Американските власти обмислят да затегнат правило за контрол на износа, което има за цел да забави потока на чипове за изкуствен интелект (AI) към Китай, като ограничат допълнително количеството изчислителна мощност, която те могат да имат, разкриват източници, запознати с темата, пред Reuters.

През октомври миналата година администрацията на Байдън издаде широкообхватен набор от правила, предназначени да замразят китайската полупроводникова индустрия, докато през това време САЩ инвестират милиарди долари субсидии в собствената си полупроводникова индустрия.

Информационната агенция твърди, че актуализация на тези правила може да бъде направена до края на юли, като предупреждава, че тя може и да се забави, тъй като подобни действия на САЩ, свързани с Китай, често се обмислят допълнително.

Reuters: Топ мениджър от компания в САЩ продава високи технологии на РусияСергей Гусаков създава своя компания, за да доставя на руски клиенти IT оборудване


Министерството на търговията на САЩ не е направило официален коментира.

Идеята за допълнително затягане на правилата обаче не допада на някои водещи представители на американската индустрия.

"В дългосрочен план ограниченията, забраняващи продажбата на нашите графични процесори за центрове за данни в Китай, ако бъдат въведени, ще доведат до трайна загуба на възможности за американската индустрия да се конкурира и да бъде водеща на един от най-големите пазари в света и ще окажат влияние върху бъдещия ни бизнес и финансови резултати", предупреждава главният финансов директор на Nvidia Колет Крес по време на инвеститорска конференция:

Едно от октомврийските правила ограничаваше продажбата в Китай на чипове, които могат да осигурят изчислителната мощ, необходима за създаването на технологии за изкуствен интелект, подобни на ChatGPT. Този ход веднага засегна продажбите на продукти от Nvidia Corp и Advanced Micro Devices (AMD). Очаква се сходен ефект и по отношение на Intel.

Хронология на една технологична диверсияБившият изпълнителен директор на Samsung Чой Джинсог е обвинен за изтичане на технологии към Китай


Но възможното допълнително затягане на правилата все пак ще засегне най-тежко Nvidia, чиито силни позиции на пазара на чипове за изкуствен интелект ѝ помогнаха да достигне стойност от 1 трилион долара по-рано тази година.

"Не очакваме, че подобни допълнителни ограничения, ако бъдат приети, биха имали незабавно съществено въздействие върху финансовите ни резултати", посочва все пак Крес от Nvidia, но добавя, че логично възникват въпроси за това колко ефективни ще бъдат ограниченията за развитието на системите за изкуствен интелект от страна на китайските компании.

Nvidia е направила специални чипове за китайския пазар, които отговарят на октомврийските ограничения, но миналия месец Reuters съобщaва, че големи китайски компании като Tencent планират да използват тези чиповете, отговарящи на изискванията за износ, за да намалят времето, необходимо за обучение на огромни системи за AI, повече от два пъти.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона


Настоящото правило за чиповете за изкуствен интелект на САЩ включва две ограничения. Едното е насочено към това колко бързо могат да комуникират чиповете помежду си, което е важно, тъй като системите за AI като ChatGPT изискват хиляди чипове да бъдат свързани помежду си. Другото ограничение се отнася до това колко изчислителна мощност може да има един чип.

Например чипът H800, създаден от Nvidia за китайския пазар, има толкова изчислителна мощ при някои настройки, използвани в работата с изкуствен интелект, колкото и чипът на компанията за останалата част от света, но скоростта му за комуникация между чиповете е ограничена, акцентира Reuters.

Както от Intel, така и от AMD отказват коментар, но AMD вече са коментирали, че правилата няма да окажат влияние върху финансовите им резултати.