Повече от четирима от 10 анкетирани ИТ лидери в световен мащаб (42%) и 56% от колегите им в България смятат, че съществуващата им ИТ инфраструктура не е напълно подготвена за изискванията на технологията за изкуствен интелект (AI), въпреки широкото ѝ приложение в индустриите.

Това показва тазгодишното проучване на глобалните технологични тенденции на Equinix - Equinix 2023 Global Tech Trends Survey. Проучването, което изследва отговорите на ИТ лидерите за напредъка на AI в техните организации, идва след година на значителни пробиви в сферата, които доведоха до бързо внедряване на технологията в приложения както в B2B секторa, така и в B2C.

„Технологичните лидери в световен мащаб ускоряват интегрирането на AI в техните организации. Изкуственият интелект все повече се превръща в критично важен фактор, даващ възможност за интелигентни и автономни системи, които захранват съвременния бизнес. Тези, които не успеят максимално да се възползват от него, могат да изостанат,“ казwа Каладхар Воруганти, старши технолог в Equinix.

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара


Проучването потвърждава, че навлизането на AI нараства във всички сектори, като 85% от анкетираните 2 900 професионалисти, вземащи решения в областта на ИТ по целия свят, и 61% от тези в България, искат да се възползват от предимствата на AI и вече използват или планират да го използват в множество ключови функции. Най-вероятно е организациите да използват AI или планират да го направят в ИТ операциите (85%), следвани от киберсигурността (81%) и клиентското изживяване (79%). В България топ 3 на функциите, в които да се приложи AI, се заема от ИТ операциите (61%), киберсигурността (57%) и електронната търговия (56%).

„Успешното разработване на точни AI модели зависи от защитен и високоскоростен достъп както до вътрешни, така и до външни източници на данни, които могат да бъдат разпръснати в множество облаци и посредници, обменящи данни“, добавя Воруганти и дава пример: „Когато организациите се впускат в създаването на свои собствени частни генеративни AI решения, те може да искат да обработват своите поверителни данни на частно и сигурно място с високоскоростен достъп до външни източници на данни и AI модели. Освен това навлизаме в епоха, в която повече данни се генерират в периферията (edge). Следователно обработката на AI трябва да се случва там с оглед на производителност, поверителност и оптимизиране на разходи“.

Как изкуственият интелект променя образованиетоAI ще индивидуализира обучението, което ще даде възможност на всички ученици да реализират пълния си потенциал


За да задоволят горепосочените изисквания, техническите лидери могат да внедрят хибридни решения, при които обучението на AI модели и изводите на модела могат да се извършват на различни места. В крайна сметка, за да създадат мащабируеми AI решения, организациите трябва да преценят дали техните ИТ инфраструктури могат да поемат необходимият обем на данни, споделяне, съхранение и обработка на масивни и разнообразни набори от данни, като същевременно имат предвид устойчивостта.

Що се отнася до комплексните стратегии за AI, Енгъс Тран, главен изпълнителен директор и съосновател на harrison.ai, отбелязва: „Защитеният хостинг на нашите изчислителни платформи и платформи за съхранение на данни е най-големият ни технически приоритет, докато изграждаме AI решения за клиницисти по целия свят. Разчитаме на изключително бърза и директна връзка, която да осигури на хибридни облачни модели възможност за преместване на извънредно големи набори от данни, върху които упражняваме и разработваме нашите AI решения. Тази цифрова инфраструктура ни позволява да се справяме с по-големи проблеми в здравеопазването – от решения за образна диагностика до нови AI решения за здравеопазване, изискващи повече данни и обработка – помагайки да подобрим стандарта на глобалното здравеопазване и да постигнем нашата визия за въздействие върху един милион живота на ден.“

Новият AI модел на Meta идва, „знаещ“ над 4000 говорими езикаТъй като липсват записи на много от тези езици, компанията използва записи на преведени религиозни текстове за някои от тях


ИТ лидерите в EMEA изпитват най-голяма несигурност във връзка със способността на тяхната инфраструктура да посрещне нуждите на AI (49%), в сравнение с лидерите в Азиатско-Тихоокеанския регион (44%) и Северна и Южна Америка (32%).

В допълнение към обновяването на дигиталната инфраструктура, проучването също така подчертава необходимостта от образование и сътрудничество, за да се даде възможност на ИТ екипите да оптимизират внедряването на тази инфраструктура, като 37% от тези, които развиват своите ИТ екипи, търсят опит в областта на AI и машинното обучение.