Индия е одобрила изграждането на три завода за полупроводници с инвестиции от над 15 млрд. долара, тъй като страната се стреми да се превърне в основен център за производство на чипове.

"Индия вече има задълбочени възможности в проектирането на чипове. С тези звена страната ни ще развие възможности в производството им. Усъвършенстваните технологии за опаковане ще бъдат разработени на местно ниво в Индия", се казва в изявление на правителството от четвъртък, цитирано от CNBC.

Индия има амбицията да се превърне в основен център за производство на чипове по примера на САЩ, Тайван и Южна Корея и отдавна ухажва чуждестранни компании да открият производства в страната.

Според изявлението Tata Electronics ще си партнира с тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp (PSMC ) за изграждането на един от заводите в Дхолера, Гуджарат, с инвестиция от близо 11 млрд. Долара. PSMC предоставя услуги за проектиране и производство на чипове в сегментите на логиката и паметта. Тя разполага с шест леярни за полупроводници в Тайван.

Новата фабрика ще се фокусира върху зрялата 28-нанометрова технология и ще насочи продуктите си към автомобилната индустрия, потребителската електроника и отбраната. Процесите, свързани с производството на 28-нанометрови или по-големи чипове, обикновено са считани за остарели.

Tata Semiconductor Assembly and Test Pvt Ltd ще създаде втория завод в Моригаон, Асам, с инвестиция от 3,26 млрд. долара, за да разработи "местни усъвършенствани технологии за опаковане на полупроводници, включително технологии за флип чипове и интегрирани системи" за автомобилния сектор, електромобилите и потребителската електроника.

CG Power, в партньорство с японската Renesas Electronics Corporation и тайландската Stars Microelectronics, ще изгради третата фабрика в Сананд, Гуджарат. Тя ще бъде специализирана в производството на чипове за потребителски, индустриални, автомобилни и енергийни приложения. В него ще бъдат инвестирани близо 1 млрд. долара.

И трите фабрики ще започнат да се строят в рамките на следващите 100 дни.

През юни 2023 г. Индия одобри Micron за създаване на предприятие за полупроводници в Сананд, Гуджарат.

"В рамките на много кратък период от време индийската стратегия на полето на полупроводниците постигна четири големи успеха. С тези звена индийската полупроводникова екосистема ще се утвърди", смятат от правителството.

Тези заводи ще създадат пряко 20 000 работни места в областта на съвременните технологии и около 60 000 непреки работни места.

Световните производители на чипове се стремят да диверсифицират дейността си на фона на геополитическата несигурност, което е от полза за страни като Индия. TSMC, най-големият производител на чипове в света, наскоро откри нов завод в Япония. Токио също се опитва да стимулира изоставащата си полупроводникова индустрия.