Акции на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) достигнаха исторически връх в четвъртък, след като Morgan Stanley повиши прогнозата си за цените на акциите на производителя на чипове Nvidia, позовавайки се на продължаващия ръст на търсенето на изкуствен интелект.

TSMC, която е най-големият производител на съвременни процесори в света, произвежда чипове за компании като Nvidia и Apple.

Morgan Stanley повиши целевата цена на американския гигант в областта на чиповете до 750 долара от 603 на 7 февруари и заяви, че продължава да "вижда много добра картина в краткосрочен план".

Акциите на AMD и Nvidia отбелязаха нови рекордни стойности Това отразява продължаващия интерес на инвеститорите към производителите на графични процесори


Акциите на TSMC отвориха на най-високата си стойност от 709 нови тайвански долара в четвъртък сутринта и затвориха на 697 – ръст от 8% спрямо последното затваряне на 5 февруари. Тайванската фондова борса възобнови търговията си днес след почивката по случай китайската Нова година.

Nvidia е един от най-големите бенефициенти на бума на изкуствения интелект, който започна миналата година при повишен интерес към генеративния AI след стартирането на ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г. ChatGPT стана изключително популярен заради способността си да генерира отговори, подобни на човешките, на елементарни подкани на потребителите.

Големите езикови модели като ChatGPT изискват много графични процесори за обучение. Чиповете трябва да са достатъчно мощни, за да обработват бързо терабайти данни и да разпознават модели. Платформата на OpenAI например се обучава и изпълнява на хиляди графични процесори на Nvidia.

TSMC надмина очакванията за печалба и приходи Производителите на чипове като Samsung и SK Hynix отчетоха отсъпление на тримесечните печалби


"Преходът към B100 е важен фактор в краткосрочен план, който оказва влияние върху сроковете за изпълнение на поръчките за H100 и динамиката на конкуренцията", пишат анализаторите на Morgan Stanley в доклад от 7 февруари, цитиран от CNBC.

Според анализаторите графичният процесор B100 на Nvidia се очаква да промени правилата за работа с изкуствен интелект, тъй като е по-мощен дори от процесора H100.

В момента TSMC произвежда 3-нанометрови чипове и планира да започне 2-нанометрово масово производство през 2025 г. Терминът "нанометър" в чиповете се отнася до размера на отделните транзистори. По-малките размери на нанометрите обикновено водят до по-мощни и по-ефективни чипове, тъй като в една платка могат да се поберат повече транзистори.