Невзрачна частица силиций, свързана с чипове, които захранват графики на видеоигрите.

Това представлява чип за изкуствен интелект, проектиран специално, за да направи изграждането на системи за AI като ChatGPT по-бързо и по-евтино.

Такива чипове изведнъж заеха централно място в технологичната сфера и най-вече в това, което експертите наричат революция в областта на изкуствения интелект, която има силата да промени света.

Акциите на Nvidia, водещият разработчик на чипове за изкуствен интелект, се покачиха с почти 25% миналия четвъртък, след като компанията прогнозира огромен скок в приходите.

Според анализатори това показва, че продажбите на нейните продукти растат, пише в анализ по темата Euronews. Във вторник стойността на компанията за кратко надхвърли 1 трилион долара (937 млрд. евро).

Nvidia достигна за кратко пазарна капитализация от $1 трилион Акциите на производителя на чипове трябва да се задържат над $404,86, за да поддържат тази разлика през целия ден

Какво всъщност представляват чиповете с изкуствен интелект?

Не е лесно да се отговори на този въпрос. "Наистина няма напълно съгласувано определение за чипове с изкуствен интелект", обяснява Хана Дохмен, анализатор в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии.

Най-общо обаче терминът обхваща компютърен хардуер, който е специализиран за работа с натоварвания с изкуствен интелект - например чрез "обучение" на системи с изкуствен интелект за справяне с пречки, които могат да затруднят конвенционалните компютри.

Летящите акции на свързаните с АI компании повишиха Nasdaq CompositeАкциите на Nvidia и Meta Platforms са се увеличили повече от два пъти тази година

Nvidia е основана от трима предприемачи през 1993 г., за да разширят границите на компютърната графика.

В рамките на няколко години компанията разработва нов чип, наречен графичен процесор или GPU, който значително ускорява както разработването, така и процесът на игра на видеоигрите, като извършва множество сложни графични изчисления едновременно.

Тази техника, официално известна като паралелна обработка, е ключова за развитието на игрите и изкуствения интелект.

През 2012 г. двама дипломанти от Университета в Торонто използват невронна мрежа, базирана на GPU, за да спечелят престижното състезание по изкуствен интелект, наречено ImageNet, като идентифицират фотографски изображения с много по-нисък процент грешки от конкурентите.

Победата дава тласък на интереса към паралелната обработка на данни, свързана с AI и откроява нови бизнес възможности за Nvidia и нейните конкуренти, като същевременно предоставя на изследователите мощни инструменти за проучване на границите на развитието на AI.

Как да инвестираме в AI? Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“Въпреки че пред технологията има обещаващо бъдеще, не трябва да инвестирате на сляпо в нея, съветват експертите

11 години по-късно Nvidia е доминиращият доставчик на чипове за изграждане и актуализиране на системи за изкуствен интелект.

Един от последните ѝ продукти, графичният процесор H100, съдържа 80 милиарда транзистора - с около 13 милиона повече от най-новия процесор от висок клас на Apple за нейния лаптоп MacBook Pro. Не е изненадващо, че тази технология не е евтина; в един от онлайн магазините H100 се предлага за 30 000 долара (28 000 евро), допълва Euronews.

Nvidia не произвежда сама тези сложни графични чипове - задача, която би изисквала огромни инвестиции в нови заводи. Вместо това, компанията разчита на азиатски леярни за чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing и корейската Samsung Electronics.

Някои от най-големите клиенти на чипове с изкуствен интелект са услугите за изчисления в облак, като тези на Amazon и Microsoft.

Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

Като отдават под наем своята изчислителна мощ за изкуствен интелект, тези услуги дават възможност на по-малките компании и групи, които не биха могли да си позволят да изградят собствени системи за изкуствен интелект от нулата, да използват инструменти, базирани на облак, за да подпомогнат изпълнението на задачи, които могат да варират от откриване на нови лекарства до управление на клиенти.

Кои са конкурентите на Nvidia?

Паралелната обработка има много приложения извън AI.

Преди няколко години например графичните карти на Nvidia бяха в недостиг, тъй като миньорите на криптовалути, които създават банки от компютри, за да решават сложни математически задачи срещу възнаграждение от биткойни изкупиха повечето от тях.

Този проблем отшумя, когато пазарът на криптовалути се срина в началото на 2022 г.

„Все още не е балон“: Джеръми Сийгъл за AI манията на Уолстрийт Известният икономист е оптимист за големия технологичен бум, подхранван от изкуствения интелект

Сега анализаторите твърдят, че Nvidia неизбежно ще се сблъска с по-силна конкуренция. Един от потенциалните съперници е Advanced Micro Devices (AMD), която вече се конкурира с Nvidia на пазара на компютърни графични чипове.

Наскоро AMD предприе стъпки за подсилване на собствената си линия от чипове за изкуствен интелект.

Nvidia е базирана в Санта Клара, Калифорния. Съоснователят й Дженсън Хуанг остава президент и главен изпълнителен директор на компанията, пише в заключение Euronews.