Основателят на Bridgewater Рей Далио казва, че дори и в настоящия ѝ бичи поход не вижда фондовата борса като балон.

В нов анализ легендарният инвеститор в хедж фондове обяснява, че въпреки нарастващата еуфория и ръстовете на пазара пейзажът не отговаря напълно на неговите критерии за това какво представлява балон. Сред факторите, които той търси, са високите цени спрямо стойността, признаците на неустойчив растеж, наивните купувачи, които навлизат и спекулират, и големият дял на покупките, финансирани с дълг.

"Когато разглеждам американския фондов пазар, използвайки тези критерии, той и някои от частите, които се повишиха най-много и получиха медийно внимание, не изглеждат много балонени", пише Далио.

От началото на 2024 г. S&P 500 отбеляза редица рекорди и досега е нараснал с повече от 8%.

Акциите на Великолепната седморка - Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet и Meta - все още са в центъра на вниманието, въпреки че от експертите на Уолстрийт се появиха аргументи, че групата трябва да бъде разделена, след като акциите на Tesla и Apple сa в продължителен спад тази година.

Далио признава, че тази група е стимулирала печалбите на цялата борса, а пазарната капитализация на седморката се е увеличила с над 80% от януари 2023 г. насам.

"Великолепната седморка е малко разпенена, но не е в пълен балон", отбелязва Далио. "Оценките са леко скъпи, като се имат предвид настоящите и прогнозираните печалби, настроенията са бичи, но не изглеждат пресилени, и не виждаме прекомерен ливъридж или поток от нови и наивни купувачи."

Далио цитира скорошно проучване на Bank of America, което показва, че инвеститорите не са били толкова оптимистично настроени от две години насам. Доклад за настроенията на клиентите на Charles Schwab показа подобен ентусиазъм за първото тримесечие на 2024 г.

Рисковете за спад обаче остават

"Въпреки това, все още може да си представим значителна корекция на тези имена, ако генеративният изкуствен интелект не оправдае очакваното въздействие", посочва Далио.

Във всеки случай историческите тенденции могат да потвърдят оценката му, че акциите не се намират в зоната на балона.

В бележка от миналата седмица съоснователите на DataTrek Research Никълъс Колас и Джесика Рейб посочиха тригодишния ръст от 31% на S&P 500 на база възвръщаемост на цените, което е точно под типичната, водеща до формирането на балон преди срив.

"В момента не сме близо до това ниво, което говори, че доверието на инвеститорите не е достигнало нездравословен максимум", казват изследователите. "Това не гарантира по-нататъшни печалби, но спокойно можем да извадим риска от балон от списъка с опасения на фондовия пазар."

Анализът на Далио идва на фона на продължаващите дебати за състоянието на американския фондов пазар. През февруари Джон Хигинс от Capital Economics прогнозира, че настоящият балон ще продължи да се надува до края на 2025 г., воден от фантазиите за изкуствения интелект.

Според Майк О'Рурк, главен пазарен стратег в Джоунс Трейдинг, приходите на Великолепната седморка, която Далио също споменава, са разнопосочни през тази година, което предполага, че доминацията на групата отслабва.

Дори около любимата компания на Уолстрийт напоследък - Nvidia - вече има притеснения. Мнозина анализатори се питат дали производителят на чипове може да поддържа горещия си темп на растеж. Анкетирани от FactSet анализатори очакват 107 милиарда долара приходи за фискалната година, която приключва през януари, спрямо 60,9 милиарда долара миналата година.

Те се притесняват, че търсенето на чипове от големи технологични компании може да не издържи през следващите години. Nvidia заяви, че един купувач представлява близо една пета от продажбите миналата година. Други се притесняват, че ще се появи нова конкуренция от други производители на чипове, което ще доведе до по-малко приходи или по-ниски маржове.

В крайна сметка малцина към този момент залагат срещу компанията, въпреки опасенията. Малко над 1% от публично достъпните акции се продават на късо, според данни на Nasdaq.