Продажбата на патентите на изпадналия в затруднение стартъп zGlue от Силициевата долина през 2021 г. мина незабелязано в технологичния сектор, с изключение на една подробност.

Притежаваната от него технология, предназначена да намали времето и разходите за производство на чипове, се появи 13 месеца по-късно в патентното портфолио на Chipuller, стартъп в южния китайски технологичен център Шънджън.

Chipuller купи т.нар. технология с чиплети - икономически ефективен начин за пакетиране на групи от малки полупроводници, за да се образува един мощен център, способен да захранва всичко - от бази данни до домашни джаджи, пише в материал по темата Reuters.

Този необявен досега трансфер съвпадна с настъплението на технологията на чиповете в Китай, започнало преди около две години.

Експерти от бранша твърдят, че технологията на чиповете е станала още по-важна за Китай, след решението на САЩ да забранят достъпа до усъвършенствани машини и материали, необходими за производството на най-модерните съвременни чипове.

Сега това е ключов приоритет и е основата на плановете на Китай за самостоятелност в производството на полупроводници.

"Конкуренцията между САЩ и Китай е на една и съща стартова линия", казва пред Reuters председателят на Chipuller Ян Менг относно технологията на чиплетите. "При други чип технологии има значителна разлика между Китай и САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван", допълва той.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT

Едва споменавани преди 2021 г., днес китайските власти все по-често изтъкват предимствата на чиплетите.

Най-малко 20 стратегически документа от местни до централни правителства го споменават като част от по-широка стратегия за увеличаване на възможностите на Китай в "ключови и авангардни технологии", допълва Reuters.

"Чиплетите имат много специално значение за Китай, предвид ограниченията върху оборудването", казва Чарлз Ши, анализатор на чипове в брокерската компания Needham. "Те все още могат да разработят 3D подреждане или друга технология за чиплети, за да заобиколят тези ограничения. Това е голямата стратегия и мисля, че тя може дори да проработи", допълва експертът.

Пекин бързо започна да използва технологията в различни сектори – от изкуствен интелект до самоуправляващи се автомобили, като възможностите й се проучват от технологичния гигант Huawei Technologies до военни институции.

Според прегледа на корпоративните съобщения, предстоят още големи инвестиции в тази област, пише Reuters.

Чиплетите, или малките чипове, могат да бъдат с размер на песъчинка или малко по-големи от нокътя на палеца и се използват в процес, наречен усъвършенствано опаковане. Това е технология, която световната индустрия за производство на чипове възприема все по-често през последните години, тъй като разходите за производство на чипове нарастват в надпреварата за създаване на толкова малки транзистори, че те вече се измерват с броя на атомите.

Свързването на чиповете плътно един до друг може да помогне за създаването на по-мощни системи, без да се намалява размерът на транзисторите, тъй като множеството чипове могат да работят като един, обяснява Reuters.

Например, компютрите от висок клас на Apple използват технологията на чиплетите, както и по-мощните чипове на Intel и AMD.

Китай ограничава износа на важни за производството на чипове материалиИзносителите ще трябва да искат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий

Според Dongguan Securities около една четвърт от световния пазар за опаковане и тестване на чипове се намира в Китай. Макар някои да твърдят, че това дава на страната предимство при използването на чиплети, председателят на Chipuller Ян предупреждава, че делът на китайската индустрия, който може да се счита за напреднал, "не е много голям".

При подходящи условия чиплетите, които са персонализирани според нуждите на клиента, могат да бъдат завършени бързо, за "три-четири месеца, това е уникалното предимство, което Китай притежава", смята той.

Чарлз Ши от Needham обяснява, че според данните за вноса, публикувани от китайската Митническа агенция, покупката на оборудване за опаковане на чипове в Китай е нараснала до 3,3 млрд. долара през 2021 г. от предишния си връх от 1,7 млрд. долара през 2018 г., въпреки че миналата година е спаднала до 2,3 млрд. долара.

От началото на 2021 г. са публикувани статии за чиплети, изготвени от изследователи на китайската военна армия и ръководените от нея университети, а държавните и военни лаборатории се стремят да използват чипове, изработени с помощта на местната чиплетна технология, съгласно обществени поръчки, публикувани през последните три години.

Публичните документи на правителството показват също така, че са отпуснати безвъзмездни средства в размер на милиони долари на изследователи, специализирани в чиплетната технология, а през последните години в Китай са се появили десетки по-малки компании, които отговарят на вътрешното търсене на модерни опаковъчни решения като чиплетите.

