Инвеститорите третират Broadcom като следващата Nvidia.

Пазарната стойност на компанията се е увеличила повече от два пъти през изминалата година, а акциите ѝ са трети по големина в PHLX Semiconductor Index след Nvidia и Advanced Micro Devices.

Нарастващото търсене на системи за захранване на генеративни услуги за изкуствен интелект стимулира продажбите на мрежовите чипове на Broadcom, отбелязва The Wall Street Journal. Те се използват за свързване на популярните графични процесори на Nvidia в центрове за данни, за да се формират суперкомпютрите за изкуствен интелект.

Това бързо се превръща в голям бизнес за Broadcom.

В четвъртък следобед компанията обаяви, че приходите ѝ от чипове възлизат на $2,3 млрд. за тримесечието до края на януари. Това е 53% скок спрямо предходнoто тримесечие. Главният изпълнителен директор Хок Тан добави също, че компанията очаква приходите от AI да надхвърлят $10 млрд. през текущата финансова година, което е два пъти повече от $4,2 млрд. от предната година.

За разлика от Nvidia, която сега получава по-голямата част от общите си приходи от процесори за изкуствен интелект, Broadcom вече е добре диверсифициран технологичен гигант, обхващащ както пазарите на полупроводници, така и на софтуер. На този фон безжичният сегмент на компанията, който доставя предимно радиочестотни чипове за iPhone, отбеляза спад на приходите с 4% на годишна база до около $2 млрд.

Други части от бизнеса с чипове на Broadcom - като сървъри за съхранение на данни и широколентова свързаност - се справят още по-зле. Общият сегмент на Broadcom за полупроводници е увеличил приходите си само с 4% на годишна база до $7,4 млрд. през последното тримесечие, което в общи линии съвпада с оценките на Уолстрийт. Компанията остави непроменена прогнозата за общите си приходи за цялата година на 50 млрд. долара.

Това хвърли студена вода върху горещите акции на Broadcom, които се понижиха с близо 3% в следборсовата търговия в четвъртък.. Акциите на компанията пострадаха и в петък след доклада за работните места в САЩ. Редица производителите на чипове, сред които и Intel, Microchip Technology и ON Semiconductor, загубиха поне 4%.

Marvell, друг диверсифициран производител на чипове с разрастващ се бизнес с изкуствен интелект, отчете тримесечни резултати, които показаха подобна динамика. Компанията също така публикува разочароваща прогноза за приходите от текущото тримесечие, отбелязвайки "слабото търсене, което оказва влияние върху потребителските, операторските инфраструктури и корпоративните мрежи в близко бъдеще". Акциите на Marvell поевтиняха с над 7%, след като скочиха над два пъти през последните 12 месеца.

Индустрията за производство на чипове като цяло се възползва от представата, че е първата на опашката, която ще получи значителни приходи от генеративния изкуствен интелект. Голямата изчислителна мощ, необходима за услуги като ChatGPT, принуди технологичните гиганти да вложат милиарди долари в компонентите, необходими за захранването на тези услуги.

Това повиши търсенето на централни и графични процесори, мрежови чипове и специализирана памет, като същевременно предизвика наплив на инвеститори към сектора на чиповете. Индексът PHLX нарасна с 65% през миналата година - най-доброто му представяне от 2009 г. насам - и е скочил с още 24% през тази година, което го прави най-добре представящият се технологичен подсектор на пазара в момента.

Но подобно на Broadcom и Marvell, повечето компании за чипове са изложени на риск и в други пазарни сегменти, които са или бавно развиващи се, или все още се справят с натрупаните запаси, причинени от свръхпоръчки в началото на пандемията. Дори AMD трябва да се бори с бавните пазари на персонални компютри и конзоли за видеоигри. А Broadcom вече генерира 40% от бизнеса си от софтуер, благодарение на придобиването на VMware миналата година. Този вид стабилни, повтарящи се приходи ще поставят компанията в по-добра позиция да се справи с прословутите цикли на чип индустрията.

Това би трябвало да е от полза, тъй като шумът около AI няма да продължи вечно, отбелязва WSJ.