В петък производителят на полупроводници Micron обяви, че остава ангажиран с Китай и ще инвестира 4,3 млрд. юана (603 млн. долара) през следващите няколко години в завода си за сглобяване на чипове в китайския град Сиан.

Компанията е обект на рестрикции от страна на китайския регулатор на киберпространството, който миналия месец обяви, че най-големият производител на чипове за памет в САЩ не е издържал проверката на службите за сигурност и ще бъде забранен като доставчик за операторите на ключова инфраструктура.

"Този инвестиционен проект демонстрира непоколебимия ангажимент на Micron към бизнеса и екипа на компанията в Китай", категоричен е главният изпълнителен директор Санджай Мехротра.

Инвестицията ще включва закупуване на оборудване за сглобяване на чипове от базираното в Сиан дъщерно дружество на тайванската Powertech Technology, както и нова производствена линия на площадката за производство на мобилни DRAM, NAND и SSD продукти, за да се засилят възможностите на завода за опаковане и тестване.

Пекин отвръща на удара, забранява използването на чипове на MicronСпоред Администрацията за киберпространството на Китай продуктите на компанията представляват
От Powertech коментират, че планът Micron да закупи оборудването е бил част от споразумението между двете компании от 2016 г., което означава, че финансовите придобивки за нея ще бъдат ограничени. Но от Micron разкриват, че ще предложат договори на 1200 служители на дъщерното дружество на Powertech в Сиан и че инвестицията ще създаде още 500 работни места.

По този начин работната сила на Micron в Китай ще достигне повече от 4500 души.

През май производителят на чипове прогнозира, че след забраната в Китай приходите ѝ ще намалеят с “нисък до висок едноцифрен процент”.

Бил Гейтс се среща със Си Дзинпин

След като решението на Micron ясно показва значението, което има китайския пазар за западните компании, потвърждение за това дойде и от едно от лицата на технологичната индустрия - Бил Гейтс.

Според китайската държавна медия CCTV в петък той ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в Пекин. Това ще бъде първата среща на Си с чуждестранен предприемач през последните години, тъй като той беше спрял да пътува в чужбина заради затварянето на границите, свързано с пандемията.

Сблъсъкът САЩ-Китай се превръща в заплаха за цялата индустрия за чиповеБелият дом е поискал от Южна Корея нейните производители да не запълват недостига след забраната на Micron
След като в сряда пристигна в Пекин за първи път от 2019 г. насам, съоснователят на Microsoft и филантроп изнесе реч в Глобалния здравен институт за откриване на лекарства, посветена на необходимостта от използване на технологиите за решаване на глобалните здравни предизвикателства.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и общинските власти на Пекин, които основаха института заедно с университета "Цинхуа", също така са обещали да предоставят по 50 млн. долара за укрепване на капацитета на научноизследователската организация.

Гейтс се оттегли от борда на Microsoft през 2020 г., за да се съсредоточи върху филантропски дейности, свързани с глобалното здравеопазване, образованието и изменението на климата.

Последната съобщена среща между Си и Гейтс датира от 2015 г., когато те се срещат в рамките на бизнес форум в Боао, провинция Хайнан. В началото на 2020 г. Си написа писмо до Гейтс, в което благодари на него и на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за обещаната помощ за Китай, включително 5 млн. долара за борбата на страната срещу COVID-19.

Редица главни изпълнителни директори са посетили Китай след края на пандемията, но повечето от тях са се срещали предимно с министри, акцентира в заключение Reuters.