT на стартъпа OpenAI, а компаниите все по-често използват услугите на Azure AI, за да развиват собствени възможности за обобщаване на информация и писане на документи. Според Худ пречките пред капацитета ограничават частта от растежа на Azure, свързана с AI.

Инструментът на Microsoft за генериране на код GitHub Copilot вече има 1,8 млн. платени абонати, разкри на свой ред главният изпълнителен директор Сатя Надела по време на конферентен разговор с анализатори.

Подразделението "Производителност и бизнес процеси", съдържащо софтуера за продуктивност Office, LinkedIn и софтуера за управление на взаимоотношенията с клиенти Dynamics, генерира приходи в размер на 19,57 млрд. долара, което е с около 12% повече. Консенсусът на StreetAccount беше за 19,54 млрд. долара.

Приходите на Microsoft от персонални компютри възлизат на 15,58 млрд. долара, а тези от сегмента, който включва операционната система Windows, персоналните компютри Surface, видеоигрите и интернет търсенето, са се увеличили с приблизително 18% и надхвърлят консенсуса на StreetAccount от 15,08 млрд. долара. Приходите от съдържание и услуги за Xbox са се увеличили с 62% благодарение на придобиването през октомври на издателя на игри Activision Blizzard за 75 млрд. долара, включително популярните заглавия от франчайза Call of Duty.

Продажбите на лицензи за Windows на производители на устройства скачат с 11%, а от Gartner изчисляват, че доставките на персонални компютри на компанията са се увеличили с 0,9% през тримесечието.

“Търсенето на персонални компютри беше малко по-добро от очакваното", посочи Худ.

В рамките на тримесечието Microsoft представи компютри Surface с ключ за бърз достъп до чатбота Copilot. Компанията започна да продава достъп до Copilot за малкия бизнес с абонаменти за софтуера за продуктивност Microsoft 365 и нае Мустафа Сюлейман, съосновател на лабораторията за изкуствен интелект DeepMind, да ръководи нова вътрешна група за изкуствен интелект. Сюлейман е съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа Inflection, като много от служителите му също се присъединиха към Microsoft.

"Работим с бързина и интензивност и това вливане на нови таланти ще ни позволи да ускорим темпото си още веднъж", коментира Надела, визирайки сделката с Inflection, за която се съобщава, че е на стойност 650 млн. Долара.

Акциите на Microsoft са се повишили с 6% тази година, което е в съответствие с индекса S&P 500.

Първи дивидент за акционерите на Alphabet (Google) в историята

В четвъртък Alphabet обяви първия си дивидент в историята и обратно изкупуване на акции на стойност 70 млрд. долара, което зарадва инвеститорите и изстреля акциите на компанията с близо 16% след края на търговията. Компанията майка на Google връща капитал, като същевременно харчи милиарди долари за центрове за данни, за да настигне конкурентите си в областта на генеративния изкуствен интелект. Дивидентът ще бъде в размер на 20 цента на акция.

Само преди три месеца големият технологичен съперник на Alphabet - Meta Platforms, също обяви своя първи в историята дивидент - ход, който на следващия ден вдигна пазарната стойност на акциите на компанията за социални медии с 196 млрд. долара. По този начин Amazon.com остава единствената компания от “Великолепната седморка”, която не е предложила дивидент.

Иначе Alphabet надмина очакванията за тримесечието по отношение на продажбите, печалбата и рекламата - показатели, които се следят отблизо от анализатори и инвеститори.

"Обявените от Alphabet изплащания на дивиденти и обратни изкупувания в допълнение към солидните по-добри резултати са не само глътка свеж въздух за технологичния пазар като цяло, но и много интелигентна стратегия за гиганта в областта на търсачките, който навлиза в труден период от годината", коментира пред Reuters Томас Монтейро, старши анализатор в Investing.com.

Ръстът на акциите на Alphabet с близо 16% след публикуването на доклада увеличи пазарната стойност на компанията с около 300 млрд. долара, достигайки над 2 трлн. долара.

