Тайванският производител на чипове TSMC съобщи, че ще инвестира 3,5 милиарда евро във фабрика в Германия, която е първата на компанията в Европа. Планира се съоръжението да бъде разположено в Дрезден, Източна Германия, административен център на федерална провинция Саксония.

TSMC ще се възползва от огромната държавна подкрепа за завода на стойност 11 милиарда долара, докато Европейският съюз се стреми да доближи веригите за доставки близо до континента, отбелязва Reuters.

Бордът на директорите на TSMC е одобрил инвестиция в размер на до 3,499 млрд. евро в компанията ESMC, в която TSMC притежава мажоритарен дял.

Подразделението ѝ в Германия ще използва средствата за финансиране на първоначалните дейности по изграждането на фабриката.

Заводът, който ще бъде третият на TSMC извън традиционните производствени бази в Тайван и Китай, е в центъра на амбицията на Берлин да насърчи местната полупроводникова индустрия, от която автомобилната индустрия в страната ще се нуждае, за да остане конкурентоспособна в световен мащаб.

По-рано ЕС одобри Закона за европейските чипове – пакет от субсидии на стойност 43 милиарда евро с цел удвояване на капацитета за производство на чипове до 2030 г. ЕС се опитва да настигне Азия и САЩ в сферата, след като недостигът и високите цени по време на Covid-19 пандемията създадоха хаос за автомобилостроителите и машиностроителите на континента.

ЕС окончателно одобри Закона за чиповете, инвестира 43 млрд. евро в сфератаРегламентът цели засилване на позициите на региона на световния пазар на полупроводници

Германия, която ухажва TSMC от 2021 г., ще вложи до 5 милиарда евро във фабриката в Дрезден, според официални източници. Reuters цитира думите на германския канцлер Олаф Шолц, според когото „Германия вероятно се превръща в основното място за производство на полупроводници в Европа“ два месеца след като Intel обяви план за 30 милиарда евро за изграждане на два завода за производство на чипове в страната. „Това е важно за устойчивостта на производствените структури по света, но също така е важно за бъдещата жизнеспособност на нашия европейски континент и, разбира се, е особено важно за бъдещата жизнеспособност на Германия“, коментира Шолц.

Германия инвестира 22 млрд. евро в производство на чипове. Кой печели? Около 75% са предназначени за мултинационални компании като Intel и TSMC Инвестицията на TSMC е най-голямата в историята на Саксония и тласък за консервативния премиер на провинцията Михаел Кречмер, който е изправен пред силно предизвикателство от страна на антиимиграционната, крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" преди регионалните избори следващата година.

„Това ще проработи само ако Германия стане страна на имигранти“, каза Кречмер на пресконференция, като призна, че запълването на около 10 000 свободни работни места, които ще бъдат създадени от фабриката и нейните доставчици, ще отнеме повече усилия от планираните инвестиции в обучение.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек приветства инвестицията като вот на доверие в германската икономика, която беше ударена от високите цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика забавяне и опасения, че европейската икономическа сила може да се деиндустриализира.

„В Германия ще има истинска екосистема за производство на полупроводници, която ще генерира поръчки за целия сектор: за машиностроители, за производители на оптика, за квалифицирани работници“, каза Хабек.

TSMC също така инвестира 40 милиарда долара в изграждането на нов завод в западния американски щат Аризона.