ЕС даде зелена светлина за отпускане на държавна помощ в размер до 8,1 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност, свързана с проектирането и производството на чипове, с особен акцент върху 5G и 6G комуникациите, автономното шофиране, изкуствения интелект и квантовите изчисления.

Потвърждението на Европейската комисия означава, че 14 държави ще могат да вложат парите в 68 проекта, в които участват 56 компании - някои от тях големи имена в телекомуникационната индустрия, други - МСП и стартиращи предприятия в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии. Проектите се очаква да отключат допълнително частно финансиране в размер на 13,7 млрд. евро, съобщава Telecoms.

Проектът е обявен за важен проект от общ европейски интерес (IPCEI), като това е шестият IPCEI, който се одобрява съгласно правилата за държавна помощ, и е най-големият до момента, обяснява Маргрете Вестагер, европейски комисар, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията.

Американските санкции забавят, но не спират китайския технологичен сектор Дори чиповете с ограничени възможности вършат работа на китайските компании, макар и по-бавно и на по-висока цена


"Микрочиповете са гръбнакът на иновациите и на индустриалната конкурентоспособност на Европа в цифровия свят. Преходът към екологични и цифрови технологии изисква нови, усъвършенствани технологични решения", заявява Вестагер. "Ето защо трябва да увеличим собствения си капацитет за изследвания, развитие и производство на микрочипове в Европа."

Производството на чипове в Европа от известно време е в полезрението на ЕС и този IPCEI се вписва изцяло в този фокус, както и в други ключови инициативи на Брюксел, свързани с подкрепа на цифровата трансформация и зелените технологии.

Още през март 2021 г., водена от желанието за по-голям технологичен суверенитет в момент, когато международните търговски спорове оказваха влияние върху сферата на полупроводниците и в целия свят, ЕК представи целта си до 2030 г. да произвежда 20% от полупроводниците в света в стойностно изражение, в сравнение с 10% през 2020 г.

В началото на миналата година комисията представи Европейския закон за чиповете - план за производство на микрочипове на стойност 43 млрд. евро, който се състои от публично и частно финансиране, но напредъкът по него е бавен. Едва през април тази година Европейският парламент и държавите-членки постигнаха съгласие по закона, а остават и други препятствия за прескачане.

Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост Новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.


Вестагер се позовава именно на този закон в коментарите си относно новия IPCEI, използвайки го като пример за инициатива, която ще подкрепи научноизследователската и развойната дейност в областта на микроелектрониката.

Всичките 68 проекта в рамките на IPCEI са изключително амбициозни, тъй като имат за цел разработването на технологии, които надхвърлят това, което пазарът предлага в момента, и ще позволят значителни подобрения, особено в областта на сензорите, високопроизводителните процесори, микропроцесорите, включително изкуствения интелект, изпълнителните механизми и комуникационните средства за сигурен обмен на данни, обясняват от комисията.

Първите нови продукти могат да бъдат пуснати на пазара още през 2025 г., а цялостният проект трябва да бъде завършен през 2032 г. Инициативата ще създаде пряко 8700 работни места, като ще способства косвено за създаването на много други.