Блейк работи като съветник по обезщетенията на клиентите в застрахователна компания.

Харесва работата си, но има една задача, която винаги е смятал за досадна: търсенето на точните медицински кодове, необходими за подаване на иск, което обикновено отнема няколко минути.

Той открива, че Bing Chat, ботът с изкуствен интелект на Microsoft, може да намери кодовете само за секунди.

Блейк пази откритието си в тайна и не казва дори на колегите си. Използва Bing за работа, дори след като компанията забранява официално на служителите си да използват изкуствен интелект.

Bing е неговото тайно оръжие в конкурентна среда - и той не смята да се отказва от него, разказва BusinessInsider.

"Средното ми време за работа е едно от най-бързите в компанията, защото използвам AI, за да ускоря процеса", казва Блейк, който не желае да използва истинското си име. "Напълно смятам да се възползвам и така да направя живота си по-ефективен", допълва още служителят.

Как да блеснете пред конкуренцията за работа с AI умения За да се откроите като кандидат, можете да покажете, че сте създали продукт с тази технология или че сте добавили търговска стойност за вашата компания

След като ChatGPT се появи през ноември миналата година, служителите в корпоративна Америка реагираха по различни начини. Някои се противопоставиха на използването на изкуствен интелект, притеснявайки се за работните си места. Други чакат компаниите да ги обучат как да използват новата технология.

А има и служители като Блейк, които тихо използват AI, за да вършат работата си по-бързо и по-добре, дори ако това означава да нарушат правилата на компанията.

Тенденцията се нарича CheatGPT – или служители, които нарушават правилата, използвайки скрито предимство пред колегите си.

Тези, които тайно използват изкуствен интелект на работното място, наричани и "IT в сянка" - изглежда са многобройни.

През януари, още преди да бъдат пуснати конкурентни инструменти като Bing Chat и Bard на Google, две трети от потребителите на ChatGPT, анкетирани от социалната мрежа Fishbowl, заявиха, че използват технологията тайно. Това не бива да ни изненадва, предвид силата на AI за повишаване на производителността.

Според проучване изкуственият интелект е направил компютърните програмисти с 56% по-бързи в кодирането. В друго проучване служителите, които изпълняват задачи за писане, са с 37% по-бързи, когато са подпомагани от него. В много случаи тези, които използват новия инструмент, получават незабавно предимство в работата.

"От десетилетия на изследвания в областта на иновациите, в които се проучват всички - от водопроводчици до библиотекари и хирурзи, знаем, че когато имат достъп до инструменти с общо предназначение, хората намират начини да ги използват, за да улеснят и подобрят работата си", коментира Итън Молик, професор по мениджмънт в Wharton School, който изучава изкуствения интелект.

Той отбелязва, че при технологии като ChatGPT служителите не съобщават на компаниите за своите открития. Вместо това те се превръщат в "тайни киборги, хора с машинно усъвършенстване, които се крият".

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

Надпреварата на служителите да използват AI, дори ако това означава да го правят тайно, е обратното на това, което обикновено се случва, когато на работното място се появи нова технология. Когато една компания внедрява нов софтуер, HR и IT обикновено прекарват месеци в убеждаване на всички да го използват, а служителите се подчиняват неохота. Този път те бързат да използват AI, преди работодателите им да са готови.

Защо се стига до този обрат?

В интерес на работодателя е да има по-продуктивни работници. Но предвид рисковете, които съпътстват AI, компаниите не са склонни да дадат зелена светлина. Някои от тях, като застрахователната компания на Блейк, се опасяват, че платформите за AI могат да получат достъп до чувствителна информация за клиентите, която предприятията са задължени да защитават по закон.

Други се притесняват, че служителите ще разкрият по невнимание търговски тайни в своите подсказки или ще разчитат на предразположени към грешки отговори от чатбот, без да проверят работата на машината.

Проучване на изследователската компания Gartner, установи, че 14% от компаниите са издали забрана за използването на чатботове. "Много организации се опитват да разберат какво да правят", казва Есер Райзейоглу, старши директор-анализатор в Gartner. "Оприличавам го донякъде на COVID, когато никой нямаше наръчник и всеки се опитваше да го разбере в движение."

В проучването на Gartner 35% от компаниите заявиха, че все още не са финализирали своите насоки за AI, а други 18% изобщо не планират да издават.

Ново проучване: „Белите якички“ работят по-бързо и по-качествено с ChatGPTОпитните служители намаляват времето си за писане, докато по-слабите „писачи“, създават по-висококачествено съдържание

"Работодателите ни се обаждат", казва Алекс Алонсо, главен експерт в SHRM, търговска асоциация на специалистите по човешки ресурси. "Вероятно получаваме между 30 и 50 обаждания седмично по този въпрос. "Какво да правя с AI? И по-конкретно: "Как да се справя с хората, които искат да го използват, въпреки че не сме изградили политика за него?".

