"Сам Алтман иска да знаете, че обича Европа".

Така започва анализът на Politico по повод новината, че основателят на OpenAI, създател на инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, планира да отвори централа на компанията си на Стария континент.

Миналата седмица Сам Алтман беше на обиколка в Европа, включваща Испания, Франция, Полша, Германия и Обединеното кралство.

Успоредно с това проведе срещи за регулирането на изкуствения интелект с ключови политици – националните лидери Педро Санчес, Еманюел Макрон, Матеуш Моравецки, Олаф Шолц и Риши Сунак.ю

Третата му задача беше да проучи локации за европейски офис на OpenAI.

"Наистина се нуждаем от офис в Европа", коментира Алтман пред Politico на събитие в Париж миналия петък.

Съгласно предстоящия Закон за изкуствения интелект на Европейския съюз, компаниите с потребители в ЕС ще трябва да имат присъствие в блока, като националните "надзорни органи" ще отговарят за прилагането на регламента.

Следователно, евентуалният избор на местоположението на централата на компанията ще определи коя държава членка ще я контролира, когато става въпрос за прилагането на Закона за изкуствения интелект.

OpenAI няма да напуска Европа, ЕП не поддаде на заплахите на Сам АлтманСам Алтман предупреди, че ще напусне, ако стане твърде трудно да се спазват новите регулации

Стартът на ChatGPT миналия ноември (ботът на OpenAI, който може да създава текстове като песни, сценарии, статии и софтуер въз основа на писмени указания), предизвиква както оптимизъм, така и тревога за това какво означава възходът на изкуствения интелект за бъдещето на човечеството.

Някои се възхищават на уменията на инструмента да създава компютърен код и да оптимизира работата на служителите в компаниите, но други се опасяват, че той може да бъде използван за генериране на автоматизирана дезинформация, манипулативно съдържание и пристрастни материали - или дори да лиши милиони хора от работа.

На този фон, политиците изглеждат нетърпеливи да приемат на европейска територия най-напредналата лаборатория за изкуствен интелект в света, допълва Politico.

Откривайки събитие в Париж миналия петък, френският министър на цифровите технологии Жан-Ноел Баро прочете описание на Сам Алтман, създадено от ChatGPT "иновативен, влиятелен, визионер".

Министърът представи Франция като "велика страна на AI", изброявайки като примери млади таланти, изобилие от енергия за захранване на мощните сървъри за AI и неоценимо културно наследство.

Същевременно, източник от Обединеното кралство, пожелал анонимност заяви, че по време на разговора със Сам Алтман, британският министър-председател е бил "отстъпчив".

Създателите на AI настояват за строга регулация. В риск ли е човечеството?Европейският парламент вече даде зелена светлина на нов пакет правила за AI

Собственикът на OpenAI все още обмисля къде да разположи европейската централа.

"Ако трябва да изберем само въз основа на най-много таланти в областта на изследванията на изкуствения интелект, това трябва да е Франция", заяви той пред Politico. "Но аз съм изключително впечатлен от таланта и енергията навсякъде.", допълва той.

OpenAI вече има служители, работещи в Лондон, според LinkedIn, а през септември 2022 г. е създала дъщерно дружество във Великобритания, според бизнес регистъра на страната.

В Париж Алтман се опита да опровергае съобщенията на Reuters, че OpenAI може да напусне ЕС, ако Законът за изкуствения интелект се окаже твърде утежняващ.

"Ние планираме да се съобразим с него. Искаме да предлагаме услуги в Европа", заяви Алтман пред парижката аудитория. "Искаме само да сме сигурни, че сме технически в състояние да го направим. И тази седмица разговорите бяха суперпродуктивни", добави той.

Три големи неизвестни за AI след изслушването на Сам Алтман пред КонгресаСлед три часа във въпроси и отговори, яснота за регулацията не беше постигната

Представен за първи път от Европейската комисия през 2021 г., Законът за AI ще забрани някои употреби (като например лицево разпознаване на публични места) и ще наложи по-строги правила, свързани с безопасността и надзора, когато става въпрос за чувствителни приложения на AI, считани за "високорискови".

Наред с това, според версията на Закона, приета по-рано този месец от Европейския парламент, "генеративните" модели като ChatGPT, които могат да създават ново съдържание като текст или снимки, ще трябва да разкриват резюме на материалите, защитени с авторски права, използвани като данни за обучение.

Законът, който предстои да бъде одобрен от Европейската комисия и страните членки на ЕС, е в отговор на опасенията на артисти и издатели, че компаниите за изкуствен интелект могат да използват интелектуална собственост без тяхното съгласие или знание.

Байдън и Харис се срещнаха с лидерите на водещите компании в сферата на AIВицепрезидентът на САЩ призова ръководителите на технологичните компании да гарантират сигурността на продуктите си

"Това звучи чудесно", коментира Алтман пред Politico.

"Но - поради начина, по който се събират тези масиви от данн, и факта, че хората копират данни по различни начини на различни уебсайтове, да гарантираме юридически всяка част от защитеното с авторско право съдържание не е толкова лесно, колкото звучи.", допълни той.

Алтман смята, че по-лесен начин за авторите да разберат дали трудът им се използва, би бил въз основа на това дали имената им се появяват в подсказките, които потребителите дават на изкуствения интелект.

"Всеки път, когато попитате: "Искам песен в стила на "Бийтълс", това би било ясно", казва Алтман.

Той остава оптимист по отношение на Закона за изкуствения интелект и казва, че ще се радва да се срещне с политици от ЕС - въпреки че пропусна планираната спирка в Брюксел в рамките на обиколката си.

OpenAI ще се присъедини към първия хъб на ЕС, базиран в Испания, където компаниите за AI ще могат да тестват съответствието си с нормативните изисквания на общността, каза в заключение Алтман.