Съединените щати обмислят ограничаване на доставките на американско оборудване за производство на чипове за китайските производители.

Информацията е на анонимни източници, близки до Белия дом, цитирани от Ройтерс.

С мярката американското правителство ще се опита да спре експанзията на Китай в производството на полупроводници и да защити собствените си компании.

Ако администрацията на президента Джо Байдън одобри решението, то може да навреди и на южнокорейските производители на чипове, като Samsung и SK Hynix, твърдят още правителствените източници.

Samsung има две големи фабрики в Китай, докато SK Hynix придоби бизнеса на Intel за производство на чипове за флаш памет NAND в страната.

Планираните ограничения включват забрана на доставките на американско оборудване за производство на съвременните NAND чипове в Китай.

Целта на мярката е да се гарантира националната сигурност, както и пазарните позиции на американските производители на чипове за памет Western Digital и Micron Technology, които заедно държат дял от около една четвърт от пазара на NAND чипове.

NAND чиповете съхраняват данни в устройства, като смартфони, персонални компютри и в центровете за данни на компании, като Amazon, Facebook и Google. Колко гигабайта данни може да побере един телефон или лаптоп се определя от това колко NAND чипа включва и от какво поколение са те.

Мярката, планирана от американските власти, би забранила износа на оборудване за Китай, използвано за производството на NAND чипове с повече от 128 слоя. LAM Research Corp и Applied Materials, базирани в Силициевата долина, са основните доставчици на такива инструменти.

YMTC, основана през 2016 г., е нарастваща сила в производството на NAND чипове. Micron и Western Digital са под натиск от ниските цени, които тя налага на пазара, пише в доклад на Белия дом от юни 2021 г. Той описва YMTC като "национален шампион" на Китай и получател на около 24 милиарда долара китайски субсидии.

Най-големият производител на чипове в света с рекордна печалбаНетната печалба на TSMC в размер на 237.03 млрд. тайвански долара (7.9 млрд. долара) за второто тримесечие бележи повишение от 76.4% на годишна база

YMTC вече е разследвана от американското Министерство на търговията за нарушаване на експортния контрол на САЩ заради продажбата на чипове на китайската телекомуникационна компания Huawei.

Напрежението между Китай и САЩ, свързано с технологичния сектор, се задълбочи при управлението на Доналд Тръмп и продължава оттогава. През юли тази година Ройтерс съобщи, че администрацията на Байдън обмисля и ограничения за доставките на инструменти за производство на усъвършенствани логически чипове, като се стреми да затрудни най-големия китайски производител SMIC.

Миналата седмица Конгресът на САЩ одобри законодателство, целящо да помогне на Съединените щати да се конкурират с Китай чрез инвестиции на милиарди долари в местното производство на чипове.

На производителите, които вземат пари по мярката, ще бъде забранено да изграждат или разширяват производството на определени усъвършенствани чипове в някои страни, включително и в Китай.

Според Уолт Куун от консултантската компания Yole Intelligence, YMTC заема дял от около 5% от световното производство на чипове с флаш памет NAND, което е почти двойно спрямо година по-рано. Western Digital държи около 13% от пазара, а Micron - 11%. По думите му, YMTC ще бъде силно засегната от ограниченията, които администрацията на Байдън обмисля.

Производството на NAND чипове в Китай е нараснало до над 23% от общото световно производство тази година, в сравнение с под 14% през 2019 г., докато производството в Съединените щати е намаляло от 2.3% на 1.6% през същия период, показват данните на Yole. Освен това почти цялото производство на американските компании се извършва в чужбина.