Азиатските акции в сектора на чиповете се покачват след отчета на MicronПриходите на Micron за третото му тримесечие възлизат на 3,752 милиарда долара, надминавайки прогнозите на Reuters за 3,646 милиарда долара

На фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай китайската компания Chipuller е придобила 28 патента, които са собственост на zGlue или са изобретени от хора, чиито имена фигурират в патентите на zGlue, според анализ, направен с помощта на базата данни Acclaim IP на технологичната компания Anaqua.

Придобиването е станало чрез двуетапно прехвърляне, първо чрез регистрираната на Британските Вирджински острови North Sea Investment Co Ltd, според документи, видени от Reuters и потвърдени от Ян.

Комитетът по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), ръководен от Министерството на финансите, който разглежда транзакциите за потенциални заплахи за сигурността на САЩ, не е отговорил на запитването на агенцията за коментар дали подобни продажби ще изискват неговото одобрение.

Адвокатите на CFIUS Лора Блек от Akin's Trade Group, Мелиса Манино от BakerHostetler и Пери Бъчки от Berliner Corcoran & Rowe казват, че продажбата на патенти сама по себе си не би дала непременно правомощия на CFIUS по отношение на сделката, тъй като зависи дали закупените активи представляват американски бизнес.

Майк Галахър, влиятелен законодател, чиято комисия оказва натиск върху администрацията на президента Байдън да заеме по-твърда позиция по отношение на Китай, заяви пред Reuters, че случаят със zGlue подчертава "спешната нужда от реформа на CFIUS".

"Китай не трябва да действа безнаказано, за да се възползва от изпаднали в затруднение американски компании и да прехвърля интелектуална собственост", заяви той в коментар по електронната поща.

САЩ затягат допълнително правилата за износ на AI чипове към КитайНовата актуализация може да влезе в сила до средата на лятото

От Chipuller заявиха, че адвокатът на zGlue е комуникирал както с CFIUS, така и с Министерството на търговията, за да гарантира, че продажбата на North Sea няма да попадне под ударите на контрола върху износа.

Според говорителя на Chipuller тези дискусии не са включвали споменаване на Chipuller или възможността китайско предприятие да се окаже притежател на патентите. "Всичко беше извършено прозрачно и според закона на САЩ", допълват от компанията.

Ян твърди, че се смята за основател на zGlue, тъй като е станал инвеститор през 2015 г., скоро след неговото създаване, а по-късно е станал директор и председател.

Той припомня, че CFIUS влиза в офисите на zGlue през 2018 г., за да проведе разследване, тъй като най-големият неамерикански инвеститор на компанията е от Китай. "Така че прекарахме много време в комуникация с CFIUS", заявява той и допълва, че в момента Chipuller не снабдява китайски военни или организации, поставени под санкции на САЩ.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона

Chipuller не е единствената компания с технология за чиплети.

Huawei, китайският гигант в областта на технологиите и проектирането на чипове, който е включен в списъка на САЩ с най-ограничени права, активно подава заявки за патенти за чиплети.

Според директора на аналитичните решения на Anaqua Шейн Филипс, миналата година Huawei е публикувала над 900 заявки за патенти и грантове, свързани с чиплети, в Китай, в сравнение с 30 през 2017 г.

От Huawei са отказали коментир.

Микрочиповете - ябълка на раздора за половин трилион долараВ днешно време всяка година се произвеждат по около един трилон чипа, или по 128 на всеки жител на планетата

Според Reuters през последните две години компаниите, използващи чиплети в производството, са обявили над дузина нови фабрики или разширения на съществуващи фабрики в китайския технологичен сектор, което се измерва в инвестиции на обща стойност над 40 милиарда юана.

Сред тях са местните гиганти TongFu Microelectronics и JCET Group, както и бързоразвиващи се стартъпи като Beijing ESWIN Technology Group, която похарчи 5,5 млрд. юана за фабрика на свое дъщерно дружество, фокусирано върху чиплетите, която започна работа през април.

Материал, публикуван през май от издание, ръководено от китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT), призова големите китайски технологични компании да използват местни предприятия за опаковане като TongFu, за да помогнат за изграждането на самодостатъчност на Китай по отношение на компютърната мощност, отбелязва Reuters.

"Технологията Chiplet е основната движеща сила за развитието на националната полупроводникова индустрия", категоричен е председателят на Chipuller в изявление по официалния канал на компанията в WeChat. "Нашата мисия и дълг е да я върнем в Китай.", допълва той.