Азиатските фондови пазари потънаха в сряда, след като проучване показа отслабване на китайската индустриална активност в сферата на услугите.

Shanghai Composite падна с 0,6% до 3 224,53, а Hang Seng в Хонконг потъна с 1,3% до 19 153,53.

Токийският Nikkei 225 загуби 0,4% до 33 303,00, а Kospi в Сеул отстъпи с 0,4% до 2 585,16.

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия също отбелязаха спад.

Пазарите в САЩ бяха затворени във вторник заради Деня на независимостта.

Индексът на активността в индустрията на услугите, съставян от водещото китайско бизнес списание Caixin, е отслабнал рязко през юни, добавяйки нови признаци, че възстановяването на Китай след края на антиковид ограниченията се охлажда, посочва MarketWatch. Ръстът на фабричната дейност също се е забавил.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам

Индексът на мениджърите по покупките на Caixin в сферата на услугите е паднал до 53,9 от 57,1 през май по 100-точковата скала, като това е най-слабият му резултат за тази година.

Китай е най-големият търговски партньор за всички свои азиатски съседи. Износът на страната получи тласък, когато търговията на дребно и фабричната дейност се съживиха. Икономическата активност се ускори до 4,5% през първите три месеца на 2023 г. от миналогодишните 3%.

Това възстановяване обаче се охлади по-бързо от очакваното.

Премиерът Ли Цян заяви вчера, че миналия месец растежът се е подобрил. Без да дава подробности, той изрази увереност, че Китай може да постигне тазгодишната официална цел за растеж от „около 5%“.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите

Междувременно трейдърите са разтревожени от напрежението между САЩ и Китай относно търговията с технологии, след като тази седмица Пекин обяви ограничения върху износа на галий и германий - метали, използвани в производството на полупроводници и слънчеви панели. Това стана преди посещението на министъра на финансите Джанет Йелън тази седмица като част от усилията на САЩ да възстановят обтегнатите отношения.

На енергийните пазари американският суров петрол се повиши с $1,16 до $70,95 за барел в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса. Суровият петрол Brent, ценовата база за международната търговия, загуби 37 цента до $75,88 за барел в Лондон.