Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., който планира да инвестира 40 милиарда долара в две фабрики за чипове в Аризона, е притеснен от правилата на Вашингтон, които биха могли да изискват от компанията да споделя печалбите от заводите и да предоставя подробна информация за своите операции, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки източници, запознати със ситуацията.
По думите на председателя на TSMC Марк Лиу тези условия могат да разубедят производителите на чипове да работят с Вашингтон в рамките на програмата за стимулиране на производството им в САЩ, предвиждаща за тази цел субсидии на стойност 52 млрд. долара. Повечето от тях са за изграждане на фабрики, според приетия миналата година Закон за чиповете.
Южнокорейските производители също имат възражения, посочва WSJ.
Администрацията на Байдън казва, че целта на въпросните правила е да се защитят американските данъкоплатци и да се гарантира, че компаниите използват субсидиите, както се очаква от тях. Служител на Министерството на търговията на САЩ коментира, че отделът ще защитава поверителната бизнес информация и ще очаква споделяне на печалбата само ако паричният поток значително надвишава прогнозите.
Администрацията на Байдън се надява да превърне САЩ отново в център за производство на чипове, след като бизнесът до голяма степен мигрира към Азия през последните десетилетия. Проектът, в рамките на който TSMC започна изграждането на две фабрики в Аризона, ще бъде един от най-големите образци на усилията на правителството, което смята индустрията за чипове за ключова за националната сигурност, коментира WSJ.

Стремежът на САЩ за лидерство при чиповете заплашва сигурността на ТайванАко изтегли производството си от страната, тя ще се окаже много по-уязвима на посегателствата на Пекин

TSMC очаква да получи данъчни кредити от около 7 до 8 милиарда долара съгласно разпоредбите на Закона за чиповете, според източници, запознати с плановете на компанията. Освен това се стреми да получава безвъзмездни средства – област, в която Министерството на търговията има широки правомощия да прецени кой заслужава такива и при какви условия.
TSMC също така обмисля да поиска около 6 до 7 милиарда долара субсидии за двата завода в Аризона, което ще доведе до обща подкрепа от правителството на САЩ до около 15 милиарда долара.
Тема, която вероятно ще бъде обект на трудни преговори, е правителствена разпоредба, според която производителите на чипове, получаващи над 150 милиона долара пряко финансиране, трябва да споделят част от възвръщаемостта на инвестициите си, ако тази възвръщаемост надвиши прогнозите. Министерството на търговията казва, че изискването за споделяне на печалбата може да бъде отменено при изключителни обстоятелства и условията ще бъдат определяни за всеки отделен случай.
TSMC обаче се тревожи, че проектът в Аризона може да не работи добре, ако потенциалната му печалба бъде ограничена от правителството, и също така вижда проблеми при изчисляването на печалбата на една или две фабрики в глобална производствена операция, според източници, запознати с позицията на компанията в преговорите със САЩ

Защо Оракула от Омаха продаде акциите си в производител номер 1 на чиповеПрез февруари Berkshire Hathaway разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, закупени за 4,1 млрд. долара месеци по-рано

Изискванията на правителството за широк достъп до документите и операциите на TSMC са друга пречка, особено в индустрия, в която компаниите пазят в тайна основни факти като това кои са техните клиенти.
Като производител на чипове за клиенти като Apple, TSMC е запознат с бизнес плановете и продуктовите стратегии на много от най-добрите световни компании за потребителски технологии. TSMC също така пази строго своите „рецепти“ за производство на чипове, включително какви машини и материали използва, за да попречи на конкурентите да имитират продуктите ѝ. TSMC не иска такъв вид информация да бъде споделяна с външна страна, казват източниците на WSJ, запознати с позицията на компанията. Министерството на търговията на САЩ обаче казва, че трябва да се увери, че компаниите използват безвъзмездните средства от данъкоплатците, както са обещали, и че ще поиска връщане на средствата, ако не се спазват условията за тяхното отпускане.
TSMC иска парите на чичо Сам най-вече заради разходите за строителство в САЩ, допълва WSJ.
През януари главният финансов директор на TSMC, Уендел Хуанг, каза, че някои строителни разходи в САЩ са няколко пъти по-високи от нивата в Тайван. Основателят на TSMC Морис Чанг коментира, че производството на чипове в Аризона може да струва поне 50% повече в сравнение с Тайван.

