Южнокорейски прокурори са повдигнали обвинение на бивш ръководител на Samsung за предполагаема работа с конкуренти, които са се опитали да построят фабрика за имитиращи полупроводници в Китай. Тази новина беше съобщена на 12 юни от CNN, като телевизията се позова на районната прокуратура в Сувон.

Но подробностите останаха оскъдни - повдигнато е обвинение на 65-годишен бивш служител на т.нар. "компания А" за кражба на данни, като дори не беше посочено името на компанията.

„Подсъдимият, чиято самоличност не е установена, е обвинен в неправомерно използване на инженерни данни от фабриката за полупроводници на компанията, както и на нейния план, описание на основните производствени процеси и проектни чертежи“, стана ясно от позицията на южнокорейската прокуратура тогава.

Сега обаче Reuters добавя значително количеството информация по случая.

Южна Корея съди бивш директор на Samsung за износ на технологии към КитайПодсъдимият се е опитал да се възползва от технологиите на компанията и да направи завод за чипове в Китай


Когато през 2018 г. бившият изпълнителен директор на Samsung Чой Джинсог печели договор с тайванската компания Foxconn, той използва мрежата от доставчици на бившия си работодател, за да открадне тайни и да помогне на новия си клиент да създаде фабрика за чипове в Китай, обясняват от информационната агенция, позовавайки се на официалния обвинителен акт на южнокорейските прокурори.

От него става ясно също така, че кражбата е причинила щети за повече от 200 млн. долара на Samsung Electronics, въз основа на приблизителните разходи, които компанията е направила за разработване на откраднатите данни.

Според обвинителния акт базираната в Сингапур консултантска компания на подсъдимия Jin Semiconductor е спечелила договора с Foxconn около август 2018 г. В рамките на няколко месеца Чой е успял да привлече "голям брой" служители от Samsung и нейните филиали и незаконно е получил секретна информация, свързана с изграждането на фабрика за чипове, от двама изпълнители, твърдят прокурорите.

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара


Jin Semiconductor незаконно е използвала поверителна информация, свързана с управлението на чисти помещения за полупроводници, получена от Чой Йонг-сик, който е работил в един от изпълнителите - Samoo Architects & Engineers, се твърди още в обвинителния акт.

Чистите помещения са производствени съоръжения, в които затворената среда е проектирана така, че да не допуска прах и други частици, които могат да повредят високочувствителни чипове. Samoo е участвала в изграждането на завода за чипове на Samsung в Сиан, Китай, през 2012 г.

Прокурорите твърдят, че компанията на Чой също така незаконно е получила чертежи на китайския завод на Samsung от Чунг Чан-юп, служител в HanmiGlobal, който е контролирал изграждането му и разположението на етажите, включващи процеса на производство на чипове.

Адвокатът на Чой категорично отхвърля твърденията, представени в обвинителния акт.

Сблъсъкът САЩ-Китай се превръща в заплаха за цялата индустрия за чиповеБелият дом е поискал от Южна Корея нейните производители да не запълват недостига след забраната на Micron


"Това, което прокурорите твърдят, че е било откраднато, няма нищо общо с начина на проектиране или производство на чипове. Съществуват публични международни инженерни стандарти за направата на чисти помещения и това не е нещо, което само Samsung притежава", казва той. "Разположението на фабриката? Можете да направите снимка от Google Maps и експертите ще знаят всичко“.

Той добавя, че въпросният завод никога не е бил построен, след като Foxconn се оттегля от проекта.

Търговски тайни

Samsung третира видовете материали, които Чой е получил, като "строго поверителни" и ги обгражда с многобройни нива на защита, като позволява достъп до тях само на хора със специално разрешение в рамките на компанията и на нейните партньори от трети страни, става ясно още от обвинителния акт.

Но 65-годишният Чой някога е смятан за звезда в южнокорейската индустрия за чипове. Преди да напусне през 2001 г., той работи 17 години в Samsung, където разработва чипове за памет DRAM и работи по технологията за обработка на пластини, като дори печели награди за напредъка на DRAM технологията на компанията.

Intel прави „най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия“Компанията ще инвестира 30 млрд. евро, а Берлин ще добави 10 млрд. субсидии


Впоследствие работи в конкурента SK Hynix повече от осем години, където е главен технологичен директор на производствените и изследователските отдели и спомага за преобразуването на тогава губещия производител на чипове.

Според прокурорите нереализираният завод на Foxconn е имал планиран капацитет от 100 000 пластини на месец, използвайки 20-нанометрова технология за чипове за памет DRAM. Макар да изостава с години от най-новата 12- и 14-нанометрова технология на Samsung, 20-нанометровата DRAM концепция все още се счита за "основна национална технология" в Южна Корея. Южнокорейското правителство забранява подобни технологии да се прехвърлят в чужбина, освен чрез законно одобрено лицензиране или партньорство.

Лий Джонг-хуан, професор по чипово инженерство в Sangmyung University, коментира пред Reuters, че информацията за създаване на оптимални условия за чисти помещения и оформление на фабриките е от решаващо значение за постигане голямо производство на чипове, което би помогнало на вътрешния капацитет на Китай.

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията


Лий отбелязва, че някои данни, получени от Чой, може да се окажат не особено чувствителни, но добавя: "Сега, когато Китай иска да настигне южнокорейските компании, всички данни, свързани с 10-нанометровата и 20-нанометровата технология, биха били полезни."

Китайска връзка

Около 2018 г. Чой е подписва предварителен консултантски договор с китайската Foxconn за потенциално изграждане на завод за чипове в Сиан. Foxconn обаче прекратява договора само година по-късно и изплаща само заплати, свързани с проекта, обяснява адвокатът на обвиняемия, отказвайки да коментира защо производителят на чипове е прекратил договора.

Прокурорите от своя страна са установили, че Foxconn се е съгласила да предостави 8 трилиона вона (6 млрд. долара) за изграждането на фабриката, като едновременно с това е плащала по няколко милиона долара на компанията на Чой всеки месец, докато не се е отказала от договора по причини, които обвинителният акт не разкрива.

Американските санкции забавят, но не спират китайския технологичен сектор Дори чиповете с ограничени възможности вършат работа на китайските компании, макар и по-бавно и на по-висока цена


Във финансовия отчет на Jin Semiconductor от 2018 г. се посочва, че компанията е сключила споразумение с "голям клиент" за осигуряване на квалифицирана работна ръка през следващите пет години. Според отчета клиентът е платил на дружеството аванс в размер на 17 994 217 долара.

Foxconn, която официално се нарича Hon Hai Precision Industry Co Ltd, все още не е отговорила на изпратените от Reuters въпроси, но информационната агенция посочва, че компанията не е страна по делото.

Адвокатът на Чой смята, че клиентът му може да се окаже изкупителна жертва в кампания на южнокорейското правителство, което е въвлечено в съперничеството между Китай и Съединените щати и се опитва да забави напредъка на Пекин в производството на чипове.

Този месец южнокорейският президент Юн Сук Йол обяви конкуренцията в производството на чипове за "тотална война".

Чой е обвиняем заедно с петима други бивши и настоящи служители на Jin Semiconductor и служител на Samsung. Съдебният процес трябва да започне на 12 юли.