В петък, пазарната стойност на Intel Corp намаля с около 8 млрд. долара, след като американският производител на чипове изненада Уолстрийт с мрачни прогнози за приходите си и разпали страховете за спад на пазара на персонални компютри, съобщава Reuters.

Компанията прогнозира изненадваща загуба за първото тримесечие, а прогнозата за приходите ѝ се оказа с 3 млрд. долара под очакваната, като основната причина за това е забавянето на растежа в бизнеса с центрове за данни.

И за да е още по-мрачно бъдещето на един от лидерите на пазара на полупроводници, докато в края на тази седмица неговите акции паднаха с 6,9%, тези на негови основни конкуренти като Advanced Micro Devices (AMD) и Nvidia приключиха сесията с ръст от съответно 0,3% и 2,8%.

"Никакви думи не могат да обрисуват или обяснят историческия срив на Intel", коментира Ханс Мозесман от анализаторската компания Rosenblatt Securities, цитиран от информационната агенция.

Лошата прогноза подчертава предизвикателствата, пред които е изправен главният изпълнителен директор Пат Гелсинджър, докато се опитва да възстанови господстващото положение на Intel в сектора чрез разширяване на договорното производство и изграждане на нови заводи в САЩ и Европа.

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията Компанията постоянно губи пазарен дял в полза на конкуренти като AMD, които използват договорни производители на чипове като тайванската TSMC, за да произвеждат полупроводници с по-висока технология от тази на Intel.

"Чиповете за центрове за данни Genoa и Bergamo на AMD имат голямо предимство по отношение на цената и производителността в сравнение с процесорите Sapphire Rapids на Intel, което би трябвало да доведе до по-нататъшно увеличаване на дела на AMD", категоричен е друг анализатор - Мат Вегнер от YipitData.

Анализаторите твърдят, че това поставя Intel в неизгодно положение и ситуацията ще продължи да е такава, дори когато пазарът на центрове за данни достигне дъното си и тръгне отново нагоре, което се очаква през втората половина на 2022 г. Дотогава компанията ще загуби още по-голям дял, сочат прогнозите.

"Вече е ясно защо Intel трябва да съкрати толкова много разходи, тъй като първоначалните планове на компанията се оказаха фантазия", коментират и от брокерска къща Bernstein. "Мащабът на влошаването е зашеметяващ и носи потенциална загриженост за паричната позиция на компанията с течение на времето."

Intel, която планира да съкрати разходи за 3 млрд. долара през тази година, генерира 7,7 млрд. долара парични средства от оперативна дейност през четвъртото тримесечие и изплати дивиденти в размер на 1,5 млрд. долара.

Тъй като капиталовите разходи се оценяват на около 20 млрд. долара през 2023 г., анализаторите са категорични, че компанията трябва да обмисли намаляване на дивидента си.