Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) обяви, че още тази година ще пусне нов софтуер, за да помогне на клиентите си, работещи по усъвършенствани компютърни чипове за автомобили, да се възползват по-бързо от най-новите технологии на компанията, съобщава Reuters.

TSMC е най-големият производител на полупроводници в света. Много от най-големите доставчици на чипове в автомобилната индустрия като NXP Semiconductor и STMircoelectronics NV използват именно услугите на тайванската компания за производството на своите полупроводници.

Автомобилните чипове трябва да отговарят на по-високи изисквания за здравина и дълготрайност, отколкото тези, които се използват в потребителската електроника. TSMC разполага със специални производствени процеси за автомобилната индустрия, които обикновено се появяват няколко години след своите еквиваленти за потребителска електроника

Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост Новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.


В миналото компаниите, произвеждащи полупроводници за автомобилната индустрия, се нуждаеха от много повече време, за да създадат тези специализирани производствени линии. В резултат на това автомобилните чипове можеха да изостанат с години от тези за най-новите смартфони, посочват от информационната агенция и разказват:

„На конференция в Силициевата долина в сряда TSMC представи нов софтуер, който ще позволи на дизайнерите на автомобилни чипове да започнат работа по своите проекти около две години по-рано. Това ще даде възможност на тези компании да използват автомобилната версия на технологията за производство на чипове N3 на TSMC, която в момента е най-модерната в потребителските устройства, веднага щом вариантът за автомобилната индустрия стане достъпен през 2025 г.“

"В исторически план автомобилите остават далеч, далеч зад потребителските устройства", казва Кевин Джан, вицепрезидент по бизнес развитие в TSMC, по време на пресконференция. "Това е минало. Новата платформа позволява на нашите клиенти от автомобилната индустрия да започнат проектирането си много по-рано - всъщност две години по-рано, отколкото преди това."

Най-големият производител на чипове планира инвестиции за 100 млрд. долараTSMC, чийто клиенти са компании, като Apple и Qualcomm, ще инвестира между 25 и 28 милиарда долара само през настоящата година


Джан казва също така, че преди пандемията и последвалия недостиг на полупроводници автомобилните производители често са оставяли важните решения на своите доставчици. Сега обаче както тези доставчици, така и самите производители на автомобили често водят директни разговори с TSMC.

"Те напълно осъзнават, че се нуждаят от пряк контакт заизбора на силициева технология", казва Джан. "През последните няколко години се срещнах лично с много от главните изпълнителни директори на автомобилните компании. Работим с тях в много тясно сътрудничество."