Бумът на изкуствения интелект (AI) разкрива ограниченията на глобалната верига за доставки на мощни чипове, използвани за разработване и внедряване на моделите, пише в свой анализ CNN и добавя:

“Продължаващият недостиг на чипове засегна големи и малки предприятия, включително някои от водещите платформи в сектора на изкуствения интелект, а според анализатори от бранша ситуацията може да не се подобри значително поне за година или повече”.

Поредният знак за потенциално продължителен недостиг на чипове за AI идва от годишния доклад на Microsoft. В него за първи път се посочва, че наличието на графични процесори (GPU) може да се превърне в основен рисков фактор за инвеститорите.

Графичните процесори са важен вид хардуер, който помага за извършването на безбройните изчисления, свързани с обучението и внедряването на алгоритми за изкуствен интелект.

"Продължаваме да идентифицираме и оценяваме възможностите за разширяване на местоположенията на нашите центрове за данни и увеличаване на капацитета на сървърите, за да отговорим на развиващите се нужди на нашите клиенти, особено предвид нарастващото търсене на услуги за изкуствен интелект", пише Microsoft. "Нашите центрове за данни зависят от наличието на разрешена и годна за застрояване земя, предвидимо електрозахранване и доставки на оборудване, включително графични процесори (GPU) и други компоненти."

От недостиг до пренасищане. Какво се случва на пазара на чипове? Това развитие доведе до сериозни загуби за някои от най-големите производители в света
Акцентът на Microsoft върху графичните процесори подчертава, че достъпът до изчислителна мощност има критично важно значение за развитието на AI. Проблемът засяга пряко компаниите, които създават инструменти и продукти, базирани на технологията, и косвено - предприятията и крайните потребители, които се надяват да я приложат за свои собствени цели.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който през май даде показания пред Сената на САЩ, коментира, че чатботът на компанията трудно се справя с броя на заявките, които потребителите отправят към него.

"Толкова ни липсват графични процесори, че колкото по-малко хора използват инструмента, толкова по-добре", казва Алтман пред Сената.

Проблемът на практика звучи сходно със ситуацията по време на пандемията, когато производителите на потребителска електроника изпитваха проблеми с доставката на чипове, а потребителите плащаха значително завишени цени за игрови конзоли и графични карти за персонални компютри. В онзи момент графичните процесори отново се превърнаха в проблем заради забавените доставки, закъснения в производството, прекъсвания на световните доставки и постоянното търсене от страна на сектора за добив на криптовалути. Но сегашният недостиг е много по-различен, казват експерти от индустрията.

Вместо прекъсване на доставките на графични процесори, предназначени за потребителски технологии, настоящият недостиг отразява внезапното, експлозивно търсене на графични процесори от свръхвисок клас, предназначени за дейности като обучение и използване на модели за изкуствен интелект.

Производството на тези графични процесори е на предела на капацитета си, но засилващото се търсене претоварва допълнително малкото източници на доставки, посочва още CNN и цитира Радж Джоши, старши вицепрезидент в Moody's Investors Service, който следи индустрията на чиповете, според когото има огромен интерес от страна на предприятията и “никой не би могъл да предвиди колко бързо или колко много ще се увеличи това търсене".

ЕС окончателно одобри Закона за чиповете, инвестира 43 млрд. евро в сфератаРегламентът цели засилване на позициите на региона на световния пазар на полупроводници
"Не мисля, че индустрията беше готова за такъв скок в търсенето", категоричен е Джоши.

Една от компаниите, които може да извлече огромна полза от нарастването на интереса към изкуствения интелект, е Nvidia - струващият трилиони долари производител на чипове, който според оценки на индустрията контролира 84% от пазара на дискретни графични процесори. Джоши например очаква, че Nvidia ще отбележи "безпрецедентен" ръст на приходите през следващите тримесечия, като приходите от бизнеса ѝ с центрове за данни ще надхвърлят тези на конкурентите Intel и AMD, взети заедно.

В доклад за приходите си през май Nvidia заявява, че е "осигурила значително по-големи доставки за втората половина на годината", за да отговори на нарастващото търсене на чипове с изкуствен интелект.

Междувременно AMD обяви, че очаква да представи своя отговор на графичните процесори за изкуствен интелект на Nvidia до края на годината.

"Има много силен интерес от страна на клиентите към нашите решения за изкуствен интелект", коментира главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су. "Има още много да се направи, но бих казала, че напредъкът, който постигнахме, е значителен."

Германия инвестира 22 млрд. евро в производство на чипове. Кой печели? Около 75% са предназначени за мултинационални компании като Intel и TSMC
Препятствия и пречки

Проблемът се усложнява от това, че самите производители на графични процесори не могат да получат достатъчно количество от ключов ресурс от собствените си доставчици, казва Сид Шет, основател и главен изпълнителен директор на стартиращата компания за изкуствен интелект d-Matrix, пред CNN. Технологията, известна като силициев интерпозер, работи чрез съчетаване на самостоятелни изчислителни чипове с чипове за памет с висока пропускателна способност и е основна за изграждането на графичните процесори.

Затова и администрацията на Байдън превърна увеличаването на капацитета за производство на чипове в САЩ в свой приоритет - приемането на Закона за чиповете (CHIPS Act) миналата година трябва да осигури милиарди финансиране за американската индустрия за чипове, както и за научноизследователска и развойна дейност в областта. Но тези инвестиции са насочени към широк спектър от чипове, а не конкретно към увеличаване на производството на графични процесори.

Очаква се недостигът на чипове в сферата на изкуствения интелект все пак да намалее с пускането в експлоатация на повече производства и с разширяването на предлагането от страна на конкурентите на Nvidia. Но това може да отнеме две до три години, твърдят експерти от бранша.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT
Междувременно недостигът може да принуди компаниите да намерят креативни начини за заобикаляне на проблема. Тези от тях, които не могат да се сдобият с достатъчно чипове, сега трябва да бъдат по-ефективни, казва Шет.

"Необходимостта е майка на изобретенията, нали?. Така че сега, когато хората нямат достъп до неограничени количества изчислителна мощ, те намират изобретателни начини да използват това, което имат, по много по-интелигентен начин", посочва той.

Това може да включва например използването на по-малки модели на изкуствен интелект, чието обучение е по-лесно и по-малко изчислително интензивно от обучението на огромни системи, или разработването на нови начини за извършване на изчисления, които не разчитат толкова много на традиционните централни и графични процесори.