През последните три десетилетия Пейюш Митал често изминава 185-те мили от индийската столица до град Джайпур. Пътуването винаги му отнема шест часа.

"В продължение на 30 години обещаха това пътуване да се извършва за три часа. Tова така и не се случваше", казва Митал, портфолио мениджър в Matthews Asia, пред CNN.

"Разшириха магистралата, преминаха от една лента към две и три ленти, всичко е направено. Но това пътуване винаги си е оставало шест часа."

Това се променя миналата година, когато той започва да пътува със 120 км в час по нова скоростна магистрала, свързваща двата града, изминавайки разстоянието за два пъти по-малко време.

"Челюстта ми падна, когато за първи път се качих на тази магистрала. Казах си: "Уау, човече, как изобщо е възможно това... в Индия?"

Качеството на новата инфраструктура в страната е само една от многото причини, поради които Митал и други инвеститори са развълнувани от перспективите за растеж.

Финансови специалисти от цял свят забелязват развитието на Индия от 2014 г. насам под ръководството на министър-председателя Нарендра Моди. Той заяви, че иска южноазиатската страна да се превърне в икономика на стойност 5 трилиона долара до 2025 г.

Оптимизмът около най-многолюдната държава в света е в контраст с настроенията, които се наблюдават в Китай, който се бори с множество икономически предизвикателства, отбелязва CNN.

Фондовите пазари на страната претърпяха продължителен спад след последните върхове през 2021 г., като пазарната стойност на борсите в Шанхай, Шънджън и Хонконг се понижи с над 5 трилиона долара.

Преките чуждестранни инвестиции се сринаха миналата година, а през януари отново се понижиха с близо 12% в сравнение със същия месец на 2023 г.

Междувременно борсата в Индия достигна рекордни стойности. Стойността на компаниите, регистрирани на индийските борси, надхвърли 4 трилиона долара в края на миналата година.

Според доклад на Jefferies, пазарната стойност на Индия се очаква да се увеличи повече от два пъти, достигайки 10 трилиона долара до 2030 г., което ще я направи "невъзможна за пренебрегване от големите глобални инвеститори".

"Китай не може да се развива, така че коя е другата страна, която може да я замени?", посочва Митал. "Няма друга като Китай освен Индия. Под някаква форма или по някакъв начин тя е заместителят, който може би светът търси, за да стимулира растежа."

На този фон Япония също се възползва от инвеститорите, които търсят алтернатива на Китай. Миналата седмица бенчмарк индексът в Токио достигна нов връх за първи път от 34 години, подпомогнат от подобряването на корпоративните печалби и слабата йена. Но страната е в рецесия и наскоро загуби позицията си на трета по големина икономика в света от Германия.

Последната ревизия на световния индекс на акциите, изготвена от MSCI, отразява бичия подход на Индия. Този месец компанията съобщи, че ще увеличи дела на страната в своя индекс на развиващите се пазари от 17,98% на 18,06%, като същевременно ще намали дела на Китай до 24,77%.

Тъй като Индия се насочва към национални избори през следващите месеци, пазарните анализатори се надяват управляващата партия Bharatiya Janata на Моди да спечели трети мандат.

"Ако Моди се завърне с мнозинство и има политическа стабилност, тогава мога да кажа с увереност, че ще има много по-голям инвеститорски интерес към Индия на по-устойчива основа", казва Митал.

Новият двигател на световния растеж

Има основателни причини за еуфорията около Индия. От нарастващото младо население до развитието на фабриките - страната има много предимства.

Международният валутен фонд очаква Индия да нарасне с 6,5% през следващата финансова година в сравнение с 4,6% за Китай. Анализаторите от Jefferies прогнозират страната да стане третата по големина икономика в света до 2027 г.

Подобно на Китай преди повече от три десетилетия, Индия е едва в началото на инфраструктурната си трансформация, като харчи милиарди за изграждане на пътища, пристанища, летища и железопътни линии.

Инвестициите в дигитална и физическа инфраструктура имат "много силен мултиплициращ ефект" върху икономиката, който "не може да се върне назад", казва Адитя Суреш, ръководител на отдела за изследване на акции в Индия в Macquarie Capital.

Най-бързо развиващата се икономика в света също се опитва да се възползва от преосмислянето на веригите за доставки, което се извършва сред компаниите. Глобалните предприятия искат да диверсифицират операциите си извън Китай, където са изложени на рискове, произтичащи от напрежението между Пекин и Вашингтон.

"Индия е основен кандидат да се възползва от "приятелското преместване" на веригите за доставки, особено за сметка на Китай", написа през януари Юбер дьо Барош, пазарен икономист в Capital Economics.

В резултат на това някои от най-големите световни компании, включително доставчикът на Apple - Foxconn, разширяват дейността си в страната. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви през юни миналата година, че компанията му иска да инвестира там "колкото е възможно по-скоро".

"Моди наистина е загрижен за Индия, защото ни подтиква да правим значителни инвестиции там, което е нещо, което възнамеряваме да сторим", каза Мъск.

Въпреки всичко това някои се притесняват, че увереността на Индия може да граничи с високомерие, посочва CNN.

Заслужава ли си този шум?

Макар че интересът към петата по големина икономика в света се увеличава, високите цени на индийските акции отблъскват някои международни инвеститори.

Вътрешните инвеститори, както на дребно, така и институционални, изглежда отминават тези високи оценки, което води до безпрецедентни върхове на индийския фондов пазар.

По данни на Macquarie само инвеститорите на дребно притежават 9% от стойността на индийския пазар на акции, докато чуждестранните са малко под 20%. Анализаторите обаче очакват външните инвестиции да се увеличат през втората половина на 2024 г., след като изборите вече са приключили.

Има и друго потенциално предизвикателство. Въпреки новия си икономически размах Индия няма капацитета да поеме всички пари, които изтичат от Китай, чиято икономика все още е около пет пъти по-голяма.

"Китай има твърде много компании, които са на стойност 100 и 200 милиарда долара плюс", отбелязва Митал. "Трудно е да се намери дом за такива пари в Индия."

Но фактът, че ралито в Индия се движи от местни инвеститори, допринася за силните страни на страната и намалява зависимостта ѝ от чуждестранните финансови потоци.

"Това просто изолира Индия от глобалната динамика", казва Суреш.

Освен геополитическите раздори и несигурните икономически перспективи, чуждестранните компании и инвеститори стават все по-предпазливи по отношение на вътрешнополитическите рискове в Китай.

"В Китай има много добри предприятия, но с всички регулаторни проблеми става много трудно да се предвиди как ще изглеждат те в дългосрочен план", казва Приянка Агнихотри, портфолио мениджър в Brown Advisory.

Индия, от друга страна, се радва на добри отношения със Запада и други големи икономики, като агресивно ухажва компаниите да откриват заводи в страната, пише CNN.

През февруари индийският министър на финансите Нирмала Ситхараман заяви, че притокът на чуждестранни инвестиции от идването на Моди на власт през 2014 г. е близо 600 млрд. долара, което е два пъти повече от предходното десетилетие.

"За да насърчим устойчивите чуждестранни инвестиции, ние водим преговори за двустранни инвестиционни договори с нашите партньори в духа на принципа "първо развий Индия", добави тя.

Анализаторите твърдят, че ще е трудно да се спре икономическият гигант, в който Индия се превръща, независимо от това какво ще се случи с Китай.

"Дори Китай да се върне на масата и да разреши много проблеми, не мисля, че Индия вече се върне на заден план", посочва Митал. "Тя вече е тук."