Въпреки ограниченията, наложени от САЩ по отношение на износа на технологии за производство на полупроводници, към Китай, два от водещите доставчика на подобни инструменти са категорични пред Reuters, че очакват сериозен ръст на търсенето на местния пазар.

Коментарите на базираната в Калифорния Lam Research и на холандската ASML Holdings NV са знак, че през тази година Китай може да се окаже по-голям клиент на индустрията от очакваното, като се има предвид силното вътрешно търсене на чипове като тези, използвани в електрическите превозни средства, посочва още информационната агенция.

Компаниите отчитат тримесечни печалби, които надминават очакванията на анализаторите, въпреки че продажбите на Lam бележат отстъпление на годишна база заради по-слабото търсене на памет чипове.

И двете компании обаче са категорични, че очакват продажбите към китайски компании да се увеличат през следващите месеци, въпреки че през октомври САЩ наложиха мащабни ограничения срещу местната технологична индустрия, твърдейки, че Пекин използва американски технологии за производство на чипове за военна употреба.

Lam вече е обект на ограниченията за износ, наложени от Вашингтон, а ASML ще се сблъска с подобни правила от страна на нидерландското правителство по-късно тази година. Тези правила обаче засягат само оборудването, използвано за производството на най-модерните чипове, което отваря широко вратата за китайските компании по отношение на останалите полупроводникови модификации.

Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост Новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.
И двете компании свидетелстват, че китайските клиенти купуват инструменти за създаване на по-малко усъвършенствани чипове, които се влагат в продукти като електрически превозни средства, мобилни телефони и персонални компютри, като крайната цел е страната да си осигури възможности за по-самостоятелно производство.

От Lam изчисляват първоначално, че ограниченията за Китай ще им струват между 2 и 2,5 млрд. долара от приходите през 2023 г. Но сега от компанията заявяват, че са получили "разяснение" на правилата от страна на американската администрация, които ще ѝ позволят да продаде инструменти на стойност "няколкостотин милиона долара", първоначално смятани за забранени.

Lam вече дори е получила около половин милиард долара авансови плащания в брой, предимно от нови клиенти.

"Не можем да не признаем, че имаме приличен китайски отпечатък в нашите доставки", казват от компанията пред информационната агенция.

ASML, на свой ред, заявява, че има неусвоени поръчки на стойност около 39 млрд. евро, което се равнява на около две години доставки. Главният изпълнителен директор Петер Венинк обяснява пред инвеститори, че “китайските клиенти, които произвеждат по-малко усъвършенствани чипове, представляват около 30% от тези поръчки.

Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в полупроводниковата индустрия само за тази година
Това е значителен скок в сравнение с ноември, когато ASML отчете, че Китай стои зад 18% от тогавашните 38 млрд. евро нереализирана печалба, припомня още информационната агенция.

По думите на Венинк въпросните китайски производители на чипове са фокусирани върху пазари като електрическите превозни средства, които изискват много повече полупроводници от своите събратя с двигатели с вътрешно горене. За производството на тези толкова важни чипове компаниите не се нуждаят от най-модерните инструменти, обект на забрани, категорични са от ASML.

По-късно тази година ASML ще трябва да започне да кандидатства за лицензи за износ на така наречените машини за дълбока ултравиолетова литография (DUV), когато поръчките ѝ идват от Китай, след като правителствата на САЩ, Холандия и Япония се споразумяха да започнат да регулират достъпа на Пекин до подобни инструментите. Този тип машини не са най-модерните на ASML, но все пак са достатъчно близо като технология до тях.

ASML очаква да продаде около 93 машини от типа DUV тази година. Всяка от тях струва десетки милиони евро.