Правителството на САЩ се е обърнало към “квалифицирани представители на обществеността” с молба за помощ при намирането на начини за използване на възможностите на генеративния изкуствен интелект (AI), като същевременно се преодолеят предизвикателствата, свързани с технологията.

Джина Реймондо, министър на търговията на САЩ, обяви, че Националният институт за стандарти и технологии (NIST) стартира обществена работна група за AI технологиите, които могат да генерират съдържание, включително текст, изображения, видеоклипове, музика и код, съобщава Engadget и добавя:

“Групата също така ще помогне на агенцията да разработи ключови насоки, които организациите могат да следват, за да се справят с рисковете, породени генеративния AI".

Сам Алтман призова за международно регулиране на изкуствения интелектПрез последните месеци правителствата са подложени на натиск за регулация на AI
Звеното ще бъде съставено от доброволци с технически опит в частния и публичния сектор, които ще работят заедно в споделено онлайн пространство. Като начало групата ще събере информация за това как Рамката на NIST за управление на риска от изкуствения интелект - рамката, която агенцията е разработила за "по-добро управление на рисковете за хората, организациите и обществото, свързани с изкуствения интелект", може да се използва в подкрепа на разработването на технологии за генеративен AI.

След това се очаква групата да подкрепи тестовете и оценките на агенцията, свързани с AI.

Нейната дългосрочна цел обаче е да проучи възможностите за това как генеративният AI може да се използва за решаване на най-належащите въпроси на нашето време като проблемите, свързани със здравето, изменението на климата и околната среда и т.н.

Подменена реалност: Битката с фалшиви изображения от AI е в ключов етапГенеративният изкуствен интелект е достигнал критична точка по отношение на качеството и достъпността
"Президентът Байдън беше категоричен, че трябва да работим за оползотворяване на огромния потенциал, като същевременно управляваме рисковете, които AI създава за нашата икономика, национална сигурност и общество. Публикуваната наскоро Рамка за управление на риска от AI на NIST може да помогне да се сведе до минимум потенциала за вреди от генеративните технологии. Въз основа на рамката тази нова обществена работна група ще спомогне за предоставянето на важни насоки за организациите, които разработват, внедряват и използват генеративен AI и носят отговорност за неговата надеждност", се казва в изявлението на Реймондо.

Американското правителство се бори да не изостава от бързото развитие на технологиите за генеративен AI. През април Националната администрация по телекомуникации и информация поиска публично обсъждане на възможните разпоредби, които да държат създателите на AI отговорни за работата на техните платформи. Белият дом също така се обърна към американските работници да споделят как автоматизираните инструменти се използват на техните работни места.


През юни пък се появи проектозакон, който предвижда създаването на комисия от 20 души, която да проучи начините за "намаляване на рисковете и възможните вреди" от AI, като същевременно "защитава" позицията на САЩ като световна технологична сила. То беше представено, след като заместник-председателят и президент на Microsoft Брад Смит говори във Вашингтон и призова федералното правителство на САЩ да създаде нова агенция, която да е фокусирана върху регулирането на технологията.