Франция прави сериозен опит да се превърне в европейски център за изкуствен интелект, подкрепяйки бързо развиващата се и широко рекламирана технология, посочва CNBC и цитира френския президент Еманюел Макрон, който е категоричен пред телевизията:

"Мисля, че сме номер едно в изкуствения интелект в континентална Европа и трябва да ускорим темпото".

Държавите се стремят да се позиционират като AI центрове, тъй като технологията се разглежда като революционна и следователно е от стратегическо значение за правителствата по света. AI се разглежда и като фактор, който оказва влияние върху различни отрасли - от финанси до здравеопазване, а едновременно с това попада в центъра на по-широката технологична битка, която се води между Китай и САЩ.

Затова не е изненадващо, че на годишната технологична конференция Viva Tech във Франция “изкуствен интелект” е фразата, която е в устата на всички - от стартъпи до утвърдени технологични компании, както и такива от най-различни отрасли като козметика и банково дело.

Франция убеждава Мъск да построи завод на Tesla в странатаТя се стреми да засили позициите си като център за производството на електрически автомобили
На събитието присъстват и редица високопоставени политици като Макрон, френският министър на финансите Бруно Льо Мер и министърът на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, което демонстрира правителствената подкрепа за сектора във Франция.

"Ще инвестираме като луди в обучението и научните изследвания", казва Макрон пред CNBC, като добавя, че Франция е в добра позиция в областта на изкуствения интелект благодарение на достъпа си до таланти и стартиращи предприятия, които се формират около технологията.

Въпреки че по много показатели САЩ се смятат за лидер в тази област, Франция се надява да ги настигне. "Повярвайте ми, ясно е, че САЩ са номер едно, по основателни причини, защото това е огромен вътрешен пазар. Но аз искам видимо да преодолеем изоставането си и да инвестираме много повече, да развиваме много повече и да ускоряваме много повече налагането на тази технология", категоричен е Макрон.

Но амбициите на Париж се сблъскват със силна конкуренция дори в рамките на Европейския съюз.

"Франция определено има шанс да бъде лидер в Европа, но е изправена пред силна конкуренция от страна на Германия и Обединеното кралство", посочва Антон Дабура, директор на Institute for Assured Autonomy, припомняйки, че министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак вече е направил своята заявка страната да се превърне в глобален център на изкуствения интелект.

Държавните субсидии - френското изкушение за производителите на EV батерииФранция е „разпънала червения килим“ пред производителите на батерии с щедро финансово подпомагане
Дахбура е категоричен, че за да успее Франция, тя ще трябва да "използва AI, за да надгради икономическите области, в които вече е силна", като например производството и фармацевтиката.

"Сега е ключов момент за стратегическо набелязване на конкретни области с ясно изразена компетентност и сериозни инвестиции в AI, за да се изгради предимство", смята Дабура.

Френски компании за изкуствен интелект във фокуса на вниманието

Понастоящем американските компании доминират в разговорите за AI, а имена като Microsoft, която инвестира в OpenAI, и производителят на чипове Nvidia се превръщат в емблеми на това експоненциално развитие на технологията през последната година.

В същото време Франция няма гигант в областта на изкуствения интелект от техния калибър, но според Макрон иска да създаде двама или трима "големи глобални играчи". За целта страната залага на бързото развитие на своите стартиращи предприятия, подчертавайки потенциала на организации като стартъпа Mistral AI, който успя да набере 105 млн. евро финансиране едва четири седмици след създаването си.

Глобалните регулации като важен аспект

Част от стремежа на Франция да се превърне в център на изкуствения интелект е свързана и с регулирането на технологията.

Франция прие закон за строг контрол на инфлуенсърите Действията им поставиха маркетинга в социалните мрежи пред лавина от критики
Европейският парламент даде зелена светлина на Закона за изкуствения интелект на ЕС - първата по рода си широкообхватна регулация в сферата, но тя все още не е влязла в сила като закон. Ако това наистина се случи, Законът за изкуствения интелект ще въведе основан на риска подход към регулирането в целия ЕС.

На този фон Франция, която обикновено е привърженик на строгата регулация на технологиите, изразява несъгласие с части от него, свързани с генеративния изкуствен интелект - видът технология, която е в основата на ChatGPT на OpenAI, които според Париж са твърде строги.

"Тревожа се, че през последните няколко седмици Парламентът на ЕС зае много силна позиция по отношение на регулирането на изкуствения интелект, използвайки в известен смисъл този закон като начин да се опита да реши твърде много проблеми наведнъж", казва министърът на цифровите технологии на Франция Жан-Ноел Баро относно новите разпоредбите.

Париж се застъпва за глобална регулация на технологията, която се надява да постигне чрез групата Г-7, включваща САЩ и Великобритания, както и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

OpenAI иска централа в Европа и смята, че Местоположението ще определи коя държава ще контролира компанията за прилагането на Закона за изкуствения интелект
САЩ като враг

Франция гледа на САЩ едновременно като на съперник и съюзник. Френските и европейските компании ще се опитат да се конкурират с американските гиганти като Microsoft и Google, но в същото време за всякакъв вид глобална регулация е необходимо съгласието на Вашингтон.

"Конкуренцията винаги е нещо хубаво. Така че имаме много тясно сътрудничество със САЩ, но също така искаме достъп до изкуствения интелект и за собствените си компании. Затова смятам, че наличието на честна конкуренция между САЩ и Европа, както и сътрудничество по отношение на някои ключови устройства, е добро и за двете страни", категоричен е френският министър на финансите Бруно Льо Мер пред CNBC. "По отношение на регулирането също смятам, че е абсолютно необходимо да се проведе задълбочена дискусия с американските власти за най-добрия начин това да се случи."