Администрацията на Байдън се готви да ограничи достъпа на китайски компании до американски услуги за облачни изчисления, разказват запознати с плановете на Белия дом пред Wall Street Journal, като това може да доведе до допълнително обтягане на отношенията между двете световни икономически суперсили.

Новото правило, ако бъде прието, вероятно ще задължи американските доставчици на облачни услуги като Amazon и Microsoft да искат разрешение от правителството на САЩ, преди да предоставят на китайски клиенти облачни изчислителни услуги, които използват усъвършенствани чипове с изкуствен интелект, казват източниците на изданието.

Този ход на администрацията на Байдън е поредният от поредица мерки, свързани с веригата за доставки на най-модерните технологии в света, които от ден на ден задълбочават разрива между Вашингтон и Пекин.

В понеделник Пекин обяви ограничения върху износа на метали, използвани в производството на съвременни чипове. Това се случи дни преди посещението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в Китай.

Китай ограничава износа на важни за производството на чипове материалиИзносителите ще трябва да искат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий
Тези мерки са и в съзвучие със Закона за чиповете на САЩ, който предвижда инвестиции на стойност 53 млрд. долара и има за цел да сложи край на зависимостта на страната от полупроводници, произведени в чужбина, особено когато става дума за Пентагона.

Предложеното ограничение се разглежда като средство за затваряне на значителен пропуск в законодателството, посочва още WSJ. Анализатори в областта на националната сигурност предупреждават, че китайските компании за изкуствен интелект най-вероятно заобиколят действащите правила за контрол на износа, използвайки облачни услуги. Те позволяват на клиентите да се сдобият с мощни изчислителни възможности, без да закупуват усъвършенствано оборудване - включително чипове от контролирания списък като A100 на американската технологична компания Nvidia.

"Ако някоя китайска компания иска да получи достъп до Nvidia A100, тя може да го направи през всеки доставчик на облачни услуги. Това е напълно законно", казва Емили Уайнстийн, научен сътрудник в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун.

Очаква се Министерството на търговията на САЩ да обяви последните си мерки през следващите седмици като част от разширяването на политиката за контрол на износа на полупроводници, въведена през октомври.

Забраната маркира нова гореща фаза на противопоставянето между Вашингтон и Пекин на терена на полупроводниците и иновативните технологии като цяло.

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара
Обезпокоена от напредъка на Китай в технологиите за изкуствен интелект и техните военни приложения, администрацията на Байдън постоянно увеличава усилията си за ограничаване на трансфера на чипове и други продукти и услуги към китайски компании.

А Китай отвръща на удара, включително забранявайки на някои местни сектори да купуват продукти от Micron Technology, най-големия производител на чипове за памет в САЩ.

Затова и една от мисиите на Йелън в Пекин е свързана с това да се спре низходящата тенденция в отношенията между двете страни. Това отразява притесненията на американските служители, че Китай може да прекрати достъпа до ключови стоки, като например компоненти за батерии за електрически превозни средства, което вече се случва.

Как ще се случи затоплянето обаче не е ясно, след като новата рестриктивна политика би разширила обхвата на правилата за експортен контрол до нов набор китайски компании извън производителите на полупроводници и оборудване.

Сред американските доставчици на облачни услуги се очаква най-силно да бъдат засегнати Amazon Web Services и Azure на Microsoft заради сериозното им присъствие на китайския пазар.

От двете компании отказват коментар засега.