Taiwan Semiconductor Manufacturing ще получи до 6,6 млрд. долара от правителството на САЩ за заводски комплекс, който предстои да бъде изграден във Финикс. С това компанията ще разшири обхвата и сложността на дейността си, като част от стремежа за съживяване на полупроводниковата индустрия в САЩ.

TSMC, както обикновено наричат компанията, ще инвестира общо над 65 млрд. долара и ще добави трета фабрика за чипове към производствения комплекс, който започна да изгражда през 2021 г., съобщава The Wall Street Journal. Базираната в Тайван компания, която е най-големият в света производител на чипове по договор, планира да създава и най-модерните 2-нанометрови процесори в една от фабриките там.

"Проблем за националната сигурност е, че в САЩ не произвеждаме нито един от най-сложните чипове", заяви министърът на търговията Джина Реймондо на брифинг, цитирана от WSJ. Тя описа чиповете като двигатели на изкуствения интелект и задължителни компоненти на технологиите, които са в основата на икономиката.

TSMC, която произвежда чипове за компании като Apple и Nvidia, ще получи финансирането поетапно, когато проектите ѝ достигнат договорените цели. Парите зависят и от надлежната проверка от страна на Министерството на търговията, което наблюдава отпускането на безвъзмездните средства съгласно Закона за чиповете от 2022 г.

Този закон е в центъра на двупартийните усилия, подкрепени от администрацията на Байдън, за завръщане на производството в САЩ. Той се състои от 53 млрд. долара безвъзмездни средства, финансиране на научни изследвания и други стимули, за да се обърне бягството на индустрията за чипове в чужбина през последните три десетилетия. Делът на САЩ в сектора е намалял от 37% през 1990 г. на 12% през 2020 г.

С проекти като този за TSMC САЩ са на път да произвеждат около 20% от най-съвременните чипове в света до 2030 г., заяви Министерството на търговията. То нарича сделката “най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в нов проект в историята на САЩ”.

TSMC беше една от първите компании, които се включиха в стремежа да се произвеждат повече чипове в САЩ, въпреки че заяви, че е била забавена от трудовите предизвикателства.

Първоначално компанията планира да започне масово производство на чипове в Аризона тази година, но измести този график до 2025 г., като се позова на недостиг на квалифицирани работници. През януари тя също така забави графика за производство във втората фабрика, която се изгражда в заводския комплекс. Intel, която миналия месец получи 8,5 млрд. долара по Закона за чиповете, също отложи графика за строителство на завода си в Охайо.

Субсидията за TSMC е третата голяма награда в рамките на законодателството след GlobalFoundries и Intel. Очакват се още големи безвъзмездни средства, включително за Micron, производител на процесори за памет, който изгражда фабрика в Ню Йорк, и Samsung Electronics, който увеличава амбициите си в заводски комплекс в Тексас.

Компаниите, произвеждащи чипове, са поискали много повече средства, отколкото са налични по законодателството за авангардно производство, като исканията им са за над 70 млрд. долара в сравнение с наличните около 28 млрд. долара, заяви Реймондо през февруари. Този недостиг е довел до "трудни разговори" с производителите, тъй като тя ги е притискала да направят повече с по-малко пари, пише WSJ.

За TSMC проектът в Аризона е стъпка към прекъсване на дейността, съсредоточена в Тайван. Тлеещата заплаха от китайско нахлуване и превръщането на производството на чипове в геополитически приоритет я подтикнаха да се разпръсне в географско отношение.

Аризона също така не е податлива на земетресения като това, което удари Тайван миналата седмица. В сряда страната пострада от най-силното земетресение от 25 години насам, въпреки че TSMC заяви, че нито едно от най-критичните ѝ съоръжения не е било засегнато.

Първата фабрика на компанията, построена в Аризона, се очаква да започне да произвежда през първата половина на следващата година, според изявление на Министерството на търговията на САЩ. Втората - която ще произвежда 2-нанометрови чипове - ще стартира дейността си през 2028 г., заяви TSMC в понеделник. Третият трябва да бъде построен преди края на десетилетието.

Очаква се компанията да започне масово производство на 2-нанометрови чипове през следващата година и не е ясно дали ще успее да се задържи на върха на индустрията, докато вторият завод стартира дейността си след няколко години.

С добавянето на третата фабрика и производството на по-съвременни чипове в Аризона компанията е повишила цялостната си инвестиция до 65 млрд. долара, в сравнение с предишната стойност от 40 млрд. долара.

В допълнение към безвъзмездните средства в размер на 6,6 млрд. долара TSMC ще има достъп до правителствени заеми до 5 млрд. долара за своя проект, съобщи Министерството на търговията. Субсидията включва и 50 млн. долара за финансиране на развитието на работната сила.

Очаква се проектът да създаде над 26 000 работни места, а TSMC да привлече повече от дузина доставчици.