Обявената от Китай забрана местните компании в определени сектори да използват чипове на базираната в САЩ Micron Technology е ярко напомняне за рисковете, пред които е изправена световната индустрия за чипове на фона на ескалиращото търговско напрежение между двете водещи световни икономики.

Върху това акцентират в свой анализ на послените събития на глобалния пазар на полупроводници от Reuters и добавят:

„Действията на Китай срещу Micron, най-големия американски производител на чипове за памет, се разглеждат като ответна мярка за усилията на Вашингтон да ограничи достъпа на Пекин до ключови технологии. Той дойде само ден след като Групата на седемте богати държави (Г-7) се съгласи, че ще се стреми да "премахне риска, а не да се откъсне" от Китай, и в момент, когато Вашингтон оказва натиск върху съюзниците си да се присъединят към неговите мерки за ограничаване на износа на оборудване за чипове за Китай“.

Micron, която произвежда чипове за DRAM и NAND флаш памет, е първият американски производител от полупроводниковата индустрия, към когото Пекин се насочва, след като през изминалата година американската администрация представи серия от мерки за контрол на износа. Тяхата цел е ограничаване на възможността Китай да използва определени чипове и технологиите за производството им за повишаване на военния си капацитет.

Пекин отвръща на удара, забранява използването на чипове на MicronСпоред Администрацията за киберпространството на Китай продуктите на компанията представляват


Макар че този ход би могъл да бъде от полза за основните конкуренти на Micron - южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix, в краткосрочен план, анализаторите заявяват пред информационната агенция, че нарастващото геополитическо напрежение хвърля сянка върху цялата индустрия, тъй като компаниите трябва да се справят в среда на нарастваща несигурност, която може да повлияе на инвестициите и управлението на веригата за доставки.

Подобни враждебни политики ще затруднят инвестиционните решения на всички производители на чипове, казва Ким Сун У, анализатор в базираната в Сеул Meritz Securities, и добавя:

"Компаниите трябва да се справят както с производството, така и с продажбите. Би било по-добре, ако производството и продажбите се осъществяват на едно и също място, но това ще продължи да разделя двете страни".

Само няколко дни преди забраната Micron обяви план да инвестира до 500 млрд. йени (3,7 млрд. долара) в Япония в екстремна ултравиолетова технология, превръщайки се в първият производител, който въвежда напредналата платформа за производство на чипове в Япония. Токио се стреми да съживи своя полупроводников сектор, а Съединените щати все по-често се обръщат с призиви към съюзниците си за съвместни мерки за противопоставяне на развитието на иновативни технологии от страна на Китай.

Американските санкции забавят, но не спират китайския технологичен сектор Дори чиповете с ограничени възможности вършат работа на китайските компании, макар и по-бавно и на по-висока цена


Micron, която през последната финансова година генерира около 11% от приходите си от продажби на чипове в континентален Китай, коментира, че очаква да продължи да дискутира темата с китайските власти, без да коментира дали решението на Пекин може да повлияе по някакъв начин на инвестиционните планове на компанията за Япония, посочва още Reuters.

"За да бъдеш производител на чипове, са необходими огромни предварителни инвестиции и пет, десет години, за да се постигне равномерност на тези инвестиции, така че липсата на предвидимост е сериозно затруднение", предупреждава и Чанхан Лий, зам.-председател на Корейската асоциация на полупроводниковата индустрия. "В дългосрочен план това няма да помогне на никого."

Заклещени по средата

Въпреки че разходите на фабриките за чипове варират в зависимост от капацитета, вида на производството и държавата, тази индустрия е един от най-капиталоемките производствени сектори, изискващ изграждането на чисти помещения и закупуването на сложни инструменти и машини. Samsung, например, похарчи общо около 60 трилиона вона (45,4 млрд. долара) за изграждането на два от своите заводи за чипове в Пьонгтаек, Южна Корея.

В Китай Samsung и SK Hynix, производители на чипове за памет №1 и №2 в света, са инвестирали милиарди долари в своите фабрики, които внасят някои съоръжения от САЩ. Когато през октомври миналата година Вашингтон обяви ограничения върху износа на чипове за Китай, Samsung и SK Hynix получиха правото на едногодишна дерогация, за да могат да продължат да внасят нужните им инструменти, без да се налага да кандидатстват за лиценз, но не е ясно дали тя ще бъде удължена, припомня още анализът на Reuters.

Китай се оплака от САЩ в СТО заради ограничения си достъп до чипове Китайски представители са заявили, че Япония, Нидерландия и САЩ трябва да докладват пред организацията за плановете си


А Financial Times посочва едно от основните изисквания това да се случи - миналия месец Белият дом е поискал от Южна Корея да призове своите производители на чипове да не запълват по никакъв начин недостига в Китай, ако продажбата на продуктите на Micron бъде ограничена.

"Корейските производители на чипове са заклещени по средата и са притискани от всички страни", категоричен е Ким от Meritz.

"Войната за хегемония между САЩ и Китай е тук, за да продължи", казва в заключение Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities. "Сега това са чиповете, по-късно ще бъдат редките материали, суровините... Това ще продължи."