Финансовите резултати на Samsung за първото тримесечие на 2023 г. са налице и те значително се различават от тези преди година, когато компанията отчита рязко увеличение на печалбата.

Технологичният гигант е генерирал консолидирани приходи от 47,5 млрд. долара и оперативна печалба от едва 477 млн., като причината за това е бизнесът му с полупроводници. Според Reuters той е отчел рекордни загуби - подразделението DS на Samsung, което управлява бизнеса с полупроводници и дисплеи, отчита консолидирани приходи от 10,2 млрд. долара, но едновременно с това и оперативни загуби в размер на 3,4 млрд.

Общото търсене на продукти за памет намалява през последните месеци, като за четвъртото тримесечие на 2022 г. подразделението отчита едва 201 млн. долара оперативна печалба. За слабото си представяне в сектора през Q1 2023 Samsung обвинява намаленото общо търсене, както и икономическото забавяне и ограничените разходи на компаниите, резултат от него. Въпреки това доставчикът на технологии очаква търсенето постепенно да се възстанови през втората половина на годината, тъй като нивата на запасите на клиентите започват да се изчерпват.

Samsung ограничава производството на чипове след рекордна загуба Компанията отбеляза по-лош от очаквания спад на печалбата - 96%, за първото тримесечие на 2023


Извън бизнеса с чипове, който ограничава общата печалба, мобилното подразделение на Samsung може да се похвали с добро представяне в началото на годината. Звената MX и Networks на компанията, които обхващат както мобилни устройства, така и оборудване за телекомуникационни мрежи, отчитат 23,7 млрд. долара консолидирани приходи и 2,9 млрд. оперативна печалба.

И Intel очаква раздвижване на пазара през втората половина на 2023

Друг водещ производител на чиповеIntel, също смята, че спадащите брутни маржове ще се подобрят през втората половина на годината, което ще бъде добър знак в условията на затруднена икономика.

Компанията обяви, съобщава Reuters, че ще достави на пазара големи количества от дълго отлаган чип за центрове за данни, а главният изпълнителен директор Пат Гелсинджър - че вижда признаци на стабилност на пазара на персонални компютри, върху който Intel изгради репутацията си.

По време на конферентен разговор с инвеститори от компанията прогнозират, че коригираните брутни маржове ще се покачат над 40% през второто полугодие, след като през първата половина на годината досега достигат исторически ниски стойности.

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията


"Числата наистина показват, че Intel е стигнал до най-лошото, до което може да стигне, така че следващите тримесечия зависят до голяма степен от корпоративните покупки на техника", казва Глен О'Донъл, директор на изследванията във Forrester, пред Reuters. "Но ние вярваме, че разходите за технологии бавно ще се увеличават."

Подчертавайки спада на рентабилността на Intel през последните години, некоригираният брутен марж за първото тримесечие спада до 34,2%, което е почти наполовина от многогодишния връх от над 67% през 2010 г. Компанията прогнозира по-нататъшен спад до 33,2% некоригиран брутен марж за второто тримесечие.

Приходите на производителя на чипове за първото тримесечие са в размер на 11,72 млрд. долара, като леко надхвърлят прогнозите за 11,04 млрд.

Компанията прогнозира приходи за второто тримесечие със средна стойност от 12 млрд. долара, което е над консенсусната оценка на анализаторите за 11,75 млрд. долара, сочат още данните на Refinitiv, цитирани от информационната агенция.