Intel представи най-новия си чип с изкуствен интелект, наречен Gaudi 3, докато производителите в сектора се надпреварват да предлагат полупроводници, които могат да обучават и внедряват големи AI модели, като този в основата на ChatGPT на OpenAI.

Intel казва, че Gaudi 3 е над два пъти по-енергийно ефективен от H100 на Nvidia и може да управлява AI модели 1,5 пъти по-бързо. Освен това се предлага в различни конфигурации като пакет от осем чипа Gaudi 3 на една дънна платка или карта, която може да се слага в съществуващи системи.

Intel тества чипа на модели с отворен код като Llama на Meta и подкрепяния от Абу Даби Falcon. Компанията посочва, че Gaudi 3 може да помогне за обучението или внедряването на модели като Stable Diffusion или Whisper на OpenAI за разпознаване на реч.

Новите чипове Gaudi 3 ще бъдат достъпни за клиенти през третото тримесечие. Компанията все още не е посочила ценовия диапазон на продукта.

Nvidia държи близо 80% от пазара на AI чипове със своите графични процесори, известни като GPU, които са предпочитаният чип от висок клас за създателите на AI през последната година.

Очаква се пазарът на AI центрове за данни да расте, което предполага, че има място за други конкуренти, дори ако Nvidia продължи да произвежда по-голямата част от AI чиповете, отбелязва CNBC.

Бумът на AI утрои акциите на Nvidia през последната година. Акциите на Intel са се повишили само с 18% за същия период.

AMD също се стреми да разшири и да продава повече AI чипове за сървъри. Миналата година представи нов GPU за център за данни, наречен MI300X, който вече привлече вниманието на Meta и Microsoft.

По-рано тази година Nvidia разкри своите графични процесори B100 и B200, наследници на H100. Те също обещават подобрения в производителността. Очаква се тези чипове да започнат да се доставят по-късно тази година.

Nvidia е изключително успешна благодарение на мощен пакет собствен софтуер, наречен CUDA, който позволява на разработчиците на технологии с изкуствен интелект да имат достъп до всички хардуерни функции в GPU.

Intel си партнира с други гиганти, включително Google, Qualcomm и Arm за изграждане на отворен софтуер, който не е патентован и може да позволи на софтуерните компании лесно да сменят доставчиците на чипове.

Gaudi 3 е изграден по петнанометров процес, сравнително нова производствена техника, което предполага, че компанията използва външна леярна за производството. В допълнение към проектирането на Gaudi 3, Intel също планира да произвежда AI чипове, потенциално за външни компании, в нова фабрика в Охайо, която се очаква да заработи през 2027 или 2028 г., каза изпълнителният директор Патрик Гелсингер пред репортери миналия месец.