Ръстът на Nvidia помогна за покачването на фондовия пазар в САЩ до рекордни върхове, но все повече анализатори на Уолстрийт започват да говорят за т.нар. „балон“.

Нарастващият ентусиазъм към технологията за изкуствен интелект превърна чиповете на Nvidia в задължителен продукт, което на свой ред превърна акциите на компанията в най-горещите на пазара.

Те са се повишили над 7 пъти от 14 октомври 2022 г., като Nvidia вече е третата най-ценна компания в САЩ с пазарна стойност над 2 трилиона долара. Производителят на чипове добави близо 280 милиарда долара в стойност само за две търговски сесии, след като отчете впечатляващи резултати за четвъртото тримесечие на 21 февруари.

Само 180 търговски дни бяха нужни на Nvidia, за да нарасне стойността ѝ от $1 трилион до $2 трилиона. За сравнение на Apple и Microsoft им бяха необходими повече от 500 търговски дни, за да постигнат това.

В този процес Nvidia се превърна в една от най-популярните акции сред обикновените инвеститори, а наред с това расте популярността и на други производители на чипове: Advanced Micro Devices е спечелил 37%, а Lam Research и Broadcom са се повишили с по 25%.

PHLX Semiconductor Index се е покачил с 18% тази година.

В четвъртък Nasdaq Composite постави първия си нов връх от 2021 г., докато S&P 500 вече отбеляза 15 рекордни затваряния през 2024 г. И двата индекса се повишиха в 16 от последните 18 седмици, водейки напредъка си от началото на годината до 8,4% и 7,7%.

Тези отскоци карат някои професионалисти от Уолстрийт да се чудят дали ентусиазмът не се превръща в класически балон на акциите.

„Получаваме много обаждания от клиенти относно акциите на свързани с AI компании“, казва пред The Wall Street Journal Емерсън Хам, старши партньор в Sound View Wealth Advisors, който препоръчва акции на производители на чипове на своите клиенти от 2018 г. „Винаги, когато нещо върви твърде добре, се изнервям“, добавя той.

Други са по-откровени: „Настоящият AI балон е по-голям от технологичния от 1990 г.“, написа Торстен Слок, главен икономист в Apollo, в бележка до клиентите миналата седмица, цитирана от WSJ.

Биковете и мечките на Уолстрийт са съгласни за едно нещо: възходът на Nvidia е придружен от големи печалби. Това отличава ентусиазма по отношение на изкуствения интелект от спекулативните мании от близкото минало.

През последното тримесечие Nvidia постигна печалба от $12,29 милиарда спрямо $680 милиона през трите месеца, приключили през октомври 2022 г. Брутните маржове на печалба нарастват до почти 76% от 53,6% през същия период.

В резултат на това акциите ѝ всъщност са поевтинели по някои показатели: Nvidia се търгува на 32 пъти над очакваните си печалби през следващите 12 месеца, според FactSet. Средната стойност за две години е 38 пъти. Коефициентът на S&P 500 е 20,6.

„Не можем да наречем това спекулативна мания, защото компанията се търгува при по-ниско P/E, отколкото преди година. Nvidia върви напред”, отбелязва пред WSJ Джоузеф Запия, директор в LVW Advisors.

„Всичко това се случва в контекста на бичи пазар. Инвеститорите като цяло се чувстват добре, защото цените се покачват“, добавя той.

Други обаче се питат дали Nvidia може да поддържа горещия си темп на растеж. Анкетирани от FactSet анализатори очакват 107 милиарда долара приходи за фискалната година, която приключва през януари, спрямо 60,9 милиарда долара миналата година.

Те се притесняват, че търсенето на чипове от големи технологични компании може да не издържи през следващите години. Nvidia заяви, че един купувач представлява близо една пета от продажбите миналата година. Други се притесняват, че ще се появи нова конкуренция от други производители на чипове, което ще доведе до по-малко приходи или по-ниски маржове.

„Мисля, че хората забравят, че това е компания, преживявала бум и крах“, казва Фред Хики, редактор на High-Tech Strategist, който залага срещу Nvidia чрез дългосрочни пут опции, закупени след отчета за приходите от миналия месец.

Акциите на Nvidia са падали с 50% или повече в 14 отделни случая, откакто компанията става публична през 1999 г., според пазарните данни на Dow Jones. През 2018 г. акциите ѝ спаднаха с 56% за двумесечен период и отново за осеммесечен период, приключил през 2022 г.

„В крайна сметка има таван на приходите. Те няма да се удвояват всяка година“, отбелязва Емерсън Хам от Sound View Wealth Advisors.

Освен печалбите, биковете посочват и друг ключов фактор, работещ в полза на Nvidia: Липсата на нови първични публични предлагания на тема AI.

„Аз бях там за Webvan, бях там и за Pets.com“, казва Майкъл Сансотера, главен инвестиционен директор в Silvant Capital Management, който притежава акции на Nvidia. „Днес няма нищо подобно“, добавя той, имайки предвид две катастрофални IPO от ерата на dot-com балона.

В крайна сметка малцина към този момент залагат срещу компанията, въпреки опасенията. Малко над 1% от публично достъпните акции се продават на късо, според данни на Nasdaq.