Ефектът от изкуствения интелект вече започва да се усеща като сътресения в индустрията, която го създаде – технологичната.

През последните месеци все по-голям брой технологични компании посочват AI като причина за съкращаване на работници и преосмисляне на нови назначения.

Това се случва в момент, когато Силициевата долина се надпреварва да се адаптира към бързия напредък на технологията, разработена в "собствения ѝ двор", съобщи CNN.

Миналия месец Chegg, компания за образователни технологии, разкри в регулаторна документация, че съкращава 4% от работната си сила, или около 80 служители, "за да подобри позициите си за изпълнение на стратегията си за AI и да създаде дългосрочна, устойчива стойност за своите студенти и инвеститори".

Най-масовите съкращения в технологичния сектор през 2023От технологичните гиганти до по-малките представители на индустрията – уволненията в индустрията продължават

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна заяви в интервю за Bloomberg през май, че компанията очаква да преустанови наемането на служители за длъжности, които според нея могат да бъдат заменени с AI през следващите години.

(В последващо интервю за Barrons обаче Кришна заяви, че според него предишните му коментари са били извадени от контекста и подчерта, че " AI ще създаде повече работни места, отколкото ще отнеме").

В края на април услугата за съхранение на файлове Dropbox заяви, че съкращава около 16% от работната си сила, или около 500 души, също позовавайки се на AI.

В най-новия си доклад за съкращения компанията за работни оферти Challenger, Gray & Christmas съобщи, че през май са съкратени 3900 души заради изкуствения интелект, като за пръв път съкращенията се основават на този фактор.

Случващото се в Силициевата предлага ранен поглед върху това как компаниите могат да се адаптират към тези инструменти.

Първи финансови отчети на технологичния сектор след рекордните уволненияИнвеститорите са в очакване да видят ще има ли резултат от невижданите досега съкращения в индустрията

Вместо да направи цели набори от умения ненужни за една нощ, както може би се опасяват някои, по-непосредственото въздействие на новото поколение инструменти за изкуствен интелект изглежда принуждава компаниите да пренасочат ресурси, за да се възползват по-добре от технологията - и да поставят на първо място работниците с опит в областта на изкуствения интелект.

"През последните няколко месеца изкуственият интелект завладя колективното въображение на целия свят, разширявайки потенциалния пазар за следващо поколение продукти по-бързо, отколкото някой можеше да очаква", пише Дрю Хюстън, главен изпълнителен директор на Dropbox, в бележка до служителите, в която обявява съкращенията.

"Нашият следващ етап на растеж изисква различен набор от умения, особено в областта на AI и разработването на продукти на ранен етап.", допълва той.

В отговор на запитване за коментар как протича реорганизацията около AI, Dropbox насочи CNN към страницата си за кариери, където в момента се наемат служители за множество роли, фокусирани върху "Нови инициативи за AI".

Дан Уанг, професор в Колумбийското бизнес училище, заяви пред CNN, че AI "ще накара организациите да се преструктурират", но все още не смята, че машините ще заменят хората.

" AI, доколкото виждам, не замества хората, а по-скоро подобрява работата им", казва Уанг. "Мисля, че видът конкуренция, за който всички трябва да мислим повече, е, че човешките специалисти ще бъдат заменени от други такива, които могат да се възползват от инструментите на AI.", допълва той.

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

Уволненията в областта на технологиите с изкуствен интелект се случват на фона на по-широките съкращения в индустрията. Много компании се приспособяват към несигурната икономическа среда и намаляващото търсене на цифрови услуги повече от три години след началото на пандемията.

Според данните, проследявани от Layoffs.fyi, само през 2023 г. са съкратени около 212 294 работници в технологичната индустрия, като броят им вече е надхвърлил 164 709, регистрирани през 2022 г.

Но в сянката на тези масови съкращения, технологичната индустрия е обхваната и от страст към изкуствения интелект и инвестира сериозно в таланти и технологии, свързани с него.

През януари, само няколко дни след като Microsoft обяви плановете си да съкрати 10 000 служители като част от по-широки мерки за намаляване на разходите, компанията също така потвърди, че прави "многомилиардна" инвестиция в OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT.

Забравете за AI апокалипсис в бъдещето. Опасността е тук и сега Тезата за бъдеще, изпълнено с рискове от изкуствения интелект, измества фокуса от проблемите, които вече създава

А през март в същото писмо до служителите, с което Марк Зукърбърг обяви плановете си за съкращаване на още 10 000 служители (след като през ноември миналата година съкрати 11 000 позиции), главният изпълнителен директор на Meta очерта и плановете си за големи инвестиции в изкуствен интелект.

Дори софтуерните инженери в Силициевата долина, които някога бяха изключително търсени, сега са изложени на риск да загубят работата си или увеличението на заплатите в полза на тези с повече опит в областта на AI.

Роджър Лий е основател на стартъп и следи съкращенията в технологичната индустрия чрез своя уебсайт Layoffs.fyi. Управлява и Comprehensive.io, който анализира обявите за работа и данните за възнагражденията в около 3000 технологични компании.

Лий коментира пред CNN, че скорошен анализ на данни от Comprehensive.io показва, че средната заплата на старши софтуерен инженер, специализиран в изкуствен интелект или машинно обучение, е с 12% по-висока от тази на тези, които не са специализирани в тази област - данни, които той нарича "премия за AI".

Средната заплата на старши софтуерен инженер, специализиран в областта на изкуствения интелект или машинното обучение, също се е увеличила с около 4% от началото на годината, докато средната заплата на старшите софтуерни инженери е останала непроменена, казва той.

Лий посочи Dropbox като пример за компания, предлагаща особено високо заплащане за длъжности, свързани с изкуствен интелект, като цитира списък с основни заплати от 276 300 до 373 800 долара за длъжността главен инженер по машинно обучение. (За сравнение, по данни на Comprehensive.io средната заплата за старши софтуерен инженер в момента е 171 895 долара).

Проклятието на AI: Все повече работници са на ръба на прегряването Прегарянето остава организационен проблем и начинът, по който той ще бъде решен, зависи от компанията

На онези, които искат да се развиват в технологичната индустрия, може да се наложи да усъвършенстват уменията си в областта на изкуствения интелект.

Уанг, професор в Columbia Business School, заяви пред CNN, че от пролетния семестър на тази година е започнал да изисква от студентите си да се запознаят с новите генеративни инструменти за изкуствен интелект на пазара. "Мисля, че този тип запознаване е абсолютно необходим, за да се подготвят за успех и след като завършат", смята проф. Уанг.

Според него че не е необходимо всички да станат специалисти по изкуствен интелект, а по-скоро работниците трябва да знаят как да използват инструментите му, за да са по-ефективни в работата си.

"Това е мястото, където бойното поле за таланти наистина се измества, тъй като диференциацията вече идва от най-креативните и ефективни начини за интегриране на AI в ежедневните задачи.", допълва професорът.