"Целият свят иска да има изкуствен интелект и пазарът ще му го осигури".

Това заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в Сингапур, който беше част от световната му обиколка, съобщи CNBC.

"Разполагаме с достатъчно сложни езици, а също и с достатъчно мощни компютри, за да можем да направим изкуствения интелект все по-голям и по-голям", заяви Алтман пред основатели на фирми, ръководители на технологични компании и широката общественост в Сингапурския университет по мениджмънт.

"Ще направим моделите по-ефективни. Ще направим много повече чипове", допълни основателят на OpenAI.

Той обаче подчерта, че разходите за обучение, т.е. реално функциониране, на големи езикови модели като ChatGPT са значителни. Поради това компанията му се фокусира да направи изкуствения интелект възможно най-достъпен.

"Искаме да намалим и намалим все повече цената на AI. Искаме да направим тези неща толкова евтини, че да не ви се налага да мислите за тях", каза Алтман.

"Трябва да продължим с изследователските пробиви, за да можем да го направим", добави той, цитиран от CNBC.

Сам Алтман призова за международно регулиране на изкуствения интелектПрез последните месеци правителствата са подложени на натиск за регулация на AI

Припомняме, че миналата седмица технологичният лидер посети Индия, Китай, Южна Корея и Япония, където взе участие във важни конференции и срещи.

На индустриален форум, организиран онлайн от Пекинската академия за изкуствен интелект, Алтман заяви, че Китай трябва да поеме водеща роля в регулирането на AI и че страната "разполага с някои от най-добрите таланти в областта на AI в света".

Той се срещна и с южнокорейския президент Юн Сук Йол и призова Южна Корея да заеме водещо място в производството на чипове с AI. Южнокорейските производители на чипове Samsung и SK Hynix са водещи в амбициозния стремеж на страната към изследвания и производство на полупроводници.

Сам Алтман и други технологични лидери неотдавна предупредиха че AI представлява риск за изчезването на човечеството, равен на този от ядрена война и подчертаха, че намаляването на опасностите, свързани с технологията, трябва да бъде глобален приоритет.

Подменена реалност: Битката с фалшиви изображения от AI е в ключов етапГенеративният изкуствен интелект е достигнал критична точка по отношение на качеството и достъпността

Междувременно проблемът беше засегнат и от генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Разпространението на омраза и лъжи онлайн причинява "сериозни глобални вреди", подхранва конфликти, застрашава демокрацията и подкопава усилията за справяне с общественото здраве и изменението на климата, предупреди той, като заяви, че макар светът да приема сериозно предупрежденията за изкуствения интелект, хората не трябва да забравят, че цифровите платформи вече се използват за разпространение на дезинформация.

"Тази ясна и актуална глобална заплаха изисква ясни и координирани глобални действия", заяви Гутериш, цитиран от Euronews.

Той планира да назначи научен консултативен съвет до няколко дни, а по-късно тази година - консултативен съвет по изкуствен интелект. Гутериш също така заяви, че ще подкрепи създаването на международен орган за наблюдение на изкуствения интелект по подобие на Международната агенция за атомна енергия.

Водещи експерти сравняват рисковете от AI с пандемия и ядрена война Намаляването на риска от изчезване на човечеството вследствие на дейноста на AI трябва да бъде глобален приоритет

Освен това, ООН ще разработи Кодекс за поведение относно интегритета на информацията в цифровите платформи преди срещата на върха за бъдещето догодина.

Предложенията за изготвяне на Кодекса включват ангажимент от страна на правителствата, технологичните компании и други лица да спрат да използват или подкрепят дезинформацията и обещание за създаване на свободна и независима медийна среда.

Те искат и общи протоколи по време на конфликти или социално напрежение, както и глобална последователност, така че дезинформацията да не е по-лоша на определени езици, но не и на други.

"Имаме работа с бизнес, който генерира огромни печалби, а в някои ситуации имаме работа и с правителства, които не зачитат изцяло правата на човека, така че това е постоянна битка - и в нея трябва да мобилизираме всички, които са ангажирани с интегритета на информацията в цифровите платформи", заяви Гутериш.

OpenAI няма да напуска Европа, ЕП не поддаде на заплахите на Сам АлтманСам Алтман предупреди, че ще напусне, ако стане твърде трудно да се спазват новите регулации

Други световни организации и правителства също разглеждат възможността за регулиране на изкуствения интелект, отбелязва Euronews.

Европейският съюз вече подготвя Закон за изкуствения интелект, който да защитава от заплахи за здравето и безопасността и да защитава основните права на човека.

Гутериш заяви, че ООН ще се опита да бъде в центъра на регулацията на изкуствения интелект.

"Това изисква и ангажираността на самите платформи и на самите създатели на изкуствен интелект, но ние ще направим всичко възможно, за да постигнем положителен напредък в тази програма.", допълни той.