Фондовите пазари в САЩ се понижиха в края на седмицата, след като последният доклад за работните места в САЩ предложи смесени сигнали за икономиката.

S&P 500 затвори петък с 0,7% надолу, Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,2%, а Nasdaq Composite изтри 1,2%.

И трите индекса отбелязаха седмични загуби, като Nasdaq спада с 1,2%.

Информационните технологии бяха най-зле представилият се сектор на S&P 500 в петък. Производителите на чипове, сред които Broadcom, Intel, Microchip Technology и ON Semiconductor, загубиха поне 4%. Това се случва след като Broadcom отчете печалби, които надминаха очакванията на Уолстрийт след затварянето на пазарите в четвъртък.

Акциите на т.нар. Великолепна седморка, които в продължение на месеци помагаха за покачване на по-широкия пазар, имаха лоша седмица. Всички, с изключение на Nvidia и Meta Platforms, затвориха надолу. Nvidia обаче записа рязък обрат в петък, като акциите ѝ се търгуваха с над 5% нагоре в началото на сесията, преди да затворят с 5,6% надолу. Акциите ѝ все още нарастват с близо 80% за 2024 г.

„Когато станете толкова големи толкова бързо, този вид волатилност би трябвало да се възприема за норма, а не за изключение“, коментира пред The Wall Street Journal Арт Хоган, главен пазарен стратег в B Riley Wealth Management.

Докладът за работните места в САЩ от петък показа, че американските работодатели са добавили 275 000 работни места през февруари, надминавайки 198 000, очаквани от икономисти, анкетирани от WSJ. Равнището на безработица достига 3,9%, а растежът на заплатите се забавя. Някои силни данни от последните месеци бяха ревизирани надолу.

Първоначалното мнение на много анализатори беше, че стабилният брой нови работни места, съчетан със забавящия се растеж на заплатите, показва, че Федералният резерв може да ограничи инфлацията, без да тласне икономиката към спад.

S&P 500 се търгуваше на рекордно високо ниво в началото на търговската сесия, преди да мине на червена територия. Инвеститорите, които наблюдават нивото на безработица, може да стоят зад този обрат в рамките на деня, пише старши икономистът на Interactive Brokers Хосе Торес в доклад.

По-ниският ръст на заплатите и по-високото ниво на безработица подчертават риска пазарът на труда да се влоши, преди Фед да започне да намалява лихвите, допълва Торес.

Уолстрийт очаква първото потенциално намаление на лихвения процент от страна на Фед да дойде на срещата на централната банка в средата на годината. Трейдърите на лихвени деривати дават близо 60% шанс за намаляване на лихвените проценти през юни след доклада за работните места, спрямо около 40% преди месец, според CME Group.

Следващата седмица ще бъде публикуван индексът на потребителските цени за февруари, който ще даде на инвеститорите по-ясна представа за посоката на паричната политика на Фед.

На дълговите пазари в петък доходността на държавните облигации се понижи, като тази на референтните 10-годишни бонове затвори на 4,088%.

На крипто терена биткойн затвори на $69 294. Цените на златото също се повишиха, продължавайки рекордната си седмица до 2178,60 долара.

В Европа Stoxx 600 затвори с повишение от 0,3%, като акциите на финансовите компании добавиха 1%, а книжата на технологичните дружества изтриха 1,5%.

Японският Nikkei 225 се понижи през седмицата, а Hang Seng в Хонконг падна с 1,4%.