Държавите се надпреварват да разработват собствени алгоритми за генеративен изкуствен интелект (AI), а високотехнологична Япония изостава.

Генеративният изкуствен интелект е най-горещата тема в областта на технологиите, откакто OpenAI направи фурор със своя чатбот ChatGPT, а според проучване на Goldman Sachs пробивът в областта на генеративния AI може да доведе до 7% увеличение на световния БВП или почти 7 трилиона долара през следващото десетилетие, съобщава CNBC.

Ключът към развитието на генеративния AI са големите езикови модели, които са в основата на ChatGPT и Ernie Bot на китайската Baidu. Те могат да обработват огромни масиви от данни, за да генерират текст и друго съдържание.

Китайски конкурент на OpenAI обяви чатбота си за по-умен от ChatGPTErnie 3.5 е надминал нашумялата платформа в редица сравнителни тестове, казват от Baidu
Понастоящем обаче Япония изостава от САЩ, Китай и ЕС в разработването на тези алгоритми, казва Нориюки Коджима, съосновател на японския стартъп Kotoba Technology пред медията.

По информация на Reuters от май китайските организации, включително технологичните гиганти Alibaba и Tencent, са стартирали поне 79 различни големи езикови модела през последните три години.

В същото време американските корпоративни центрове като OpenAI, Microsoft, Google и Meta играят значителна роля за развитието на технологията в САЩ.

Изоставането на Япония

Япония изостава от САЩ, Китай и Европа по отношение на мащаба и скоростта на развитие на големи езикови модели.

САЩ събират учени доброволци за проучване на рисковете от генеративния AIНовата работна група ще спомогне за предоставянето на важни насоки за организациите, които го разработват и използват
"Изоставането ни в областта на генеративния AI до голяма степен се дължи на известни недостатъци във възможностите ни за дълбочинно обучение и по-широкото разработване на софтуер", казва Коджимаио и добавя, че за развитието на дълбочинното обучение са нужни "стабилна общност от софтуерни инженери" за разработване на необходимата инфраструктура и приложения.

Япония обаче се очаква да се сблъска с дефицит от 789 000 софтуерни инженери до 2030 г., по данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната. Понастоящем тя се нарежда на 28-мо място от 63 държави по отношение на технологичните познания, според класацията на IMD за световна конкурентоспособност в областта на цифровите технологии.

Япония също така е изправена пред хардуерни предизвикателства, тъй като специалистите в обучението на изкуствен интелект трябва да се обучават с помощта на суперкомпютри като Vela на IBM и хостваната в Azure система на Microsoft. Но нито една частна компания в Япония не разполага със собствена "машина от световна класа" с такива възможности.

Франция иска да е №1 в изкуствения интелект, но конкуренцията е жестока Ще инвестираме като луди в обучението и научните изследвания, казва президентът Еманюел Макрон
Поради това контролираните от правителството суперкомпютри като Fugaku "държат ключа" към стремежа на Япония в сферата на генеративния изкуствен интелект, обяснява Коджима.

"Достъпът до такива мащабни суперкомпютри представлява гръбнакът на развитието на големите езикови модели, тъй като традиционно той е най-значимото препятствие в процеса", казва той.

Японските суперкомпютри могат да помогнат

Токийският технологичен институт и Университетът Тохоку планират да използват Fugaku за разработване на голям езиков модел, базирани предимно на японски данни, в сътрудничество с разработчиците на суперкомпютъра Fujitsu и Riken. Организациите планират да публикуват резултатите от изследванията си през 2024 г., за да помогнат на други японски изследователи и инженери да разработят свои модели.

56% от ИТ лидерите у нас се съмняват, че компаниите им са готови за AI61% от компаниите в страната искат предимствата на AI, но изграждането на инфраструктурата, която да го поддържа, остава приоритет
В същото време японското правителство ще инвестира и 6,8 млрд. йени (48,2 млн. долара), което е около половината от общите разходи, за изграждането на нов суперкомпютър в Хокайдо, който ще започне да работи още през следващата година. Суперкомпютърът ще се специализира в обучението на големи езикови модели, “за да насърчи развитието на генеративния AI в Япония”.

През април японският министър-председател Фумио Кишида заявява, че страната подкрепя промишленото използване на технологията на генеративния AI. Този коментар е направен непосредствено след среща с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който тогава заявява, че компанията му иска да открие офис в Япония.

Японската екосистема

Големите технологични играчи в страната също се включват в борбата за повишаване на престижа на Япония в областта на генеративния AI. През юни компанията SoftBank заявява, че планира да разработи своя собствена платформа за генеративен AI, припомня CNBC и цитира изявление на главния изпълнителен директор Масайоши Сон, който казва, че инвестиционната компания планира да премине от "режим на защита" към "режим на нападение" и да засили фокуса си върху AI.

ChatGPT – хронология на едно неудобно партньорствоОтношенията между Microsoft и OpenAI често включват неразбирателство и конфликти
Затова и през април SoftBank Group продава своя дял от 85% в SB Energy на Toyota Tsusho и се съгласява да продаде 90% от този в американския инвестиционен мениджър Fortress Investment Group. Съкращаването на тези инвестиции помага на организацията да освободи парични средства, които да съсредоточи основно върху изкуствения интелект чрез своето звено за инвестиции в рисков капитал Vision Fund.

Притежаваната от SoftBank компания за проектиране на чипове Arm също се стреми към излизане на борсата в САЩ по-късно през годината. "Това ще бъде безспорно най-голямото IPO, което се е случвало в света", казва Амир Анварзадех, стратег на японския капиталов пазар в Asymmetric Advisors.

Първичното публично предлагане ще осигури голяма сума за увеличаване на средствата на SoftBank, която отчете рекордна загуба от 4,3 трилиона йени във фонда Vision за финансовата си година, приключваща на 31 март.

Сам Алтман: Целият свят иска изкуствен интелект – и пазарът ще му го даде
Японската телекомуникационна компания NTT също има планове да разработи свой собствен езиков модел през тази фискална година, който трябва да се превърне в "лека и ефективна" услуга за корпорации. За целта през следващите пет години NTT ще инвестира 8 трлн. йени в области на растеж като центрове за данни и изкуствен интелект, което е с 50% повече от предишното ниво на инвестиции.

“Въпреки че все още не е наваксала изоставането си в областта на генеративния AI, Япония прави първата си крачка с тези усилия на частния сектор. След като бъде създадена стабилна инфраструктура, останалите технически предизвикателства вероятно ще бъдат значително смекчени чрез използване на софтуер с отворен код и данни от пионерите в индустрията”, казва Коджима.

Префокусирането на японските технологични компании върху разработването на генеративен AI съвпада с положителното отношение на много сектори в страната към технологията. Над 60% от компаниите в Япония имат положителна нагласа към използването на генеративен AI в дейността си, а 9,1% вече го правят, сочи проучване на Teikoku Databank, цитирано от CNBC.