Китай призова Световната търговска организация (СТО) да проучи ръководеното от САЩ налагане на ограничения за износ на различни технологии към страната, целящо да ограничи способността ѝ да произвежда усъвършенствани чипове, съобщава китайската държавна телевизия, цитирана от Reuters.


Китайски представители са заявили по време на среща на СТО тази седмица, че Япония, Нидерландия и САЩ трябва да докладват за плановете си и последващите мерки пред организацията, призовавайки я да засили надзора по този въпрос, става ясно от материала на CCTV.

Базиран в Женева търговски служител е потвърдил пред Reuters, че Китай е повдигнал въпроса и е поискал от СТО да засили наблюдението на мерките “по време на напрегнато двудневно заседание на Съвета за търговия със стоки”. В коментар на тази китайска позиция американски представители са контрирали, че, тъй като става дума за действията, свързани с националната сигурност, не следва те да бъдат предмет на анализ от страна на СТО.

Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в полупроводниковата индустрия само за тази година
Миналата седмица, без да уточнява Китай като цел, Япония обяви, че ще ограничи износа на 23 вида оборудване за производство на полупроводници, което е в съответствие с ограниченията на Вашингтон, обявени през октомври миналата година.


Това се случи, след като миналия месец Нидерландия заяви, че също планира да ограничи подобен износ, като, например, този на ASML Holding NV - компанията, доминираща на пазара на литографски системи, използвани за създаване на най-напредналите интегрални схеми.

Ходът на трите държави, които действат съгласувано, за да ограничат износа на чипове за Китай, "нарушава принципите на справедливост и прозрачност на СТО", категорични са от CCTV, без да дават подробности за евентуален отговор на организацията на искането на Китай.

Миналата година Китай отговори на мерките на САЩ с жалба до СТО, в която се посочва, че действията на Вашингтон не са в съответствие с членовете, уреждащи търговията между страните-членки. И тогава Белият дом заяви, че мерките засягат въпроси на националната сигурност, които "не подлежат на разглеждане и не могат да бъдат разрешени" от СТО, припомня в заключение Reuters.