Борсовите индекси в две от най-големите азиатски икономики се изкачиха до исторически върхове, докато пазарите на акции и облигации в САЩ бяха затворени за Деня на Мартин Лутър Кинг.

Уолстрийт ще отвори отново във вторник, като печалбите на банките и икономическите данни по-късно тази седмица ще дадат сигнали за следващите стъпки на Федералния резерв относно паричната му политика.

Печалбите за индийските технологични акции и акциите на конгломерата Reliance Industries тласнаха S&P BSE Sensex нагоре с над 1% до рекорден връх. Силният икономически растеж разпали индийския фондов пазар през последните месеци.

Японският Nikkei 225 се повиши за шести пореден ден, достигайки нов многодесетилетен връх. Един от факторите, които го стимулират, е очакването, че Централната банка на Япония ще продължи да поддържа супер разхлабена парична политика. Това може да натежи на йената, което увеличава приходите от износ за японските компании.

Европейските акции се понижиха под натиска на акциите на енергийните компании и търговците на дребно. Нови данни показаха, че икономиката на Германия се е свила през 2023 г., отчасти засегната от отслабването на глобалното търсене на нейните индустриални стоки. Stoxx Europe 600 падна с 0,5%, което е четвъртата му загуба за пет дни на търговия.

Германия избягва рецесията, но е застрашена от дългосрочен спадНай-голямата икономика в Европа се свива с 0,3% на годишна база през 2023 г.

Фючърсите на референтния суров петрол се понижиха, установявайки се малко над $78 за барел. Енергийните анализатори са фокусирани върху военните действия в Червено море и напрежението в други близкоизточни водни пътища. Централното командване на САЩ съобщи, че ракета на Хути е ударила американски товарен кораб край бреговете на Йемен в понеделник.

След 100 дни войната Израел-Хамас заплашва да се прехвърли отвъд ГазаВойната премина от брутална атака на Хамас до свирепо отмъщение на Израел - без да се вижда краят ѝ

Сезонът на печалбите за четвъртото тримесечие ще набере скорост тази седмица, давайки на инвеститорите представа за здравето на корпоративна Америка и по-широката икономика, посочва The Wall Street Journal.

Goldman Sachs, Morgan Stanley и PNC Financial Services трябва да подадат резултати във вторник. Миналата седмица печалбите на големите банки, включително JPMorgan Chase и Bank of America, показаха, че потребителите и бизнесът остават на изненадващо силна финансова основа през 2023 г.

Уолстрийт завърши седмицата на зелено, но настроенията са противоречивиS&P 500 завърши в рамките на 0,3% от рекордния си връх

Тази седмица основното събитие на икономическия фронт вероятно ще бъдат данните за продажбите на дребно в сряда, смята стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд.

След като данните от миналата седмица показаха по-бавен от очаквания растеж на цените на производител, инвеститорите залагат, че Фед ще намали лихвените проценти още през март. Шансовете за това бяха 70% в понеделник спрямо 63% преди седмица, според CME Group.

Междувременно биткойн сложи край на тридневна серия от загуби, като в един момент криптовалутата се покачи над 43 000 долара. Той се търгуваше малко под това ниво към 17:00 часа. ЕТ.