В разговора с анализатори и инвеститори главният изпълнителен директор Сундар Пичай изтъкна предложенията на Google за изкуствен интелект като предимство за основните резултати, които генерира търсачката.

"Окуражени сме, че наблюдаваме увеличаване на използването на AI в онлайн търсенето", коментира той.

Приходите на компанията за тримесечието, приключило на 31 март, възлизат на 80,54 млрд. долара в сравнение с прогнозите за 78,59 млрд. долара по данни на LSEG. Доброто представяне се дължи на нарастващото търсене на нейните облачни услуги, катализирано от все по-широкото използване на изкуствен интелект, и стабилните приходи от реклама.

Google съобщи, че продажбите на реклама са се увеличили с 13% през тримесечието до 61,7 млрд. долара. Анализаторите на LSEG очакваха 60,2 млрд. долара.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. рекламният бизнес на Alphabet не отговори на очакванията, което доведе до спад на акциите, на фона на нарастващата конкуренция от страна на Amazon.com, Facebook и нови участници като TikTok. Сега обаче китайската социална мрежа е изправена пред несигурно бъдеще, след като президентът Джо Байдън подписа законопроект, който ще забрани популярното приложение, ако не бъде продадено в рамките на следващите 9-12 месеца.

Междувременно приходите на Google Cloud са нараснали с 28% през първото тримесечие, подкрепени от бума на генеративните инструменти за изкуствен интелект, които разчитат на облачни услуги за предоставяне на технологиите на клиентите.

Капиталовите разходи на Alphabet възлизат на 12 млрд. долара, което е с 91% повече спрямо предходната година - цифра, която портфолио мениджърът на Gabelli Funds Хана Хауърд определя като "по-висока от очакваното".

Все пак финансовият директор Рут Порат посочи в разговора с анализаторите, че очаква тези разходи да бъдат на това или по-високо ниво през останалата част от годината, тъй като компанията харчи за изграждане на предложения за изкуствен интелект. Въпреки рязкото увеличение на капиталовите разходи Порат смята, че оперативният марж през 2024 г. ще бъде по-висок от този през миналата година, без да уточнява точно с колко.

Облачните услуги на Google са привлекателни за подкрепени от рисков капитал стартъпи, които разработват технологии за генеративен изкуствен интелект, заради цените си и лесната им интеграция с други инструменти. Още повече, че Google рекламира своя AI чатбот Gemini като панацея за автоматизация - от кодиране до създаване на документи. Софтуерът обаче беше широко критикуван, след като беше установено, че генерира исторически неточни изображения, включително на бивши американски лидери и германски войници от времето на Втората световна война.

Google заяви, че е наясно с проблемите и работи по отстраняването им.

Проблемите за Intel се задълбочават

В четвъртък Intel прогнозира приходи и печалба за второто си фискално тримесечие под пазарните оценки, което доведе до спад на акциите ѝ с около 8%. Причината - производителят на чипове се сблъсква със слабо търсене на традиционните си продукти за центрове за данни и персонални компютри и изостава на бързо развиващия се пазар на компоненти за изкуствен интелект.

Предприятията дават приоритет на разходите за модерни и бързи сървърни AI чипове. Това намалява търсенето на централните процесори (CPU) на Intel, които от десетилетия са основният чип, захранващ центровете за данни. Подпомагана от своя софтуер, Nvidia доминира на пазара на чипове за изкуствен интелект с мощните си графични процесори (GPU) и през миналата година имаше около 80% дял на този пазар.

Другият най-голям пазар на Intel - чиповете за персонални компютри - претърпя трудни две години, но в началото на 2024 г. показва признаци на разведряване. Въпреки това Intel изгуби 11 млрд. долара от пазарната си стойност след обявяването на резултатите, докато стойността на Nvidia нарасна с 40 млрд. долара, стимулирана от силните резултати на Microsoft и Alphabet, тъй като двете водещи облачни компании се надпреварват да разширяват продуктовите си линии за изкуствен интелект.

