Samsung Electronics обяви, че ще направи "значимо" съкращение на производството на чипове, следвайки примера на по-малките си конкуренти, тъй като се бори с резкия спад в търсенето на полупроводници в световен мащаб, който доведе до спад и на цените.

Необичайният и изненадващ ход от страна на най-големия производител на чипове с памет в света, посочва Reuters, идва, след като компанията отбеляза по-лош от очаквания спад на печалбата - 96%, за първото тримесечие.

Но той се оказва положителен. Инвеститорите сякаш не обръщат внимание на спада на печалбата, а залагат на това, че ходът на един от лидерите в индустрията ще подпомогне ръста на цените на чиповете, които са спаднали с около 70% през последните девет месеца, посочва още информационната агенция. Акциите на Samsung са скочили с 4,5%, което е най-големия еднодневен ръст от септември насам. В същото време тези на един от основните конкуренти - SK Hynix Inc, с 5,6 %.

Относно това каква е причината за проблемите на пазара, анализаторите посочват, че производителите на смартфони и персонални компютри “се запасяваха с чипове по време на пандемията, когато търсенето на потребителски устройства нарасна, но сега те намаляват запасите си, тъй като покупките намаляват на фона на растящата инфлация”.

От Samsung също така посочват, че търсенето на чипове с памет е спаднало рязко поради слабото развитие на световната икономика и “забавянето на покупките от страна на клиентите, които се стремят да изчерпят запасите си”.

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията


Иначе Samsung не разкрива размера на планираното намаляване на производството, но това е силен сигнал, тъй като преди това компанията беше заявила, че ще направи малки корекции като временна пауза за обновяване на производствените линии, но не и пълно намаляване, припомня още Reuters и цитира експерти, според които "днешният сигнал за съкращаване на производството хвърля положителна перспектива за възстановяване на пазара на чипове за памет през втората половина на годината."

Въпреки че съкращават производството в краткосрочен план, от Samsung акцентират, че продължават стратегията си за дългосрочни инвестиции в инфраструктура и изследвания.

Рекордна загуба

В кратък предварителен отчет за приходите си Samsung оцени, че оперативната ѝ печалба е спаднала до 600 млрд. вона (455,5 млн. долара) през периода януари-март от 14,12 трлн. вона година по-рано. Това е най-ниската тримесечна печалба от 14 години насам.

Самото подразделение за чипове вероятно също ще отчете рекордна загуба от 2,1 трлн. вона (1,6 млрд. долара).

Според анализаторите намаляването на производството може леко да подобри резултатите на технологичния гигант през текущото тримесечие и може също така да затвърди или ускори възстановяването на цените на чиповете за памет.

"Фактът, че Samsung говори за намаляване на производството, е доказателство за това колко сериозен е настоящият спад", казва Грег Рох, ръководител на изследователския отдел в Hyundai Motor Securities.