Допреди няколко години най-големият производител на чипове в света има простo решение за обучението на новобранци - система за приятелство, която ги свързва със старши инженери, натоварени със задачата да им покажат пътя.

Всичко това се променя преди три години, когато световният недостиг на чипове и нарастващото геополитическо напрежение ускоряват растежа в Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Компанията трябва да създаде интензивна програма за обучение, за да накара десетки хиляди новоназначени служители да се адаптират максимално бързо.

През 2021 г. TSMC създава център за обучение на новодошли в обширен научен парк в град Тайчунг в централната част на Тайван. Това съоръжение сега държи ключа към глобалната експанзия на компанията, отбелязва CNN.

В свят, доминиран от закона на Мур - идеята, че броят на транзисторите в микрочиповете ще се удвоява на всеки две години - скоростта е от съществено значение за TSMC и нейните клиенти, включително Apple, Nvidia и AMD. Тя е изключително важна и за президента на САЩ Джо Байдън, който разчита на компанията да стимулира американското производство в Аризона.

Днес всички нови инженери, базирани в Тайван, и някои наети извън САЩ, са задължени да прекарат поне осем седмици в центъра.

"Сега обучаваме новодошлите по-систематично. Можем да ги накараме да учат по-бързо и да изградят солидна основа", казва пред CNN Маркъс Чен, инструктор в центъра. "Основната ценност на TSMC е, че трябва да правим всичко много ефективно."

В една от зоните в центъра роботизирана ръка почиства и полира полупроводникова пластина, като я притиска върху подложка в процес, известен като химико-механично полиране. В друга - машина повдига пакет от пластини до тавана и го придвижва из съоръжението, разказва CNN.

Нарастващ проблем

Инженерите, обучени в центъра, няма да бъдат разположени само във фабриките на TSMC в Тайван. Нa някои от тях ще се разчита да подобряват съоръженията на компанията в световен мащаб.

"Всяка нова фабрика, в самото начало, трябва да доведе определен процент хора от Тайван", казва Лора Хо, старши вицепрезидент по човешките ресурси на компанията. "След много години това, което искаме да направим, е постепенно да увеличим броя на местните служители."

Често наричана най-важната компания в света, TSMC произвежда около 90% от супермодерните полупроводникови чипове, които се използват за захранване на всичко - от смартфони до инструменти за изкуствен интелект.

За да посрещне нарастващото търсене и да се справи с натиска да бъде физически по-близо до своите клиенти, компанията изгражда нови фабрики в САЩ, Япония и Германия. Нейните съществуващи заводи се намират в Тайван, Източен Китай и щата Вашингтон.

Миналия месец гигантът откри първата си фабрика в японския град Кумамото и през следващите години ще отвори две съоръжения на стойност 40 млрд. долара във Финикс, Аризона, в които ще се произвеждат по-малки и по-усъвършенствани чипове. Компанията се ангажира да инвестира 3,8 млрд. долара в изграждането на завод в Дрезден, Германия, който ще бъде първият в Европа.

Рязкото нарастване на търсенето, особено на чипове за изкуствен интелект, доведе до недостиг на таланти в полупроводниковата индустрия. Миналата година TSMC съобщи, че един от нейните заводи в Аризона ще се забави именно поради липса на специализирани служители.

"Намирането на най-добрите таланти винаги е било проблем, но той стана още по-голям, след като светът изведнъж се събуди през последните няколко години и осъзна, че полупроводниците са важни", казва Стюарт Рандал, ръководител на отдел "Електроника и вграден софтуер" в консултантската компания Intralink.

"Разширяването на броя и капацитета на фабриките е свързано с геополитиката, но и с пазарното търсене", добавя той. "Това означава, че се нуждаем от повече хора с умения за проектиране, производство и материалознание на полупроводниците. Страните се конкурират за тези таланти."

Хо от TSMC коментира, че недостигът на таланти е едно от основните предизвикателства пред компанията. "Има недостиг на таланти в световен мащаб", казва тя. "Ако се движим в глобален мащаб, тогава наистина трябва да разширим нашия персонал."

Понастоящем TSMC има около 77 000 служители по целия свят. След няколко години броят им ще достигне 100 000, според Хо.

Културен шок

Липсата на квалифицирани работници не е единственият проблем.

TSMC се сблъсква и с предизвикателства, свързани с разликите в работната култура между азиатските и западните страни. Макар че инженерите на компанията в Тайван получават изключително добро заплащане, работата е трудна, с дълги часове и редовни смени през уикенда. А ако на острова се случи земетресение - често срещано явление - от служителите се очаква да се върнат на работните си места незабавно, независимо от часа на деня.

Кристи Хсу, директор на Центъра за изследване на Тайван казва, че докато тайванските служители може да са свикнали с извънредния труд и дежурствата, тези извън страната не са.

"Производството на чипове, както и тестването и опаковането, е много трудоемка индустрия и затова хората трябва да работят извънредно. Освен това винаги трябва да сте готови да бъдете повикани, независимо дали е по време на китайската Нова година или Коледа", казва Хсу.

"Тази култура на работа я има в Тайван и някои други източноазиатски страни като Япония от поколения. Когато говорим за подобна работна етика в САЩ и Германия, тя ще бъде приета като проблематична."

Хо казва, че с разширяването на TSMC в световен мащаб тя се учи как трябва да управлява по различен начин и ефективно екипите от различните части на света. "Наистина трябва да се приспособим към местните практики и да станем социално приемливи.

"Начинът, по който управляваме в Тайван, не може да бъде изцяло пренесен в други страни. В САЩ трябва да се адаптираме към местната култура. Хората тук [в Тайван] са готови да следват инструкциите. Но мисля, че в другите страни трябва да обясните защо - на езика, който им е познат", добавя тя.

Плановете на гиганта в производството на чипове да диверсифицира производството си извън Тайван изнервя някои местни жители, включително законодатели, които се притесняват, че това може да намали значението на острова като световен център за полупроводници.

"Не мисля, че това ще отнеме силните страни на страната, защото все още сме много силно концентрирани там, и така най-напредничавите технологии ще тръгват от Тайван", казва тя.