"Intel все още е в голяма степен на еташ "разкажи ми история”. Така че мисля, че когато получавате тримесечия, в които те не изпълняват очакванията и обещават повече в бъдеще, има известен скептицизъм около способността им да ги изпълнят", коментира пред Reuters Матю Брайсън, анализатор в Wedbush.

В допълнение към внедряването на чиповете за изкуствен интелект на Nvidia, Microsoft и Google на Alphabet разработват собствени чипове за своите центрове за данни, което също влияе негативно на бизнеса на Intel.

"Чиповете за изкуствен интелект Gaudi вероятно ще постигнат приходи от над 500 млн. долара тази година", коментира главният изпълнителен директор Пат Гелсинджър. През април Intel пусна на пазара своето трето поколение процесори Gaudi 3 в опит да се конкурира по-добре с Nvidia.

"Това, което е най-вълнуващо за мен, са корпоративните клиенти, използващи изкуствен интелект", добави Гелсинджър. "Мисля, че в крайна сметка монетизацията на AI идва, когато той започне да трансформира предприятията."

Акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания паднаха до 32,35 долара в продължителната търговия, което е най-ниското им ниво от август насам.

Друг основен конкурент Advanced Micro Devices (AMD), прогнозира, че ще продаде чипове с изкуствен интелект на стойност 3,5 млрд. долара през тази година, когато отчете приходите си през януари. Акциите на AMD, която също се конкурира с Intel в производството на процесори за персонални компютри, скочиха с 2,6% след отчета на Intel.

Въпреки неубедителното начало на годината и слабата прогноза за второто тримесечие, Гелсинджър акцентира, че почти всички продукти на Intel ще се възстановят през втората половина на 2024 г.

"Това е историята на първото полугодие и второто полугодие за индустрията", каза той. "Виждаме, че по същество всеки бизнес на Intel се справя по-добре през втората половина на годината."

Графичните процесори на Nvidia доминират на пазара на изкуствен интелект, тъй като големи и малки компании се стремят да придобият такива на стойност десетки милиарди долари. Но нарастващото търсене и ограниченото предлагане на тези усъвършенствани чипове от страна на лидера оставят на Intel и AMD възможности да завземат пазарен дял.

Иначе в Intel са оптимистично настроени за продажбите на персонални компютри през втората половина на годината, тъй като очакват нов цикъл на обновяване около новата версия на операционната система Windows на Microsoft. Компанията също така очаква доставчиците на софтуер да пуснат продукти от следващо поколение, които да помогнат за повишаване на търсенето на персонални компютри и съответно на нейните чипове.

Intel очаква приходи за второто тримесечие в размер на 12,5-13,5 млрд. долара, в сравнение със средната оценка на анализаторите за 13,57 млрд. долара. Прогнозната коригирана печалба в размер на 10 цента на акция също е под очакванията.

Това важи и за общите приходи на компанията за първото тримесечие от 12,72 млрд. долара, които се разминаха малко с очакванията за 12,78 млрд. Продажбите на бизнеса с центрове за данни на Intel са нараснали с 5% до 3 млрд. долара през отчетения период.

В същото време бизнесът на полупроводниковия гигант за производство по договор се опитва да догони лидера в индустрията TSMC, но печалбите му остават далеч назад. Приходите от леярската му дейност спадат с 10% през първото тримесечие.

По време на конферентния разговор в четвъртък ръководителите на Intel заявиха, че бизнесът с леярни ще се подобрява на тримесечна база до 2030 г. Сега обаче компанията оповести оперативни загуби от него в размер на 2,5 млрд. долара през първото тримесечие.

Коригираният брутен марж е нараснал до 45,1% от 38,4% през първото тримесечие на 2023 г., надминавайки консенсусната оценка на анализаторите от 44,3%.