Служителите, от своя страна, не чакат работодателите да ги настигнат. Много от тях използват изкуствен интелект, за да напреднат в работата си.

Софтуерен инженер, който предпочита да се нарича Роберто и който работи в една от най-големите търговски вериги в САЩ, открива, че ChatGPT може да му спести до 15 часа седмично за определени задачи.

Но вместо да използва това време, за да свърши повече работа, той го инвестира в странични занимания.

"Аз работя дистанционно. Те не могат да разберат кога работя и кога не. Мога да свърша нещо за няколко часа, а после да почивам до края на деня и те няма да разберат.", обяснява той.

Роберто не е казал на колегите или на шефа си за изкуствения интелект. И дори ако компанията му реши да забрани ChatGPT, той възнамерява да продължи да го използва.

"Ако го използваш тайно, имаш предимство. Така че защо да говорим за това? Защо да го повдигаме на въпрос? Не искам да клатя лодката.", казва той.

Забравете ценза, опита и уменията. Размерът на заплатата ще зависи от AIАко преминат към по-високоинтелектуални роли или увеличат производителността си с AI, работниците може да очакват по-високи заплати

Други са се натъкнали на изкуствения интелект като вид таен ментор. Люк, софтуерен инженер, който е нов в кариерата, има колега, към когото често се обръща с въпроси.

Преди няколко месеца, той зацикля върху проблем, когато колегата не е на разположение. В паниката си се допитва до ChatGPT за помощ. "Казах си: Уау, това има толкова много смисъл. Сега просто трябва да попълня пропуските."

Люк не знае дали работодателят му има против да използва ChatGPT, тъй като не е издал официална политика, а той не смята да пита. Продължава да се консултира с бота отстрани, като понякога си спестява цял ден работа. И тъй като върши повече, се чувства по-малко притеснен по време на седмичните срещи с шефа, който не знае какво се крие зад засилената му продуктивност.

Преди няколко седмици Люк решава да признае тайната на колегата си. "Не бях сигурен какво ще каже. Но когато ме изслуша, отговори "О, това е смешно" и призна, че и тя го използва. Мисля, че негласно всички го използват".

Цялото това тайно използване на AI е много по-лесно благодарение на работата от дистанция.

"Нямам никакъв страх, че ще ме хванат", казва Блейк, който използва личния си компютър за Bing Chat.

"Няма начин да разберат. Работейки от вкъщи, получавам толкова много поверителност.", допълва той. Дори в офиса, всичко, което служителите трябва да направят, е да изтеглят ChatGPT или Bing на телефоните си - по същия начин, по който проверяват Facebook или Twitter, когато компаниите им блокират достъпа до сайтове за социални медии. Работодателите могат да забраняват изкуствения интелект колкото си искат, но няма как да го спрат.

Ако сте доволни от работата си, може да имате проблем с AI300 млн. работни места на пълно работно време могат да бъдат променени - не непременно заменени, от AI

Ако сте човек, който не използва изкуствен интелект в работата си, това може да ви се стори несправедливо.

Но то е реалността на много работни места. Неспособността на компаниите да се адаптират към внезапната поява на инструменти като ChatGPT създава неравенство в областта на AI. Тези, които го използват, получават измеримо предимство пред онези, които го избягват. Те вършат повече и по-добра работа, подготвяйки се за повишения. Или пък им се разминава и работят по-малко, докато останалите се трудят.

Като не създават ясни насоки, компаниите на практика дават възможност на скритите потребители за сметка на всички останали. Възприемайки AI компаниите могат да създадат равни условия за всички служители, както и да използват ползите за производителността, открити от скритите потребители на GPT, да ги разпространят в цели екипи и отдели. Това означава да се измислят креативни начини за възнаграждаване на служителите, които откриват добри практики с чатботовете.

Безсмислено е компаниите да се отказват от технология, която много от служителите с удоволствие използват и която ги прави по-ефективни и продуктивни.

Не след дълго интелигентните работодатели няма да забраняват използването на GPT - те ще го приветстват.

Проклятието на AI: Все повече работници са на ръба на прегряването Прегарянето остава организационен проблем и начинът, по който той ще бъде решен, зависи от компанията

В известен смисъл служители като Блейк, Люк и Роберто не просто получават предимство на сегашните си места. Те получават и предимство за бъдещите, което ще подобри автобиографията им.

В крайна сметка дори и най-неохотно настроените към изкуствения интелект компании ще разберат как да позволят на служителите си да използват инструменти като ChatGPT - и в този момент те активно ще се стремят да наемат такива, които притежават умения за работа с изкуствен интелект.

"След като компаниите се почувстват сигурни, че го използват, те ще започнат да търсят хора, които са обучени в тази област", казва Роберто.

"Ще започнете да виждате в LinkedIn: "Кандидатите за работа трябва да имат опит с бързото инженерство". Рано или късно, използването на чатботове на работното място няма да бъде изкуствен интелект и лъжа. Ще бъде "AI или умри".