Много преди президентът на САЩ Джо Байдън да подпише Закона за чиповете и науката (CHIPS Act) през август 2022 г., Intel е в основата на усилията страната за увеличаване на местното производство на полупроводници. На този фон днес Белият дом обяви споразумение с Министерството на търговията, което ще предостави на силициевия гигант до 8,5 млрд. долара за укрепване на местното присъствие на глобалния пазар.

Освен това компанията може да получи до 11 млрд. долара под формата на заеми, свързани със законодателството.

Законът CHIPS може да се разглежда като пряк резултат от редица неотложни геополитически въпроси, посочва TechCrunch. Първият от тях е затрудненията във веригата за доставки, откакто Азия беше силно засегната от първите месеци на пандемията. Вторият е тлеещото напрежение между САЩ и Китай, което достигна най-високата си точка при предишната администрация и продължава да тлее при сегашната.

Азия - и по-специално Тайван - продължава да произвежда лъвския пай от полупроводниците в света. Между източноазиатската страна, в която се намира гигантът TSMC, и огромното производство в градове като Шънджън, основните индустрии, вариращи от смартфони до автомобилостроене, бяха доведени до почти пълен застой в условията на локдауните.

Този фактор, в съчетание с дългогодишните усилия за съживяване на американската промишленост, стимулира икономическите маневри за пренасочване на производството. Intel нямаше търпение да се превърне в проактивен участник. Докато законът CHIPS все още си проправяше път през Капитолийския хълм, компанията обяви плановете си да открие предприятие на стойност 10 млрд. долара в Охайо. Това беше демонстрация на вяра не само в производствените възможности на САЩ, но и в развитието на технологичните среди извън обичайните центрове в Сан Франциско и Ню Йорк, пише TechCrunch.

Intel допълва, че очаква да инвестира 10 пъти повече през следващите пет години, като освен Охайо ще се насочи и към Аризона, Ню Мексико и Орегон. Компанията казва, че очаква тези усилия да доведат до създаването на 30 000 работни места - музика за ушите на администрацията, която е силно фокусирана върху месечните отчети за заетостта. Всички тези точки са потенциални аргументи, на които може да се осланя един действащ президент в годината на изборите.

"С това споразумение помагаме да се стимулират ресурси от над 100 млрд. долара от страна на Intel - една от най-големите инвестиции в производството на полупроводници в САЩ, която ще създаде над 30 000 добре платени работни места и ще даде тласък на следващото поколение иновации", отбеляза в съобщение министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо.

Въпросът дали Белият дом прави достатъчно, за да изравни условията на конкуренция между местните компании за чипове, е съвсем друг. Много експерти от индустрията твърдят, че макар тези инициативи да са добро начало, те не са достатъчни, за да покрият разликата между американското производство и преднината, на която се радват компании като TSMC, посочва TechCrunch. Трябва да се отчете и времето, което ще отнеме на много от тези фабрики да започнат работа.