Конгресът на САЩ очевидно също влиза в списъка на организациите, въвели строги ограничения за използването на ChatGPT и други подобни генеративни инструменти с изкуствен интелект.

Електронното издание Axios твърди, че разполага с позиция на административния ръководител на Камарата на представителите Катрин Шпиндор, в която се определят строги условия за използването на ChatGPT и подобни големи езикови модели в офисите на Конгреса. На служителите е разрешено да използват само платената услуга ChatGPT Plus заради по-строгия контрол на поверителността, и то само за "изследвания и оценка". Те не могат да използват технологията като част от ежедневната си работа.

Службите на Камарата на представителите имат право да използват чатбота само с публично достъпни данни, дори когато използват Plus. Функциите за поверителност трябва да бъдат активирани ръчно, за да се предотврати подаването на данни от взаимодействията към модела на изкуствения интелект. Безплатното ниво на ChatGPT в момента е категорично забранено, както и всички други големи езикови модели.

Забравете за AI апокалипсис в бъдещето. Опасността е тук и сега Тезата за бъдеще, изпълнено с рискове от изкуствения интелект, измества фокуса от проблемите, които вече създава


Подобна политика за използване на генеративни AI платформи от страна на Конгреса не е изненадваща, посочва Engadget. Много институции и компании по света вече предупредиха служителите си да не използват генеративен AI заради риска от инциденти и злоупотреби.

И вече има такива примери. Представители на Републиканската партия на САЩ са обвинявани, че използват технологията за създаване на генерирана от AI негативна рекламна кампания, а за служители на Samsung се предполага, че са позволили изтичането на поверителни данни през ChatGPT, докато са използвали бота за изпълнение на служебните си ангажименти.

Много училища и университети по света също забраниха използването на подобни системи заради опасения от измами и плагиатство.

Google продава чатбота си в стотици държави, но се притеснява да го ползваКомпанията е посъветвала служителите си да не въвеждат нейни поверителни материали в AI платформи


Сега оповестените ограничения на Камарата теоретично предотвратяват именно подобни проблеми, като например писани от AI закони и речи. И тази политика на Камарата на представителите не се очаква да срещне голяма съпротива, тъй като и двете страни в Конгреса се опитват да регулират и да управляват развитието на AI, акцентира още Engadget и добавя конкретни примери:

„В Камарата на представителите представителят Ричи Торис внесе законопроект, който предвижда поемането на отговорност за използването на генеративен AI и неговото оповестяване, а представителят Ивет Кларк иска това да важи в най-голяма степен за политическите кампании и агитационните материали. Сенаторите проведоха изслушвания относно AI и внесоха законопроект, с който разработчиците да бъдат държани отговорни за вредно съдържание, създадено с помощта на техните платформи“.