Докато Силициевата долина е обхваната от страстта към изкуствения интелект, Мелинда Гейтс алармира, че в разработването на тези технологични инструменти трябва да участват повече жени.

Филантропът и дългогодишен защитник на женските права заяви, че е "много притеснена" от това как настоящата надпревара в изкуствения интелект и бързането да се внедри тази във възможно най-много продукти, ще се отрази на жените.

"Много съм притеснена, защото нямаме достатъчно жени, които да са компютърни специалисти и да имат опит в изкуствения интелект", каза Гейтс пред CNN, "а без това ще вкараме предразсъдъци в системата", допълни тя.

"Присъствието на жени на позиции за вземане на решения, когато става въпрос за внедряване на AI е жизненоважно", подчертава Мелинда Гейтс.

Малко над 12% от милиардерите по света са жени. Кои са най-заможните?От 2668 милиардери в тазгодишния списък на Forbes жените само 327

Моделите на изкуствения интелект отдавна са обект на критики заради способността им да поддържат предразсъдъци, особено по отношение на жените и цветнокожите.

Новите генеративни инструменти за изкуствен интелект, като ChatGPT и Dall-E на OpenAI, се обучават на огромни масиви от онлайн данни, които често носят предразсъдъци като хората.

Междувременно някои изследователи в тази област изразяват нови опасения, че мощните инструменти вече могат да разпространяват пристрастия и дискриминация в много по-голям мащаб и с по-малка отчетност, тъй като отговорите са генерирани от машина.

Коментарите на Гейтс относно AI идват след подновения й ангажимент да помага на повече жени да се кандидатират за постове в САЩ чрез публикация в Time Op-Ed за годишнината от отмяната на решението на Върховния съд по делото "Роу срещу Уейд".

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI 35-годишната Мира Мурати e главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla

В интервюто си за CNN Гейтс заяви също, че никога не подкрепя конкретни кандидати в предизборни битки.

"Понякога гласувам за републиканците, понякога за демократите. Аз съм много независим гласоподавател и не искам да бъда причислявана към едните или другите. Смятам, че най-добрата политика се прави, когато стигнем от другата страна на пътя".

Гейтс обаче подчерта, че в момента фокусът ѝ е върху издигането на жените кандидати.

"Твърде често решенията се взимат за жени, а не от жени. Както каза Рут Бейдър Гинсбърг, вярвам, че жените трябва да бъдат на всяко място, където се вземат решения, а ние просто все още не сме там като държава.", допълни Гейтс.