Планираният от Китай контрол върху износа на галий е довел до трескаво трупане на запаси от специални полупроводникови пластини, произведени от този метал.

Това съобщава най-големият купувач на галий в света, цитиран от Reuters.

Freiberger Compound Materials разчита почти изцяло на китайски доставчици за нуждите си от галий за производството на пластини, които се използват в усилватели на радиосигнал за мобилни телефони и оптична електроника.

Червените светодиоди и сензорите за червена светлина са друго основно приложение на галиевия арсенид.

Производителите на автомобили също са изправени пред дилемата дали ще могат да продължат да разчитат на метала, който доскоро се разглеждаше като фактор, променящ правилата за електрическите превозни средства.

Консумирайки около 10% от световното производство на галий, Freiberger Compound Materials се оказва в центъра на сътресенията след изненадващия ход на Китай, влизащ в сила от 1 август, подчертава агенцията.

"Клиентите ми изобщо не са спокойни. В момента се правят много поръчки, за да се увеличат запасите. Индустрията е много напрегната", казва главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Харц пред Reuters.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите

През последното десетилетие китайските компании за галий са изтласкали от пазара повечето конкуренти от други страни, като са ги подбивали ценово.

Freiberger Compound Materials с годишни продажби от 70-80 млн. евро и 65% пазарен дял в производството на галиеви арсенидни пластини за усилватели на мощност за смартфони, се конкурира с японската Sumitomo Electric и редица по-малки китайски производители.

Групата, чиито корени водят до държавна фабрика за електроника в бившата Източна Германия, има запаси от галий за няколко месеца, тъй като отдавна очаква потенциална форма на търговска криза и няма какво друго да направи, за да реагира, допълва още Харц.

Той обяснява, че китайските му доставчици предоставят на властите данни, необходими за получаване на лицензи за износ.

Те са изчислили, че доставките ще спрат, когато контролът върху износа влезе в сила на 1 август и ще бъдат възобновени около месец по-късно, когато исканията за лицензи бъдат обработени, въпреки че няма надеждна информация за това.

Харц не вярва, че Китай ще прекъсне търговските потоци на галий през следващите няколко години, тъй като това бързо би навредило на собствената му електронна индустрия.

Главният изпълнителен директор добавя, че засега разглежда стъпката на Китай като "дрънкане на саби", тъй като водещите световни производители на усилватели на мощност, които усилват радиосигналите, за да могат смартфоните да комуникират с клетъчните кули, са базирани в САЩ.

TSMC не очаква проблеми заради новите правила за износ на суровини от КитайВ понеделник Пекин обяви, че ще ограничи износа на продукти, произведени от галий и германий

Freiberger Compound Materials потребява няколко десетки тона галий годишно, което прави суровината най-големия й разход.

Галият е метал, който не се среща в природата. Обикновено се образува като страничен продукт при рафинирането на други метали.

По данни на браншовата организация Critical Raw Materials Alliance Китай произвежда 80% от галия в света.

Производството на галиев арсенид е сложно и само няколко компании в света могат да го правят. Една от тях е в Европа, а другите са в Япония и Китай, твърдят още от Critical Raw Materials Alliance.

Според правителствени данни, през 2022 г. САЩ са похарчили общо 5 млн. долара за галиев метал и 220 млн. долара галиев арсенид.

Китай ограничава износа на важни за производството на чипове материалиИзносителите ще трябва да искат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий

Според Reuters, решението за ограничаване на износа от Китай не е прецедент.

През 2010 г. страната ограничава квотите за износ на редкоземни метали за Япония след териториален спор между двете страни.

Това води до рязко покачване на цените на редкоземните метали и мотивира Япония да се опита да намери други източници на доставки. Тогава Китай отбелязва, че ограниченията се основават на загриженост за околната среда.

Редкоземните метали се използват във вятърни турбини, електрически превозни средства и в отбранителни съоръжения като лазерно управляеми ракети.

През последните години Китай неведнъж е намеквал, че може да ограничи износа на редкоземни елементи.