Недостигът на полупроводници, който в разгара на пандемията от Covid-19 засегна всичко - от автомобили до игрови конзоли, се превърна в пренасищане с чипове, а това - в сериозни загуби за някои от най-големите производители в света.

Полупроводниците са миниатюрни компоненти, които са неразделна част от множество продукти, включително хладилници, автомобили, смартфони и LED крушки, обяснява CNBC и добавя:

“Пандемията от Covid-19 предизвика огромни смущения във веригите за доставки и производството на чипове, тъй като потребителите, останали вкъщи, полудяха по продукти като персонални компютри и смартфони. Това повиши търсенето на полупроводници като например памет чиповете, произвеждани от южнокорейските компании Samsung и SK Hynix и американската Micron”.

Нарасна и търсенето на по-малко усъвършенствани чипове, необходими за процеси като управление на захранването в устройствата.

ЕС окончателно одобри Закона за чиповете, инвестира 43 млрд. евро в сфератаРегламентът цели засилване на позициите на региона на световния пазар на полупроводници
Всичко това в крайна сметка доведе до сериозен недостиг на продукти като игрови конзоли и дори компоненти за перални машини, който продължи през първата половина на 2022 г. Имаше и недостиг на полупроводници, които се влагат в автомобилите, което пък доведе до спад в производството на превозни средства от големите автомобилни производители.

Макар че динамиката на търсенето и предлагането на някои чипове оттогава е по-балансирана, в други области недостигът на чипове се превръща в пренасищане.

Свръхпредлагане на чипове за памет

В момента има свръхпредлагане на два вида чипове: NAND и DRAM памет, посочва в анализа си CNBC. Те се влагат в устройства като лаптопи, както и в сървъри в центрове за данни, а до пренасищането се стига, след като компаниите започват да трупат чипове на склад в условията на недостиг, за да увеличат запасите си.

След това обаче икономиката се забави, а търсенето на продукти като смартфони и лаптопи спадна значително - особено след като много хора се сдобиха с такива по време на пандемията.

Samsung отчита 95% спад на оперативната печалба Това е втората най-ниска тримесечна печалба на компанията от 14 години насам
"Така че производителите на тези крайни продукти спряха да поръчват чипове и вместо това се съсредоточиха върху продажбата на вече наличните запаси", обяснява пред медията Питър Ханбъри, партньор в практиката по телекомуникации, медии и технологии в Bain & Company. "Това доведе до силен ефект за производителите на полупроводници, които се намират по-назад във веригата на доставки, където голямото търсене от времето на недостига внезапно пресъхна, тъй като крайните пазари спряха да поръчват чипове и вместо това се съсредоточиха върху продажбата на вече наличните запаси."

Не всички видове полупроводници обаче са в свръхпредлагане, като търсенето на чипове от автомобилния сектор остава силно например. Ханбъри казва, че някои чипове, произведени за специфични цели, не могат лесно да се заменят с други полупроводници и затова "сроковете за доставка и цените им се успокояват, но остават доста високи".

От увеличение на печалбата до спад на приходите

Предизвиканият от пандемията недостиг на полупроводници помогна за увеличаване на печалбите на производителите, тъй като цените скочиха. Сред тях беше и Samsung, най-големият производител на чипове за памет в света. Тази година обаче Samsung и нейните конкуренти SK Hynix и Micron преживяха трудни времена.

В четвъртък Samsung съобщи, че оперативната печалба за второто тримесечие е спаднала с 95% на годишна база. В същото време SK Hynix излезе на загуба през второто тримесечие спрямо печалба през същия период на миналата година.

Германия инвестира 22 млрд. евро в производство на чипове. Кой печели? Около 75% са предназначени за мултинационални компании като Intel и TSMC
TSMC, най-големият производител на чипове в света, заяви миналата седмица, че нетната печалба за второто тримесечие е спаднала с 23,3% спрямо предходната година. Това е първият спад на тримесечна печалба от 4 години насам.

В перспектива пазарът на персонални компютри изглежда слаб, което вероятно ще се отрази на Samsung, SK Hynix и Micron.

Oсновият двигател на приходите за TSMC - световният пазар на смартфони, също е под натиск.

Скорошен баланс?

В стремежа си да повишат цената на чиповете и да намалят предлагането на пазара, най-големите производители на чипове с памет обявиха съкращения на производството.

Micron инвестира $603 млн. в Китай въпреки санкциите Бил Гейтс ще стане първият западен бизнесмен, който ще се срещне със Си Дзинпин, от близо три години
Samsung заяви, че очаква световното търсене да се възстанови през втората половина на годината, а и други компании изразяват подобно мнение.

От TSMC обаче смятат, че ще има "продължаващо коригиране на запасите" от страна на клиентите. "След тазгодишната корекция смятаме, че ще има сценарий за растеж на TSCM през второто полугодие, но колко силен ще бъде той, зависи от макросредата", обясняват от тайванската компания.

В крайна сметка възстановяването на тези компании ще зависи от това дали ще се повиши търсенето на крайни продукти като потребителска електроника, но това е свързано с макроикономическото възстановяване, което пък далеч не изглежда сигурно.