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията

Южнокорейските производители на чипове Samsung Electronics и SK Hynix също се притесняват да споделят информация с Вашингтон и са особено притеснени от правилата, които биха ограничили инвестициите им в производството на чипове от висок клас в Китай, ако вземат субсидии от САЩ. И двете компании имат сериозни производства в Китай. Условията в Китай са малко по-малък проблем за TSMC, която също работи в Китай, но се фокусира върху по-малко напреднали чипове за клиенти като производители на автомобили. TSMC планира да завърши последното си разширяване в Китай до средата на тази година. Междувременно Европейският съюз е все по-близо до приемането на своя забележителен план за стимулиране на индустрията за чипове.

Инициативата, наречена European Chips Act, има за цел да помогне на блока да се конкурира със САЩ и Азия по отношение на технологиите и да му осигури контрол върху т. нар. "мозъци" на електронните устройства, посочва CNBC.

Европейският парламент и представителите на 27-те страни членки постигнаха във вторник неформално политическо споразумение за законодателство, предвиждащо 43 млрд. евро, което ще обхване публични и частни средства и ще позволи държавна помощ за задействане на мащабни инвестиции в производствени съоръжения.

В изявление те казаха, че новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.

Европейският закон цели също така да осигури веригите за доставки и да предотврати недостига на полупроводници в бъдеще.

ЕС ще инвестира 6,2 милиарда евро за насърчаване на индустриализацията на иновативни технологии, създаване на центрове за компетентност за развитие на умения и осигуряване на достъп до финансиране, се казва още в изявление на Европейската комисия.

Държавите-членки също така ще координират наблюдението на доставките, за да прогнозират евентуален недостиг, казват още от ЕК.

Защо това има значение?

Чиповете се използват във всичко - от смартфони до игрови конзоли, но също така и в продукти, в които не бихте ги очаквали, като автомобили и хладилници.

Полупроводниците и основно базираната в Източна Азия верига за доставки зад тях се превърнаха в щекотлива тема за световните правителства, след като глобалният недостиг доведе до проблеми с доставките за големите производители на автомобили и електроника.

Пандемията Covid-19 разкри прекомерната зависимост от производителите от Тайван и Китай за полупроводникови компоненти.


Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

TSMC, тайванският полупроводников гигант, е най-големият производител на микрочипове. Неговото майсторство в производството е обект на завист от много развити западни нации, които предприемат мерки за увеличаване на вътрешното производство на чипове, коментира CNBC.

Европа се стреми да контролира по-голяма част от своята верига за доставки, за да намали зависимостта си от чуждестранни играчи на пазара. Този ход е част от стремежа на ЕС да постигне „цифров суверенитет“ – или по-голям контрол върху критичните технологии.

В същото време блокът осъзна, че не може да постигне това увеличаване на производството сам.

Пионер в чиповете и пророк на компютърното развитие - кой е Гордън Мур? Съоснователят на Intel почина на 94 годишна възраст

Американският гигант за производство на чипове Intel е сред компаниите, които увеличават инвестициите си в Европа, и е отделила над 33 милиарда евро за насърчаване на производството на чипове в ЕС.


В Обединеното кралство компаниите за чипове заплашват да напуснат страната поради липса на подобна подкрепа от страна на правителството.


Европа е дом на титан в областта на полупроводниците — нидерландската компания ASML, като продуктите и се използват за гравиране на микроскопични елементи в силициеви пластини. Компанията обаче не произвежда собствени чипове.

ЕС се стреми към производството на повече полупроводници в Европа, за да не се изправи пред риска от голям недостиг или заплахи за националната сигурност.